Andrei Chira

Blog personal

Capitalism vs Socialism

Aproape in fiecare zi citesc doua bloguri, cel al capitalistului Mihai Giurgea si cel al socialistului Lucian Sarbu.

E foarte interesant, si uneori chiar amuzant, sa aflu perspective diametral opuse asupra unor diverse chestiuni.

Astazi, cred ca pentru prima data, Lucian i-a dat replica lui Mihai vizavi de articolul in care dezbatea plecarea Dacia si Tnuva din Romania. Amandoi au dreptatea lor desi niciunul nu ia in calcul toate variabilele economice din spatele miscarilor respective, ci se invart doar in jurul salariilor mici din Romania.

Daca ar fi atat de simpla problema, toata lumea ar avea premii Nobel in economie.

Mihai Giurgea are dreptate intr-o privinta, desi tonul sau extremist si incendiar e mai greu de digerat de unii. Companiile pleaca din Romania pentru ca vor sa faca profit. Si nu poti face profit atunci cand statul roman te obliga sa dai salarii mai mari. Salariile mai mari trebuie castigate, prin productivitate si eficienta, munca, profesionalism, si nu crescute din condei de catre stat.

Lucian Sarbu are si el dreptate, nu salariile mici ii alunga pe investitori, asta e o problema minora pe langa lipsa de infrastructura si birocratia. Ii dau mare dreptate si in alta chestiune – saracilor nu prea poti sa le vinzi mare lucru: mancare, bautura si poate hartie igienica, daca le mai raman bani.

Dar solutia cu siguranta nu e sa iei banii firmelor si sa ii redistribui saracilor. Nu poti face profit atunci cand statul iti ia tie banii si-i da lui Costica, ca sa-si cumpere ceea ce vinzi tot tu.

Cine are pana la urma dreptate? Care e solutia cresterii economice? Cum poate creste Romania?

Eu cred ca ar trebui sa ne punem pe munca si sa lasam prostiile. Din pacate, statul roman a facut ca saracia sa fie prea confortabila. Ati vazut vreo poza din State din timpul crizei din ’29-’33? Cozile la angajari? Cozile la biserici pentru o lingura de supa gratis?

Aia e saracie, nu ce e in Romania. Saracii romani se uita la full HD pe LCD TV, ies in strada sa danseze dansul pinguinului, injurandu-l pe Base sau Boc si sperand ca vin ceilalti si or sa le creasca salariile si pensiile.

Daca asta e saracie, insemna ca inca mai sunt Dacii si Tnuve de plecat, putem sta linistiti. Capitalismul inca n-a inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *