Andrei Chira

Blog personal

3 lucruri pe care le-am învățat de la Jordan Peterson

A cumpărat recent soția niște cărți, printre care și 12 reguli de viață (link afiliat) a lui Jordan Peterson. Auzisem de el și văzusem câteva chestii pe Youtube cu el, dar nu am intrat niciodată mai detaliat în teoriile lui.

După ce am citit aproape jumate de carte, am luat și m-am uitat la mai multe clipuri pe Youtube ca să-mi fac o idee mai bună despre om. A ajuns să-mi placă și să-l admir, mai ales pentru calmul cu care reușește să dezbată cu niște oameni care îl atacă fără niciun simț al ridicolului. Cu toate că în videoclipurile mai noi mi se pare că nu mai e atât de calm și impasibil, pare mai emoțional și mai nervos. Pare că a îmbătrânit urât.

În fine, să revenim.

1. Sunt capabil

Multe idei citite prin cartea lui le-am scris și eu în cartea mea sub o altă formă, fără cuvinte pompoase, ci mai degrabă simplu și concis prin prisma experienței mele.

Am făcut-o fără să copiez de la nimeni și mă bucur să citesc și în alte părți aceleași idei pentru că mi se pare o dovadă că sunt capabil să gândesc și să analizez niște chestii și să ajung la aceleași concluzii la care au ajuns oameni mai deștepți și mai citiți decât mine pe partea de psihologie sau filozofie.

2. Facem aceeași călătorie

E o idee care mi-a venit prima dată când citeam cartea Will (link afiliat) a lui Will Smith și mi-a revenit acum, citind Jordan Peterson.

Deci fie că te cheamă Will, Andrei, Xiang Chun, Okechukwu sau Manuel Fernando, din punct de vedere al dezvoltării personale trecem toți prin aceleași lucruri, facem aceeași călătorie de descoperire de sine.

E un cod sursă în Matrix pe care îl împărțim cu toții.

3. Ar trebui să fiu mai calm

Mă uitam la discuții între Jordan Peterson și niște ziariști sau ce-or fi ei, e incredibil cum oamenii nu înțeleg cuvintele care-i ies din gură omului ăsta. Nu vor să le înțeleagă. Nu vor să accepte ce zice. Îi răstălmăcesc tot, încearcă să-l atragă în tot felul de capcane, nu sunt deloc deschiși la o discuție.

Poate că pur și simplu așa sunt oamenii și sunt eu naiv să cred că ar trebui să fie deschiși la discuții sincere, fără să se lase conduși de orgoliu, frică sau ideologie.

În fine, mi-ar plăcea să reușesc să fiu așa de calm în anumite discuții cu alți oameni, să privesc mai critic și analitic cuvintele pe care le zic și să nu mai iau lucrurile personal, să nu mă mai activez, să nu mă mai las atras în capcane, să nu-i mai în serios pe oameni că nu merită etc…

Voi ce părere aveți de Jordan Peterson?

2 răspunsuri

  1. Avatar Dan

    Peterson era cat pe ce sa ajunga in vesnicele plaiuri ale vanatorii… Cam de atunci, in opinia mea, a si inceput sa-si piarda din calmul olimpian. Nu cred ca e de judecat, multi oameni cu asemenea „experiente” de sanatate tind sa-si reconsidere timpul ramas…

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson#Health_problems

    1. Avatar Andrei Chira

      Am citit acum, nasol. Nu știam de belelele astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *