A cui e responsabilitatea să salveze și pe cine?

E criză, pandemie, carantină, izolare. S-au închis toate în afară de mâncare și sănătate.

Firmele vor ajutor de la stat și de la oameni ca să treacă peste asta. Oamenii vor ajutor de la firme și de la stat. Statul vrea și el ajutor de la firme, poate și de la oameni.

Cine e responsabil pentru cine? Cine trebuie să ajute pe cine?

Firmele

O firmă nu e o entitate naturală.

Nu e pește sau căprioară, nu se naște fără să știe de ce. Firma e o entitate juridică, se naște din dorința unui om (sau a mai multora) de a face profit. Scopul unei firme e să facă profit.

La fel cum scopul unui avion e să zboare. Nu poți să-i ceri unui avion să mai cadă din când în când, că prea zboară bine și eficient; ăsta e scopul lui, să zboare eficient și să nu cadă. La fel, nu poți să-i ceri unei firme să nu mai facă profit, că ăsta e scopul ei, să facă profit.

De aia firmele cer ajutor de la stat, chiar și alea mari, care învârt miliarde. E cinic și imoral, dar ăsta e scopul lor, să nu piardă niciun cent, indiferent că mor oamenii sau nu.

De aia cer ajutor nu doar de la stat ci și de la clienți sau de la angajați, transferând povara asupra lor. Unele firme mergeau pe burtă oricum, altele au spart banii aiurea, iar acum sunt pe chituci. Altele sunt doar jegoase.

Dar repet, e în natura lor să fie așa, ăsta e scopul existenței lor.

Statul

Ar fi frumos ca statul să strige „trombon” la ipocrizia patronilor care cer ajutoare.

Firmele au ceva în comun cu entitățile naturale, cu peștii și căprioarele. Ciclul vieții. Se nasc, trăiesc și mor. Și Coca-Cola, Google sau Apple vor muri într-o zi. Firme se nasc, trăiesc și mor în fiecare zi.

De ce e atât de importantă firma ta de travel sau de tricouri ieftine de trebuie salvată de stat?

Afacerile sunt riscante. E un risc pe care un antreprenor și-l asumă. Nu mai vrei să-ți asumi riscul ăsta? A devenit prea greu antreprenoriatul și vrei să te salveze cineva de el? Hai că sunt joburi la Cora.

Dar statului nu-i pasă, că nu dă de la el. Statul nu produce nimic, doar gestionează. Întrebarea e dacă mai are ce gestiona. Că a furat și a spart banii până acum. A exploatat ce a moștenit de pe vremea lui Ceaușescu, fără să investească în mentenanță sau modernizare, doar a cârpit rapid atunci când a stat să cadă, fără nicio viziune pentru viitor.

Responsabilitatea statului ar trebui să fie către cetățeni. Cum și în ce măsură ar trebui implementată această responsabilitate e o chestiune sensibilă.

Oamenii

Sunt și cred că vor fi mereu considerați ultimii proști, la baza lanțului trofic. Pulime. Pioni în jocul capitalismului. Buni de manipulat, buni să consume, buni să dea banu’. Cei care plătesc la final pentru toată distracția, de obicei.

Ei suportă inflația, creșterea prețurilor. Ei mor, ei stau în spitale mizerabile (care erau mizerabile și înainte, probabil vor fi și după).

Responsabilitatea oamenilor ar trebui să fie pentru ei înșiși.

Să nu mai fie consumatori zombie, să aleagă mai atent cui dau banii lor munciți, să învețe, să muncească, să gândească, să evolueze, să nu rămână pe loc, să nu rămână pioni, să economisească, să fie serioși, profesioniști și responsabili, să se pregătească pentru viitor, să, să, să…

N-am o concluzie dincolo de asta.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *