Andrei Chira

Blog personal

Când îți cumperi ceva, trebuie să ți-l permiți de 10 ori?

Am văzut pe la recomandările Youtube un clip cu titlul „Când îți cumperi ceva, trebuie să ți-l permiți de 10 ori”, un citat marca Sebastian Dobrincu.

Sebastian pare un om serios și muncitor, dar nu sunt de acord cu afirmația asta. Înțeleg contextul, că e despre disciplină financiară, minimalism și o distanțare critică de hiperconsumerismul în care trăim. Dar e complet nerealist să-ți cumperi ceva doar dacă ți-l permiți de 10 ori.

În primul rând avem implicațiile economice, dacă ar urma toți sfatul lui Sebastian atunci nimeni nu și-ar mai cumpăra nimic. Mă refer la 99% din oameni, nu de cei din top 1% bogați. Economia a crescut tocmai pentru că oamenii au consumat pe credit. Națiunile dezvoltate s-au dezvoltat pe datorie externă. Companiile au crescut pe datorie, pe banii investitorilor și pentru că lumea consumă. Sebastian e milionar (și) pentru că lumea consumă.

În al doilea rând avem implicațiile psihologice. Să te abții de la cheltuieli care par inutile, dar care îți aduc bucurie, e ca și cum ai fi la dietă. Ați fost vreodată pe deficit caloric? E realizabil pe termen scurt, dar pe termen lung îți omoară dorința de viață din tine, ești nefericit tot timpul.

(Ca paranteză, aici apare și o altă discuție, de ce ne aduce bucurie cheltuirea banilor sau deținerea anumitor lucruri? De ce asociem consumul cu fericirea? Consumul de bani, de alcool, de țigări, droguri etc…)

Sunt de acord cu disciplina financiară, economisesc, investesc, dar nu cred că ar trebui să ne trăim viața după citate și clișee, indiferent de la ce milionari vin. Nu zic să fim iresponsabili și să spargem banii, dar nici nu cred c-ar trebui să ne punem viața pe pauză pentru a aștepta un viitor luminos când o să fim bogați.

Vă las cu o relatare scurtă. Am fost cu treabă prin Bacău luna trecută și am profitat de ocazie să mă văd cu niște oameni. Un amic și-a luat o mașină nouă, deși avea mașină decentă, și mi s-a părut inutil și scump. Mai târziu pe parcursul discuției, am aflat că are cancer. Cancer la oase, descoperit târziu, nu se mai poate face nimic decât să-și prelungească viața cât poate.

3 răspunsuri

  1. Avatar Robert

    Articolul s-a terminat atat de trist incat nu mai insir aici de ce Dobrincu e un faker de la care nu trebuie sa avem mari asteptari. Cine doreste poate cauta.
    Multa sanatate prietenului tau :(

  2. Avatar Vlad

    Eu citisem in ceva articol ca daca iti cumperi ceva trebui sa ti-l permiti de 2x, in caz ca se strica, pierde, fura, etc. Pana la urma totul e relativ si fiecare decide pentru sine ce vrea sa faca cu banii sai … daca vrei sa ajungi bogat/sarac rapid, investesti tot venitul in crypto, daca vrei sa fi in pas cu moda cumperi toate carpele brenduite :) sau poti sa fi si echilibrat, din toate cate putin.

  3. Avatar Constantin
    Constantin

    Un prieten de al meu a avut cancer de colon. S-a operat. Pare ca totul e ok de cativa ani. Singurul sfat mai concret, de la doctori, cu care a venit dupa experienta asta a fost „mai multa fericire”. Acu asta face: merge pe munte (+alpinism) cat de des poate. Asta il face fericit. Mai e si povestea cu grecul care s-a intors pe insula natala sa moara de cancer si care a trait. Viata mai simpĺa, prieteni, mancare din gradina, aer, munca pe ogor, etc = fericire. Pt prietenul tau s-ar putea sa faca minuni o masina noua. Doame ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *