Cum treci de la angajat la liber profesionist?

Trecerea de la a fi angajat la a fi pe cont propriu e infricosatoare. La fel ca orice iesire din zona ta de confort, o sa ai senzatia ca faci ceva gresit, ca nu e bine – un sentiment de greata in stomac care aproape te paralizeaza.

Asta e episodul 2 – continuarea acestui articol.

Hotaraste-te!

Primul pas ar fi sa te hotarasti exact ce vrei de la viata si daca vrei cu adevarat sa fii pe cont propriu.

Pentru ca o sa existe tentatii sa redevii angajat. Nu stiu cum se face, dar parca atunci cand te decizi sa mergi pe drumul antreprenoriatului fix atunci incep sa vina oferte de munca.

Pe bune, asta chiar se intampla.

In ultimii 5 ani am avut oferte de a reveni la vechiul loc de munca, oferte din Romania, Canada sau Spania pentru dezvoltare web pe Magento sau WordPress + tot felul de alte propuneri marunte.

Le-am refuzat pe toate.

Oricat de atractive par ofertele de munca initiale, pana la urma, in maxim 2-3 ani, ajungi in aceeasi situatie – sa te oftice seful, sa nu-ti convina salariul, sa te plafonezi, etc…

Eu vreau sa am afacerea mea. Nu-mi pasa cat de greu e, cati bani o sa pierd sau daca altii ma vad ca un ratat dupa normele lor de succes. Asta vreau sa fac.

Daca nu esti competitiv de la natura, daca nu esti ambitios si daca nu faci fata sub presiune – nici macar nu mai incepe.

Ce stii sa faci?

Toata lumea are un talent, mai mult sau mai putin ascuns, sau o pasiune. Am scris deja un articol pe tema asta.

Pe scurt, gandeste-te la ceea ce stii sa faci cel mai bine si la ce iti face placere sa faci si mergi cu incredere in directia respectiva.

Nu te lua dupa prostiile de pe net, articole gen „10 idei de afaceri sigure pe timp de criza” – nu exista afaceri sigure, daca pleci de la zero cel mai probabil ca primele incercari de afaceri vor esua.

Minimalizeaza riscul de esec facand ceea ce stii sa faci in loc sa te arunci in necunoscut si sa te apuci de o crescatorie de melci sau alte minuni despre care nu stii nimic decat ce ai citit pe net.

Nu-ti da demisia!

E usor sa te lasi prada entuziasmului de inceput si sa te grabesti sa-ti dai demisia. Incearca sa lucrezi in paralel la afacerea ta si sa aduni cat mai multi clienti.

Primul client ar putea fi chiar firma la care esti angajat.

Mergi la seful tau si propune-i ca in loc sa fii angajat cu carte de munca sa iti deschizi un PFA si sa faceti un contract de prestari servicii – tu ai putea sa lucrezi de acasa si sa ai timp sa cauti si alti clienti si sa-ti cresti afacerea iar firma si-ar reduce cheltuielile cu tine.

Nu te baza pe 1-2 clienti mari!

Eu am facut greseala asta. Am avut cativa clienti mari care plateau bine si m-am culcat pe-o ureche. Si atunci cand unul dintre ei a intrat in insolventa si a trebui sa taie cheltuielile jumatate din veniturile mele s-au dus.

Pierderea unui client important iti poate destabiliza fluxul de capital intr-o clipita. Iar asta e cel mai important lucru intr-o afacere – cashflow-ul.

Asa ca fii cu ochii pe cashflow si cauta intotdeauna sa-ti cresti nr de clienti pentru a te proteja de impactul pe care il poate avea pierderea unui client sau intarzierile de plata ale altuia.

De ce ar trebui sa fii pe cont propriu?

Acum 100 de ani aveai nevoie de echivalentul a 150.000 de euro ca sa publici o carte – acum costurile tind spre ZERO.

Sa scrii o carte, sa compui o melodie, sa pictezi un tablou, sa faci o aplicatie de mobil – oricine poate sa creeze plus-valoare si sa atinga o audienta globala.

Dezvoltarea rapida a tehnologiei, rata crescuta de penetrare a internetului de mare viteza, accesibilitatea, globalizarea – toate pot lucra pentru tine.

Traim vremuri extraordinare si ar trebui sa profitam de asta.


Comments

7 răspunsuri

  1. Avatar Yamasha

    adevarat, insa…daca toti ar fi antreprenori, ce s-ar intampla?

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Nu zic ca toti ar trebui sa fie antreprenori. Doar ca e mai usor in zilele noastre decat acum 50 de ani. E mai usor pentru oamenii fara resurse dar cu idei bune sa gaseasca clienti si/sau investitori.
      Si pana la urma, chiar… ce s-ar intampla daca toti ar fi antreprenori?

  2. in sfarsit! de cand asteptam sa postezi partea a 2-a :)

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Stiu, as vrea sa am timp sa scriu mai des.

  3. Daca toti am fi antreprenori,totul ar decurge foarte bine,fiecare ar lucra pentru el, fiecare familie s-ar extinde pentru afacerea lor fiecare membru pliat pe ce se pricepe cel ami bine si in schimbul serviciilor oferite de fiecare adica familia x ia branza si lapte de la familia y si familia z ia laptopuri de la familia n,si am fi toti prosperi si independenti,oare e o utopie :)) :P!

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Nu e deloc o utopie dar Statul ce mai face dupa aia? Doamne fereste sa-si dea seama oamenii ca pot trai lejer si fara sa-i tina Statul de manuta. Iti dai seama cati trantori isi pierd ciolanele?

    2. Nu-si face ink nimeni griji pt asta:)),a avut gija sistemul sa induca frica asa k nu se va intampla prea curand asta.nu-si vor da seama,si chiar dk isi vor da seama putini au curajul sa faca pasul asta,e vorba de mentalitate si asta f greu se schimba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *