De ce nu creste economia Romaniei

BusinessAm vazut recent Inequality for all, un film documentar despre inegalitatea veniturilor, politicile publice americane si economie in general.

Ideea principala cu care am ramas eu din film este ca munca este taxata mai mult decat capitalul, lucru foarte adevarat, si asta este cauza inegalitatii.

O alta chestie adevarata spusa in film este ca economia creste prin clasa de mijloc si de asta vreau sa vorbesc azi.

E important sa ai o clasa de mijloc solida si asta e lucrul care lipseste Romaniei.

Sigur, exista corporatistii, top si middle management, exista niste oameni de afaceri / antreprenori, dar in mare parte clasa de mijloc din Romania e formata din bugetari.

Daca iei la rand vilele construite, cel putin prin provincie, 70% sunt ale sefuletilor locali de pe la Politie, Mediu, Apele Romane, Finante, Garda, cadastru, Posta, CFR, APIA, TAROM, etc…

Bugetarii astia n-au cum sa genereze crestere economica. E matematic imposibil.

E ca si cum tu ai construi un dulap, sa zicem, si il vinzi cu 1000 lei, vine Statul si iti ia 500 lei ca sa ii dea mai departe salariu lui Popescu, bugetar; dupa care vine Popescu la tine la magazin sa-si cumpere un dulap. Cu banii tai! Si iti mai cere si un discount, nu-i asa, ca doar nu e fraier.

Ei, ia fa tu un calcul si zi-mi ce crestere ecomonica ai tu la magazinul tau de dulapuri?

Cam asa sta treaba.

Intr-o economie sanatoasa, banii trebuie sa ramana la cei care aduc plus valoare, trebuie premiati oamenii care creeaza nu cei care consuma. Si cand spun asta nu ma refer sa le faca cineva statuie ci sa nu le mai dea Statul in cap.

Sa nu se inteleaga ca as fi impotriva bugetarilor, n-am absolut nimic cu oamenii, ei pur si simplu s-au adaptat la realitatea romaneasca si au gasit o metoda sa faca bani fara sa produca plus valoare pentru altii.

Iar asta e si esenta problemei noastre, o tara care favorizeaza pe cei care nu produc valoare in dauna celor care produc nu se poate duce decat intr-o singura directie – in jos.