Am văzut pe la recomandările Youtube un clip cu titlul „Când îți cumperi ceva, trebuie să ți-l permiți de 10 ori”, un citat marca Sebastian Dobrincu.
Sebastian pare un om serios și muncitor, dar nu sunt de acord cu afirmația asta. Înțeleg contextul, că e despre disciplină financiară, minimalism și o distanțare critică de hiperconsumerismul în care trăim. Dar e complet nerealist să-ți cumperi ceva doar dacă ți-l permiți de 10 ori.
În primul rând avem implicațiile economice, dacă ar urma toți sfatul lui Sebastian atunci nimeni nu și-ar mai cumpăra nimic. Mă refer la 99% din oameni, nu de cei din top 1% bogați. Economia a crescut tocmai pentru că oamenii au consumat pe credit. Națiunile dezvoltate s-au dezvoltat pe datorie externă. Companiile au crescut pe datorie, pe banii investitorilor și pentru că lumea consumă. Sebastian e milionar (și) pentru că lumea consumă.
În al doilea rând avem implicațiile psihologice. Să te abții de la cheltuieli care par inutile, dar care îți aduc bucurie, e ca și cum ai fi la dietă. Ați fost vreodată pe deficit caloric? E realizabil pe termen scurt, dar pe termen lung îți omoară dorința de viață din tine, ești nefericit tot timpul.
(Ca paranteză, aici apare și o altă discuție, de ce ne aduce bucurie cheltuirea banilor sau deținerea anumitor lucruri? De ce asociem consumul cu fericirea? Consumul de bani, de alcool, de țigări, droguri etc…)
Sunt de acord cu disciplina financiară, economisesc, investesc, dar nu cred că ar trebui să ne trăim viața după citate și clișee, indiferent de la ce milionari vin. Nu zic să fim iresponsabili și să spargem banii, dar nici nu cred c-ar trebui să ne punem viața pe pauză pentru a aștepta un viitor luminos când o să fim bogați.
Vă las cu o relatare scurtă. Am fost cu treabă prin Bacău luna trecută și am profitat de ocazie să mă văd cu niște oameni. Un amic și-a luat o mașină nouă, deși avea mașină decentă, și mi s-a părut inutil și scump. Mai târziu pe parcursul discuției, am aflat că are cancer. Cancer la oase, descoperit târziu, nu se mai poate face nimic decât să-și prelungească viața cât poate.
Lasă un răspuns