• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Andrei Chira

blog personal

  • Cumpără cartea
    • Magazin
    • Coș
    • Finalizare
    • Contul meu
  • Despre mine
  • Contact

Impresii din vacanță: Lefkada, Grecia

3 iulie 2015 24 comentarii

În afară de vreo 2 ieșiri de week-end la Brașov și Bușteni nu mi-am mai luat o vacanță din 2006 așa că în iarnă mi-am promis că vara asta o să plecăm neapărat în vacanță.

Am ales Lefkada, Grecia. Am plecat cu mașina din București, 4 adulți + un copil.

Drumul

Am ales ruta Makaza în loc de varianta Sofia pentru a ieși mai repede din Bulgaria și a merge mai mult pe autostradă în Grecia.

Am făcut 16 ore, timp în care am învățat câteva lecții foarte valoroase.

  1. nu merge noaptea
  2. nu ieși de pe drumurile principale
  3. nu te baza pe un singur GPS
  4. mergi cu avionul

Am plecat la ora 18:00 din București și am ajuns la vama Makaza pe la 01:00 noaptea. La un moment dat GPS-ul (un MIO ceva) ne-a scos de pe drumul principal, că știa el o scurtătură.

Ai văzut vreodată vreun film horror, orice film horror cu turiști pierduți prin pădure? Cam așa a fost o oră jumate prin Bulgaria – întuneric, pădure, drum execrabil pe care ne târam cu 8 km/h, nicio altă mașină, nici țipenie de om.

A fost prima și cea mai gravă dintre multele gafe pe care le-a făcut GPS-ul în toată călătoria noastră (bănuiesc că din cauza hărților neactualizate). GPS-ul nu vedea nici drumul ăsta nou prin Makaza, ne trimitea spre Istanbul, noroc cu Google Maps, altfel bântuiam și acum prin Bulgaria.

Odată ieșiți din Bulgaria, am intrat pe autostradă și am traversat toată Grecia până în Lefkada, super lejer, aproape că nu ai nevoie de GPS, doar urmezi indicatoarele.

Apropo de Google Maps și costuri, am verificat a doua zi și aveam 2,43 euro cost suplimentar (am activată opțiunea Go Europe 10 de la Orange).

Pe drumul de întoarcere, făcut de data asta ziua, am luat-o pe ruta Sofia, am făcut tot 16 ore și am descoperit că Google Maps funcționează și fără să ai activată conexiunea de date (am făcut traseul înainte de plecare, pe wifi, și probabil își descarcă el hărțile și nu mai are nevoie apoi de conexiune).

Cazarea

Am stat la vila Diana din orășelul Nikiana, pe coasta de est a insulei. Vila e ok, costul e ok, există supermarketuri aproape, restaurante aproape.

Nikiana nu e o locație prea comercială deci nu sunt multe magazine, terase, cluburi și alte chestii din-astea cosmopolite. La capitolul ăsta, Nidri și Lefkada Town stau mai bine.

Am ales cazarea pe coasta de est pentru că citisem pe net că e mai ok pentru familii cu copii dar nu a fost o alegere bună. E drept, marea e mai liniștită, aproape fără valuri, și adâncimea e mică dar toate plajele mișto sunt pe coasta de vest.

Dacă ar fi să aleg din nou, aș lua cazare în Agios Nikitas, un orășel pitoresc de pe coasta de vest de unde ai acces mai ușor la mai multe plaje frumoase:

  • plaja din Agios Nikitas
  • plaja Milos
  • plaja Kathisma

Astea 3 sunt la o distanță relativ mică iar la distanță puțin mai mare, gen 35 km, ajungi la plajele cele mai spectaculoase:

  • Egremni
  • Porto Katsiki

Plajele

Nu am apucat să vedem toate plajele din Lefkada, nici nu am vrut să le văd pe toate, eu sunt genul care vrea să stea și să lenevească pe șezlong.

Cea mai spectaculoasă plajă e Porto Katsiki dar mie mi-a plăcut cel mai mult la Kathisma.

Kathisma a fost singura plajă amenajată ca pentru oameni:

  • șezlong + umbreluță
  • toaletă
  • duș
  • cabină pentru schimbat
  • restaurant/bar lângă plajă

Restul plajelor le-am găsit complet neamenajate, unii mi-au spus că sfârșitul lui iunie ar fi extra-sezon la ei deci să zicem că ăsta ar fi motivul, poate în iulie sau august e mai amenajat.

Plajele din Lefkada nu au nisip, toate sunt cu pietricele, noi ne-am cumpărat papuci speciali ca să nu ne doară tălpile. Pe coasta de est marea e mai liniștită în timp ce pe coasta vestică valurile sunt mai mari și apa e mai adâncă.

Apa e impresionantă.

Banii

Am plecat cu 1000 de euro cash + bani pe carduri, am mâncat doar mic-dejunul în cameră, în rest am luat masa la restaurant, am cumpărat ce am vrut să cumpărăm, m-am dat cu parapanta, am făcut croaziera de o zi, nu ne-am zgârcit la nimic dar nici n-am cheltuit aiurea, iar la final am rămas cu câteva zeci de euro cash.

Deci per total o vacanță în Lefkada nu e extraordinar de scumpă, noi (2 adulți și un copil) am cheltuit circa 950 euro în total.

Croaziera

Cea mai mare țeapă e croaziera de o zi (circa 8 ore) care pleacă din Nidri și face vreo 4 opriri în diverse locații (Porto Katsiki, Fiskardo, Ithaca, Scorpio). Costă 15 euro fără lunch și 20 cu lunch inclus.

Auzeam oamenii pe plajă care erau super încântați (s-au folosit cuvinte gen superb) și am uitat că 85% dintre oameni sunt idioți așa că am mers și noi.

Ei bine, vasul oprește maxim o oră în fiecare locație, restul timpului (estimez că au fost vreo 4-5 ore) îl petreci pe mare, ascultând o zdrăngăneală de muzică grecească fără început și fără sfârșit, înghesuit de turiști idioți care bagă câte 20 de poze la toate rahaturile (vezi mai jos), dansează pe zdrăngăneala stupidă mai sus menționată apoi li se face rău de mare pe capete.

În afară de Fiskardo și Ithaca, niște sate pescărești foarte pitorești (dar pe care poți trăi și fără să le vezi), nu ai ce vedea/poza în croaziera asta.

Rahaturi de pozat în croazieră:

  • taverna privată a lui Onassis = o dugheană de 5 mp în paragină
  • podul pe care Jackie Onassis a mers la biserică = o bucată de pământ care leagă alte 2 bucăți de pământ
  • insula pe care a trăit poetul Valaoritis = pământ, pietre, copaci

La fel de bine aș putea să aduc turiști la mine în spatele blocului și să le arăt locul unde „Greuceanu l-a băgat în pământ pe zmeu până la genunchi”, adică un obiectiv turistic la fel de inutil și de care nu-i pasă nimănui niciodată.

Deși costul croazierei este destul de mic, e o zi întreagă de plajă pe care efectiv o pierzi.

Concluzia

Nu lăsa tenta ușor negativă pe care am dat-o articolului să te împiedice să mergi în Lefkada, e o insulă frumoasă, cu plaje spectaculoase, sate pescărești foarte expresive, nealterate prea mult de comercial (Sivota) dar și zone mai comerciale unde poți face shopping (Nidri, Lefkada Town).

Pentru noi a fost prima excursie în afara țării deci unele greșeli au fost inevitabile însă per total a fost ok. Am învățat multe lucruri, ce să facem și ce să nu facem în vacanțele viitoare, cum să depistăm capcanele pentru turiști / țepele, dar cel mai important e că am învățat ce gen de vacanță / locație ni se potrivește.

Iar Lefkada nu prea mi se potrivește, eu prefer să lenevesc într-un complex unde să am de toate – mare, nisip fin, piscină, masaj, tobogane, magazine etc.

Poze

Dacă vreți să mergeți în vacanță în Lefkada sper ca articolul ăsta să vă ajute.

ShareLike

Din categoria: Personale Etichete: Lefkada, vacanta

Cumpără cartea

Am scris o carte de dezvoltare personală foarte personală care se numește "Nu vreau să mai fiu sărac".

Comandă

Reader Interactions

Comentarii

  1. Daniel a zis

    3 iulie 2015 la ora 19:21

    1. Care e criteriul/iile pt. o plaja „misto”/”spectaculoasa” si unde trece granita intre ele?
    2. Cum s-a simtit criza recenta – desi ai spus ca ati luat cash cu voi…?
    3. Grecii(ca si turcii, intr-o anumita masura) au ridicat la rang de arta vanzarea de stanci/pietre/copaci turistilor fraieri. Cred ca in Romania s-ar putea invata si aplica multe din ideile lor…

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      3 iulie 2015 la ora 20:14

      Pentru mine o plaja misto inseamna curat si amenajat + nisip fin, ceea nu prea am gasit in Lefkada (Kathisma se apropie). Spectaculoasa e Porto Katsiki. E combinatia aia de stanci/munte cu apa aia foarte clara care o face spectaculoasa. E impresionant pentru ca nu esti obisnuit sa vezi asa ceva decat in poze sau filme si pare ireal.

      Legat de criza, totul mi s-a parut normal in Grecia, n-am simtit ca ar fi vreo problema.

      Răspunde
  2. ps a zis

    5 iulie 2015 la ora 9:15

    De ce sa nu mergi noaptea?

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      5 iulie 2015 la ora 13:46

      Pentru ca e mai obositor decat ziua.

      Răspunde
  3. Ariel a zis

    6 iulie 2015 la ora 13:48

    Îmi place ultima lectie, aia cu „avionul”. 🙂

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      6 iulie 2015 la ora 15:18

      M-a rupt drumul cu masina. Nu mai merg nicaieri cu masina, ever. 🙂

      Răspunde
      • Ariel a zis

        6 iulie 2015 la ora 22:01

        Lecția este alta: Time = Money. Oboseală = Money. Mai bine dai pe avion de 3-4 ori mai mult decât pe drumul cu mașina, dar termini în 3-4 ore. 🙂

        Răspunde
        • Andrei Chira a zis

          6 iulie 2015 la ora 23:11

          Exact.

          Răspunde
  4. Postolachi Dumitru a zis

    7 iulie 2015 la ora 13:46

    Acum depinde când te hotărăști să pleci și cum: dacă te trezești în ceasul al 12-lea că vrei în Grecia, și pe cont propriu, te costă numai biletele de avion vreo mie de euro… de aia e bine să-ți faci iarna car și vara sanie…

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      7 iulie 2015 la ora 13:49

      Da, clar.

      Răspunde
      • Postolachi Dumitru a zis

        7 iulie 2015 la ora 13:52

        Și renunți la vacanță, așa ca mine…

        Răspunde
  5. michelle a zis

    21 iulie 2015 la ora 22:54

    Poti sa imi spui mai multe despre zborul cu parapanta…?
    mergem in septembrie si sunt interesata desi recunosc am putina frica de inaltime 🙂
    pare safe..care e treaba?

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      21 iulie 2015 la ora 23:24

      Mi s-a parut a fi foarte safe si profesionist.

      Răspunde
  6. Sofia a zis

    22 iulie 2015 la ora 12:52

    Daca alea sunt criteriile, nu-ti ramane sa mergi decat in Bulgaria sau in Mauritius, Maldive, Caraibe, Asia de sud-est la Oceanul Indian, Polinezia Franceza. 🙂
    Plajele de la Mediterana, indiferent de tara, sunt cam toate cu pietricele de o granulatie mai fina sau nu. Desi unii sustin ca sunt plaje cu nisip, nu e nisip din ala fin de care poti gasi pe alocuri pe plajele noastre sau cele din Bulgaria. La plajele mediteraneene sunt pietricele mici, mici, dar pietricele.
    Am fost si in unele din locurile exotice enumerate, iar acolo e o finete de nisip, ori cenusa vulcanica ori din ala coralier alb sau roz ireal. Dar acolo sunt, cica, niste pesti care mananca corali si excreta nisip. 🙂 Asa se formeaza plajele de wallpaper.

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      22 iulie 2015 la ora 13:27

      Mersi de info, nu stiam ca la toata Mediterana e asa.

      Răspunde
    • Karyna a zis

      24 septembrie 2017 la ora 19:43

      Imi pare rau sa te contrazic,dar nu toate plajele la Mediterana sunt cu pietricele.Sardinia,nisip fin si alb,Skiathos ,nisip auriu fin,Ischia…etc.

      Răspunde
  7. Andrei a zis

    8 august 2015 la ora 11:04

    Trebuia neapărat să te lauzi, nu? Măgarule! 🙂 Felicitări pentru că ai fost în locuri atât de frumoase. Este trist că nu ai mai fost în vacanță din 2006. Vacanțele în străinătate sunt foarte frumoase și merită să îți lărgești orizontul, vizitând locuri noi și cunoscând diferite culturi. Succes pe toate planurile! 🙂

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      8 august 2015 la ora 11:27

      Cateodata trebuie sa faci sacrificii ca sa poti sa mergi in vacante mai tarziu. Asta-i viata. Sper sa ma mai laud si la anul. 🙂

      Răspunde
      • bobby a zis

        6 iulie 2016 la ora 15:43

        Imi.poti spune , te rog, de unde ai luat parapanta? Ca si locatie ma refer. …ceva detalii!

        Răspunde
        • Andrei Chira a zis

          7 iulie 2016 la ora 0:09

          Pe plaja Kathisma.

          Răspunde
  8. Poze Haioase a zis

    14 august 2015 la ora 14:27

    „Deși costul croazierei este destul de mic, e o zi întreagă de plajă pe care efectiv o pierzi.”Pai si ce daca pierzi o zi de plaja?Merita sa experimentezi si o croaziera.

    Răspunde
    • Andrei Chira a zis

      16 august 2015 la ora 17:29

      Pai tocmai asta era ideea, ca nu merita. N-ai citit cum e?

      Răspunde
  9. Darius a zis

    24 august 2015 la ora 19:58

    Plajele sunt in general la fel de neamenajate si in august, ca m-am intors de 2 saptamani. 🙂

    Croaziera da, este unul dintre cele mai plictisitoare lucruri pe care le-am facut.

    Răspunde
  10. MIHAELA a zis

    14 iulie 2016 la ora 0:06

    Grecia, o frumusete din toate punctele de vedere!Desi am vizitat ceva tari, mai exact 12 si pot sa spun ca destinatii destul de ok, Grecia ramane fruntasa in preferintele mele.Doar vacanta trecuta, am petrecut 2 saptamani la Santorini, a 4 oara reintoarsa in Grecia consecutiv.Intr-un cuvant „O ador”!!Tind sa cred ca, intr-o viata anterioara , am fost vreo zeita! Cine stie?:)))

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Cumpără cartea

Am scris o carte de dezvoltare personală numită "Nu vreau să mai fiu sărac".

Comandă

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 890 de abonați

Cele mai populare articole

  • De ce oamenii inteligenți eșuează și proștii reușesc în viață
  • Cum e viața cu o pisică Sfinx
  • Experiența mea cu operația de deviație de sept
  • Cum să alegi un nume pentru afacerea ta online
  • Poate avem nevoie de mai mulți luzări
  • Câți metri cubi de apă ar trebui să consume o familie?
  • Care e legătura dintre carte și articolul viral de acum șapte ani
  • Mi-e rușine să scriu autografe
  • Idei de nume pentru site-uri pe .com
  • Impresii după un seminar cu Lorand Soares Szasz

Categorii blog

  • Antreprenoriat
  • Dileme
  • Fără categorie
  • Idei
  • Online
  • Personale
  • Tehnic

Găzduire WordPress

Găzduire web premium optimizată pentru WordPress.

Vezi pachete

Optimizare WordPress

Practici pentru îmbunătățirea performanței WordPress.

Află mai mult

Copyright © 2021 · Andrei Chira

  • Politica de confidențialitate