Andrei Chira

Blog personal

Cam țeapă conturile în euro

În decembrie am zis să țin niște bani și în euro, să fie acolo. Am făcut pe 19 decembrie un cont de economii de 5000 de euro, cost 23.600 lei.

În martie, după aproape 3 luni, aveam 5001,32 euro. Deși euro a crescut, dacă schimb acum banii înapoi în lei „câștig” 23.506,20 lei.

Înțeleg că economiile sunt făcute să stea acolo, nu să le scoți după 3 luni dar cât ar trebui să crească euro și cât timp ar trebui să lași banii în cont ca să nu pierzi bani?

19 răspunsuri

  1. Avatar Darius

    Ii transferi pe Revolut si de acolo faci ce vrei cu ei, la curs normal.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      E contul de firmă.

    2. Avatar Darius

      Este si Revolut Business. :)

    3. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Ar fi o idee, nu știu câtă bătaie de cap e cu contabilitatea.

    4. Avatar Andrei

      Pierzi bani din start datorită spread-ului de la bancă, dacă nu folosești Revolut sau Currency Fair sau ceva similar (inclusiv unele case de schimb au rate mai bune decât unele bănci).

      Dacă aveai banii în Euro din start, câștigai datorită evoluției cursului valutar.

    5. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Da, au cursuri foarte dezavantajoase.

  2. Avatar Gabriel

    Io scoti cash si ii schimbi la case de exchange avantajoase… sper sa nu spun vreo prostie…

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Și ții banii la saltea?

    2. Avatar Gabriel

      Ii depui la loc cu un comision de 5 lei, ideea era sa salvezi diferenta de bani si sa nu stai la mana bancilor care iti ofera un curs de toata jena nu ?

  3. Avatar Coaie cu floci
    Coaie cu floci

    Hahahhaa, inca unul care a trebuit sa simta pe propria piele ca e o prostie sa-ti faci cont de economii. Indiferent ca in valuta sau in Lei.
    La ce naiba sa ii pui in cont de economii? Se devalorizeaza mai mult decat dobanda pe care o primesti. Doar pensionarii iti vor spune ca : Da, dar totusi primesc ceva decat sa stea acasa si sa nu primesc nimic.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Care e soluția ta? Ce faci cu banii?

    2. Avatar Andrei

      Nu neapărat, mai ales în euro

  4. Avatar Gabriel Ursan
    Gabriel Ursan

    Revolut ;)

  5. Avatar Gabi Udrescu
    Gabi Udrescu

    am făcut și eu niște research în direcția asta, cea mai la profitabilă soluție e să îi pui într-un depozit. oricum, profitul nu e motivant, deci așteptările trebuie să fie jos.

    important e că nu scoți mai puțin decât ai băgat.

    totuși, care e matematica din spatele cifrelor prezentate de tine? cum ai reușit să scoți cu 100 de lei mai puțin? comisioanele de retragere numerar sau de transfer?

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Nu i-am scos, am calculat doar. Problema e de la cursul foarte dezavantajos.

    2. Avatar Andrei

      De la diferența dintre prețurile de conversie EUR/RON. Andrei avea RON, a cumpărat EUR (la prețul de cumpărare) acum are banii in EUR și făcea un calcul că dacă i-ar vinde înapoi ar ieși pe minus.

    3. Avatar Andrei

      *Prețul de vânzare (al băncii), scuze m-am încurcat :))

  6. Avatar dini

    Revolut (dar sunt si altii) au un curs bun, dupa cum stii. Deci trebuie sa il folosesti in ambele sensuri (si la cumparare si la vanzare). Ai euro intr-o banca din RO.
    a) Ai nevoie sa ii schimbi in lei in Revolut. Folosesti Transferwise (sau oricare altul) sa iti trimiti euro in contul Revolut. De acolo ii schimbi in lei la un curs mult mai bun. Ai card virtual gratuit, card din plastic la 50 ron (daca nu ii transferi inapoi intr-o banca din RO).
    b) cumperi cryptovaluta (trebuie sa iti gasesti un portal cu un curs bun, cred ca pe coinmarketcap gasesti o lista cu rating-uri+feature-uri pt fiecare) si o vinzi la loc in alt portal (care stie RON). Trebuie doar sa faci un mic research, sa faci niste probe si sa vorbesti cu un notar cum poti folosi banii de pe firma legal. Am auzit ca Letonia e cea mai flexibila (iti deschizi cont in bancile lor online si au si exchange-uri de crypto).

    Apropo, te-ai gandit la economisire prin peer-to-peer-lending (vezi Bondora) ? Pe asta o stiu ca accepta romani, dar cred ca mai sunt si altele.

    Pierderea uzuala in RO cand cumperi + vinzi euro prin banci e cam 1.5% minim. Fara sa luam in calcul devalorizarea leului (care nu e mare de ani de zile).

    Am incercat doar partial solutiile de mai sus.
    Bafta.

  7. Avatar Andrei

    Leul era în februarie 5.12 lire, acum e 5.57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *