Andrei Chira

Blog personal

Prima regula a profitului

Intr-o zi eram cu familia la locul de joaca cand m-am intalnit cu un fost coleg de facultate, si el cu copilul.

Dintr-una in alta omul a ajuns sa se planga de rate si de bani, ca majoritatea oamenilor, de altfel.

Locuieste la periferia Bacaului intr-un apartament cu 2 camere. Plateste 1800 lei lunar rata si mai are de platit inca 20 ani.

In zona aia o chirie la un apartament asemanator e undeva pe la 650 lei. Iar cu 800 lei poti sta in chirie fix in centru.

Asa ca omul se gandeste sa-si vanda apartamentul si sa se mute in chirie. Problema majora e ca vinde apartamentul in pierdere si cu banii luati nu-si acopera datoria la banca deci e intr-o situatie oarecum tragicomica, sa plateasca pentru ceva ce nu mai detine.

Nu stiu ce o sa faca, daca se va hotari sa vanda sau va plati in continuare rate, si nici nu e relevant pentru ceea ce vreau eu sa exprim aici.

Ceea ce e relevant este ca a incalcat prima regula a profitului:

Profitul se face la cumparare

  • Nu cumperi un bun atunci cand este scump
  • Nu cumperi cand preturile sunt mari
  • Nu cumperi cand toata lumea cumpara

Ce inseamna asta?

Pune-ti urmatoarea intrebare:  daca eu cumpar acum un bun si vreau sa-l vand peste 5 minute, o sa fac profit din vanzarea lui sau nu?

Bunul respectiv trebuie sa fie profitabil inca din momentul cumpararii lui, nu sa trebuiasca sa astepti sa-i creasca pretul pentru a-l putea vinde in profit.

Sa va dau un exemplu personal.

Am vrut intr-o perioada sa cumpar aur. M-am dus la banca, aurul costa in jur de 140 lei gramul. Nu il tineau ei, imi dadeau lingourile acasa.

– Bun, dar daca vreau sa-l vand, unde-l vand? Mi-l cumparati inapoi? intreb eu.

– Nu, nu il cumparam pentru ca nu avem nustiuce aparat care sa verifice daca e original sau nustiuce rahat.

– Dude, dar tot de la voi il am, cum adica?

– Asta e politica bancii. Il puteti vinde la bijuterii sau la alte banci care pot sa verifice, etc…

Ok, zic si ma duc la prima bijuterie sa intreb cat dau pe gramul de aur.

– 75 lei, e pusa hartie in geam, imi arata cu degetul vanzatoarea.

Deci daca il cumparam si il vindeam in aceeasi zi pierdeam aproape jumatate din bani.

Ca sa fac profit trebuia sa astept ca pretul aurului sa devina oficial vreo 300 lei ca sa se faca si la bijuterie undeva peste 140 lei.

Trebuia sa astept sa se dubleze pretul ca sa fac un profit minim.

Nu trebuie sa fii Donald Trump ca sa vezi ca asta e o afacere proasta.

Exact greseala asta au facut-o oamenii cu apartamentele, le-au cumparat scump cu speranta ca preturile vor creste la nesfarsit.

Sigur, multi vor spune ca nu iti iei apartament ca sa faci profit, ca e bine sa stai la casa ta, sa faci ce vrei, nu te da nimeni afara si alte argumente sentimentale.

Ei bine, oamenii aia sunt saraci. Daca vrei sa nu fii sarac, trebuie sa faci profit. Si daca vrei sa faci profit trebuie sa respecti niste reguli simple.

Prima si cea mai importanta: profitul se face la cumparare.

8 răspunsuri

  1. Avatar Corson

    Daca ai 1800 RON rata lunara pentru 2 camere la periferia Bacaului ti-ai cumparat apartamentul (ai facut creditul) in virf de bula imobiliara.
    Interesant ca acum esti in masura sa dai sfaturi despre cum e cu profitul. E clar ca experienta, scump platita, te recomanda.

    Cum am ajuns pe pagina ta? Il cautam pe unul smlaci, agent de vinzari sau ceva freelancer pentru cine-l plateste sa tasteze. Mi-a facut impresia ca ar fi vreun spamer, motiv pentru care l-am bagat imediat in blacklist.

    Daca se-ntimpla sa-l cunosti, poate-i dai oarece lectii despre ce si cum cum profitul. Sau poate faceti schimb de experienta?

    1. Avatar andrei

      Eu nu mi-am facut niciun credit in varf de bula imobiliara. Cred ca trebuie sa mai citesti inca o data articolul. Cat despre spam, o sa scriu si despre asta un articol cand voi avea timp. Nici mie nu-mi place dar ideea de baza e ca pur si simplu functioneaza. Don’t hate the players hate the game.

  2. Avatar Vlad Online
    Vlad Online

    Foarte buna ideea de fond a articolului ! Argumentele sentimentaliste pentru apartament le-am auzit si eu si le-am vazut la altii puse in aplicare iar acum regreta deciziile luate in perioada dinainte acestei crize artificiale !

    1. Avatar andrei

      Adevarul este ca si presiunea sociala a fost extrem de mare iar oamenii sunt superficiali in gandire si s-au luat si ei dupa turma.

  3. Avatar Gabi

    Superb articolul, are o aroma placuta de capitalism de nu poti sa nu dai share pe retelele de socializare, chiar daca majoritatea nu vor intra pe link.

    Iar intrebarea „daca eu cumpar acum un bun si vreau sa-l vand peste 5 minute, o sa fac profit din vanzarea lui sau nu?” este foarte buna ca un principiu de viata, chiar daca nu cumperi ceva ce vrei sa vinzi mai departe, iti da o imagine foarte clara despre rentabilitatea achizitionarii oricarui produs. Daca vreau sa imi cumpar o ciocolata de 2 ron, si nu as putea sa o vand destul de repede cu 2.5 ron, practic nu se merita. E un exemplu banal dar oricum intrebarea asta iti da mult discernamant la cumparaturi sau investitii.

    Genial, multumesc mult!

    1. Avatar andrei

      Multumesc.

  4. Avatar Paul

    Fain articolul, frumoasa si inteleapta ideea ce o transmite.
    M-a dus cu gandul la propritarii garsonierei unde stau eu acum in chirie si unde platesc 100Euro / luna. Au cumparat-o in 2008 cu ~ 35.0000 E. De atunci si stau eu in chirie in ea si nu o data mi-au zis ca regreta enorm ca au luat-o atunci, cand acum de banii aia poti sa-ti iei apt. cu 3 camere..

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Acum vreo 4-5 am stat cu chirie intr-un apartament cumparat cu 65.000 euro. Femeia a venit din Italia, a cheltuit banii stransi cu greu pe apartamentul asta iar acum apartamentul costa 45.000, maxim. Femeia e inapoi in Italia la munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *