Andrei Chira

Blog personal

Ce mi-ar plăcea să fac – idei de afaceri

Scriam în articolul precedent că mi-ar plăcea să fi învățat programare. Am niște idei și, dacă aș fi știut programare, mi-ar fi plăcut să încerc să fac ceva afaceri în direcția asta.

Un Grammarly în limba română

Grammarly e o unealtă care te ajută scrii, a plecat de la corecturi gramaticale și a ajuns la ajutor cu tonalitatea, stilul, iar acum recent am auzit că primesc ceva investiție ca să bage AI (artificial intelligence). Mi-ar plăcea să pot construi ceva similar pentru limba română.

Conținut generat de AI

Că tot veni vorba de inteligență artificială, am observat că au început să apară public instrumente care până acum erau folosite doar de firme foarte mari, instrumente care pot genera conținut de tot felul, de la titluri până la întregi articole, texte pentru reclame, descrieri de produs etc… Sunt absolut sigur că și Grammarly se duce în direcția asta.

Cred că ar merge construit ceva și pe limba română, eventual în aceeași unealtă de mai sus.

Teme și pluginuri WordPress

Dincolo de idei de conținut pentru site-uri generate de AI, mi-ar plăcea să construiesc site-uri, mai exact să fac teme și module pentru WordPress. Ne aflăm într-un moment de cotitură în domeniu, în curând va ieși versiunea 5.9 WordPress care va avea implementat full site editing (FSE), o metodă de a construi site-uri exclusiv din blocuri Gutenberg. Gutenberg este denumirea noului editor vizual al WordPress care folosește blocuri, a înlocuit acum câțiva ani editorul clasic și s-a dezvoltat foarte mult în direcția în care tot de pe un site poate fi un bloc (logo, meniu, texte, poze, tabele, galerii, formulare de contact etc, întregi secțiuni formate din blocuri).

Au început deja să apară teme FSE, precum și module cu blocuri Gutenberg sau colecții de blocuri Gutenberg care să îmbogățească experiența de construcție a unui site.

Dacă aș ști programare, nu aș ezita absolut niciun moment să sar pe trendul ăsta, e un val care abia se formează și care va fi mare, va putea fi călărit pentru mult timp, ăsta e viitorul WordPress.

AI + WordPress

O idee interesantă ar fi o unealtă care să folosească AI ca să aranjeze pe site blocurile Gutenberg în modul cel mai eficient pentru a îmbunătăți rata de conversie. Cel mai relevant exemplu ar fi în cazul landing pages, paginile de vânzări.

Se pot face deja șabloane de pagini din blocuri Gutenberg, dar le construiește cineva manual după niște rețete care sunt știute că funcționează. Majoritatea paginilor de vânzări sunt făcute pe rețetă, dar e posibil ca AI-ul să le poată îmbunătăți, monitorizând rata de conversie și rearanjând elementele, eventual schimbând text, poze, culori pe baza unor teste A/B automatizate.

Managed WordPress

Ceva similar cu WordPress.com sau cu ce fac cei de la Squarespace, Wix, Shopify, un dashboard din care să-ți gestionezi site-ul și tot ce e în spate să fie managed, clientul să nu aibă treabă cu partea tehnică, am scris mai detaliat într-un alt articol.

Cam astea ar fi ideile de azi…

Voi?

4 răspunsuri

  1. Avatar Cristi

    ## Grammarly

    Pentru o afacere de succes trebuie: 1) sa existe o nevoie clara / un pain point pe care produsul sa-l rezolve. 2) sa existe suficienta piata acum/in viitor. Si 3) o realizare impecabila + tracking ca proiectul merge bine, etc. In romaneste ar veni: „sa te ocupi”.

    Partea de Grammarly in RO: exista 1) dar nu cred ca exista 2) suficient de mult nici macar sa-i motiveze pe G sa investeasca o (relativ mica) suma pentru a extinde si pt limba RO. Legat de G, le-am tot vazut in trecut reclamele cu vocea aia de „pampalau” (dar care a ramas in minte; deci reclama si-a facut treaba). Cand am vrut si eu sa-l folosesc, nu mai tin minte ce m-a blocat. Fie ca nu avea germana si/sau ca nu se integra bine in Thunderbird. Cert e ca am ajuns sa caut chestii similare, si am gasit ceva, pe care-l folosesc gratuit in Thunderbird. Ii zice language tool. As zice, ca dpdv meu, Grammarly a esuat totusi la 3.

    ## WP / Gutenberg

    Nu pot spune ca WP mi-a lasat atat de gust amar precum joomla. Se actualizeaza singur (deci riscuri de securitate mai mici; nu inexistente totusi din cauza plugiunurilor care cine-stie cum sunt scrise). Au fost glitch-uri de compatibilitate intre versiuni majore, dar nici un showstopper.

    Totusi, la un mom dat am investit mult in directia WP, si nu pot spune ca sunt 100% multumit. In loc de a da o noua sansa (powered by Gutenberg, care pare a fi ce trebuie, in sfarsit), parca as incerca tehnologia de generatoare statice de site. De mult am pus ochii pe Gatsby. Ai vreo parere despre ac subiect?

    In trecut, inainte de WP am mai folosit treaba asta, prin Jekyll. Care la vremea aia (anii 2012) avea totusi niste glitch-uri mari la un mom dat.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Eu m-am jucat puțin cu Hugo și cu tot felul de soluții gen Forestry, Vercel și Netlify. E interesantă chestia asta cu site-uri statice, dar nu mi se pare mass-market, e o nișă pentru că e prea complicat pentru un user obișnuit. Mi se pare că sunt mai multe dezavantaje decât avantaje.

  2. Avatar Cata

    Astfel de servicii/produse au nevoie de o echipa sa le faca, sunt cam mari pentru 1 om. Si costurile ar fi enrome.

    Din experienta mea…In 2017 m-am apucat sa dezvolt o solutie software, pentru masini, ce detecteaza apa si zapada de pe asfalt (utilitatea ar fi pt. sistemele de asistenta sofer). Dupa ce a iesit ceva ok ca performanta si aveam un demo/prototip functional, m-am dus la mai marii de la Jaguar Land Rover (lucram ca inginer acolo) sa le prezint ce am, utilitatea si daca vor (detaliile tehnice despre cum functioba le-am tinut secrete). Nu au dorit, m-au trimis la plimbare. La actuala firma la fel, m-au trimis la plimbare, ca ei au deja o solutie de genu. In final as fi vrut un bonus mai baban sa le dau solutia si chiar sa continui sa lucrez la ea. 200 ore de munca. Cam asta e cu „antreprenoriatu” pt. mine. Proiectul ala a ramas in CV, poate ma voi folosi de cunostinte si experienta in viitor la altceva.

    Eu incerc sa lucrez in sistem freelancer, PFA/SRL, consultant pe exact ce fac acum, remote pt. firme din alte tari. Pare mai realizabil decat crearea de solutii software din idei proprii.

  3. Avatar david

    Vezi ca in feedly apare linkul: si da eroare de incarcare. Poate rezolvi. Nu trebuie sa aprobi comm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *