Andrei Chira

Blog personal

Cea mai mare problema a romanilor

Joc baschet de vreo 16-17 ani.

Sunt bun.

Toata lumea de la teren ma cunoaste si stie ca sunt bun.

Si totusi, oamenii mai putin buni nu asculta cand incerc sa le explic chiar si niste lucruri simple, cum ar fi sa nu mai joace la noroc, sa se pozitioneze corect sau sa dea o pasa decenta.

Si nu e vorba doar de mine, ieri dupa-amiza pe teren cineva i-a repetat de 10 ori unuia sa stea intre adversar si panou pe aparare pentru ca la fiecare faza era depasit.

Pana s-a plictisit omul si a renuntat.

Ceea ce ne aduce la subiectul principal de azi.

Romanii nu asculta de oamenii mai destepti decat ei.

Nu asculta de oamenii capabili.

Nu asculta de cei care sunt mai buni decat ei intr-un anumit domeniu.

Nu vor sa asculte. Se lasa dominati de frica de a nu parea prosti, inferiori, fraieri.

Pentru ei e mai important sa nu para fraieri decat sa castige.

Romanii prefera sa fie smecheri si perdanti decat „fraieri” si castigatori.

Si asta nu doar in curte, la baschet. In orice situatie din viata.

Dovada ca avem tara pe care o avem, politicienii pe care-i avem si economia pe care…n-o avem.

8 răspunsuri

 1. Avatar Sorin

  Andrei aceasta este realitatea….m-ar fi interesat sa vad solutia cu care vii, ce se poate face in acest sens, mai mult decat o constatare destul de adevarata …;)

  1. Avatar andrei

   Nu poti schimba oamenii, te poti doar adapta.

 2. Avatar Gaby

  Eu am invatat ca oamenii in general nu accepta sfaturi decat daca ei ajung la aceeasi concluzie.
  E drept, nu am avut ocazia sa traiesc in alta tara sa interactionez cu oameni din mai multe paturi sociale. Sunt convinsa ca mentalitatea fiecarui popor are diferente, dar crezi ca doar romanii nu vor sa asculte? Si crezi ca asta e motivul pentru care nu vor sa asculte, ca nu vor sa se simta fraieri? Eu zic ca este vorba in primul rand de obisnuinta. Si oamenii de obicei asculta sfaturile celor in care au incredere. De multe ori nici atunci, pentru ca trebuie sa ajunga singuri la concluzia ca sfatul ala e un sfat bun.

  1. Avatar andrei

   Ai spus un mare adevar aici.

 3. Avatar Adrian

  Vezi tu prietene, eu joc baschet de placere. Daca eu vreau sa joc cum vreau eu, si tu vrei sa joc cum vrei tu, e ca si cum tu ai fi in doua locuri in acelasi timp.

  E ca si cum tu ai juca baschet cu tine.

  E o tendinta a oamenilor inteligenti sa considere ca doar daca faci lucrurile perfect, ai satisfactie din ele. Este gresit, din pacate. Satisfactia acelui OM care statea in locul „gresit” pe teren, era tocmai faptul ca facea un lucru pe care el a decis cum sa il faca. Daca el nu mai are dreptul sa faca ceea ce dorea el, el nu mai gaseste fermecator jocul cu tine.

  Da, probabil ca poti spune ca „il schimbi”, dar nu asta era scopul actiunii intreprinse impreuna. Scopul era ca tu si el sa jucati baschet impreuna si sa va simtiti bine impreuna.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Ai dreptate in multe lucruri pe care le zici dar si gresesti. Intr-un joc de echipa, fiecare are rolul lui, rol pe care trebuie sa si-l respecte altfel inseamna ca isi bate joc de eforturile coechipierilor. E vorba aici de a fi capabil sa te integrezi intr-o echipa si sa poti sa pui interesele echipei deasupra intereselor tale.

 4. Avatar gabi

  Romanul pare ca nu te asculta si ca nu te ia in seama, dar ideea pe care i-ai spus-o de zece ori la ureche si pare ca a iesit pe partea cealalta sta de fapt agatata acolo, undeva, si face pui. Dar in timp, nu imediat, si doar dupa ce ai demonstrat prin alte zece idei bune ca merita sa-ti ia in considerare prima idee. Caci daca n-ar fi asa, eram inca in epoca bronzului.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Stiu baieti care vin pe teren de vreo 10 ani si joaca aproape la fel ca-n prima zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *