Cateva recomandari de carti

PersonaleCand eram mic citeam carti pe banda rulanta.

Mama a fost mereu o fana a literaturii si are o biblioteca de peste 400 de „opere”.

Am pus ghilimele pentru ca exista in biblioteca aia niste carti care nu am idee cum au ajuns acolo, gen „Antologia poeziei vietnameze”. Pe bune, am citit poezie vietnameza, poloneza si alte minuni.

Surprinzator, cartile astea ciudate ma atrageau mai mult decat clasicele recomandari: Voltaire, Tolstoi, Dostoievski.

Dar nu despre cartile astea vreau sa vorbesc ci despre cartile citite in ultimii 6-7 ani, carti legate de dezvoltare personala si de business.

Prima carte care m-a influenta major a fost „Tata bogat, tata sarac” a lui Robert Kiyosaki. Am decis cu toata inima ca vreau sa pornesc ceva pe cont propriu dupa ce am citit-o.

A urmat „Regulile Martei”, care a venit cu un ziar, Saptamana Financiara parca, nu am cumparat-o expres.

E o carte scrisa de Martha Stewart in principal pentru femeile antreprenor dar gasesti acolo informatii si sfaturi foarte bune.

Dupa asta a urmat perioada Al Ries, am citit aproape tot ce a scris omul, dintre cele mai importante imi amintesc:

 • Pozitionarea
 • Focus
 • Cele 22 legi imuabile ale marketingului
 • Cele 22 legi imuabile ale brandingului

Au urmat mai multe carti de marketing:

 • Sun Tzu – Strategii de marketing
 • Buzz Marketing
 • Vaca Mov
 • Diferentiaza-te sau mori!

In ciuda aparentelor, nu am citit foarte multe carti de dezvoltare personala, doar:

 • Indrazneste sa castigi
 • De la idee la bani

Cam astea sunt cartile pe care le-am citit si care cred ca m-au ajutat in antreprenoriat si pe care le recomand cu caldura oricui doreste sa porneasca o afacere (in special cele de marketing ale lui Ries).


Comments

5 răspunsuri

 1. Avatar Gabi Miron

  Nici nu trebuie sa citesti prea multe carti de dezvoltare personala. Acestea sunt mai mult motivationale sau pentru a iti da o directie. Cartile care te ajuta sa te dezvolti pe plan personal sunt cartile despre domeniul tau de activitate sau in care vrei sa lucrezi.

  Decat sa citesti 10 carti de dezvoltare personala care iti zic ca e bine sa investesti in tine, mai bine citesti Biblia vanzarilor de Gitomer si chiar investesti in tine :D

  Anyway, faine carti :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Exact, nu cred ca e nevoie sa citesti multe carti de dezvoltare personala ca nu iti mai ramane timp sa pui si in practica.

 2. Salut, cartile despre marketing te-au ajutat cu adevarat?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Eu asa cred, ca m-au ajutat.

 3. In opinia mea, cartile din categoria „dezvoltare personala” sunt de cele mai multe ori pseudostiintifice, pseudoteologice si pline de apeluri la sentimente, tehnici retorice si tot felul de masinatiuni lingvistice.
  In plus, multe promoveaza ideea ascensiunii intr-o ierarhie ca ideal in viata (cum sa ajungi bogat si “fericit”, cum sa te autoiluzionezi cu “gandirea pozitiva” etc), propovaduind sistemele piramidale. Altele propovaduiesc tot felul de tehnici manipulatorii ba despre vanzari, ba despre abordarea clientilor dificili, ba despre cum sa iesi in fata si sa fii liderul turmei etc. Pe scurt, tehnici de distorsionare a realitatii.
  De ce oamenii de stiinta si filosofii nu-s bagati in seama si nu apuca sa dicteze directiile de urmat in societate, pe cand niste oratori iliterati stiintific ce propovaduiesc plasmuiri despre „dezvoltarea personala” apar pe toate gardurile?
  De ce carti scrise de autori precum Platon, Aristotel, Marc Aureliu, Seneca, Sf. Toma de Aquino, Sf. Augustin, Dante, Dostoievski, Thomas Mann, V. Hugo etc. nu sunt nici macar mentionate, pe cand ”Supa de pui pt suflet” a lui Canfield, de exemplu, care-i plina de locuri comune si truisme e la rang de mare cinste? Ma intreb cui foloseste asta? Poate celor ce vand iluzii pe post de certitudini, apeluri la sentimente pe post de argumente si tehnici retorice pe post de dovezi…
  Toate astea multumita ideologiei capitaliste, o ideologie a mercantilismului, a negustorilor, a carei principal scop in viata este sa faca profit pe seama turmei.
  Manipularea este efectuata astfel incat oamenilor sa le placa, prin anumite genuri de carti de dezvoltare personala, prin filme, muzica, divertisment sau alte procedee mascate. Sa-mi fie scuzata expresia, insa astazi oamenilor le este vandut rahat cu gust de zahar. Asta este opinia mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *