Alegerile dificile ale antreprenoriatului

Mi-am schimbat vechiul telefon, in sfarsit. Aveam un Nokia 6300 obosit pe care l-am pensionat pe caz de boala. Mi-am adus acum aminte de cand mi-am luat primul telefon, prin 2001. Toata lumea era innebunita dupa Motorola StarTAC sau Ericsson T28 in timp ce oamenii de afaceri aveau telefoane naspa gen Nokia 6210.

Nu intelegeam de ce nu isi luau si ei telefoane mai smechere, oricum isi permiteau, mai degraba decat pustanii.

Cam la fel e si acum cu iPhone, iPad sau alte gadgeturi. Doar ca acum, antreprenor fiind, am inteles care e ideea.

Atunci cand esti antreprenor si pornesti de jos, cu bani putini, esti pus automat in fata unor alegeri.

Ai un buget redus si te intrebi „ce fac?” – „Imi pun un billboard de 3 metri la metrou ca sa-mi promovez afacerea sau imi cumpar o jacheta misto de la Zara?”

Eu in fata unei astfel de alegeri nici nu ma gandesc de 2 ori inainte de a cheltui banii pe promovare si reclama. Si uite asa am ajuns si eu sa am telefoane vechi si haine din colectiile trecute la fel ca oamenii de afaceri la care ma uitam in tinerete.

Dificultatea nu e neaparat in a face alegerea pe ce sa-ti cheltui banii castigati ci sa traiesti dupa aia cu alegerile facute, atunci cand stai si te gandesti ca tot muncesti si muncesti si investesti incontinuu in cresterea afacerii si uiti sa ai grija si de tine, si-ti pui intrebarea „pentru ce muncesc”.

Pentru ce? Sa dau bani la stat? Sa zic sa sunt om de afaceri? Sa invart marfuri si documente dintr-o parte in alta?

Si atunci e posibil sa faci o prostie si sa cheltui o gramada de bani pe ceva inutil, ca sa compensezi, sau sa iti bagi picioarele in el antreprenoriat si sa accepti prima oferta de munca.

E nevoie de multa disciplina ca sa ramai concentrat pe realizarea visului tau si sa nu te sabotezi.

Trecand prin chestiile astea am invatat sa ma bucur de fiecare victorie si sa sarbatoresc, sa-mi fac cate un cadou de fiecare data, chiar daca e vorba de lucruri marunte.

Imi place ca orice victorie, oricat de minuscula ar fi, sa nu treaca neobservata, sa fie bifata acolo ca un succes.

Constientizarea fiecarei victorii are o valoare psihologica majora. Iti salveaza in creier un istoric al succeselor iar cand esti pus in fata unei provocari iti aduci aminte de reusitele anterioare si te mobilizezi, capeti mai multa incredere in tine cu fiecare victorie obtinuta si victoriile/succesele incep sa devina ceva natural, normal.

Uita-te la FC Barcelona unde jucatori gen Pedro, care la alte echipe ar fi mediocri, joaca de rup normele, de parca ar fi extraterestri.

Asadar, desi e dificil sa fii antreprenor si sa iti rupi de la gura ca sa dezvolti o afacere, tine minte ca prosperitatea se construieste prin munca si austeritate.

Nu e o idee originala, e de fapt chiar veche (undeva pe la 1500), de la Martin Luther care impreuna cu Calvin a initiat Reforma Protestanta, iar…

Economic, conform tezei lui Max Weber, Reforma este părintele capitalismului ….

– Wikipedia

Dupa mine, munca si austeritatea sunt solutiile iesirii din criza actuala, dar sa nu intram in politica si sa ne vedem de prosperitatea personala.

E dificil sa fii pe cont propriu dar eu personal nu ma vad facand altceva si cred ca daca esti un om destept e pacat sa-ti irosesti inteligenta muncind pentru altii (avand in vedere cat de multi idioti sunt pe lume).

PS: O sa scriu in curand si de ce ar trebui sa fii antreprenor in lumea in care traim, cu niste argumente logice, nu doar ca e preferinta mea personala.


Comments

2 răspunsuri

  1. Avatar garetbora

    Mersi si atat!

    1. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *