Andrei Chira

Blog personal

Monitor Dell U2515H – păreri după 2 luni de utilizare

Am auzit lucruri bune despre Dell și am citit la Claudiu că și-a luat un Dell U2414H.

Ca să fiu mai șmecher decât el, am zis să-mi iau U2515H. Sic!

Serios, aveam un Samsung de 21,5 inch care era glossy și după ce mi-am mutat biroul îmi bătea lumina din spate (n-am cum să aranjez altfel, din păcate) așa că am început să mă uit după un monitor cu anti-glare.

Pe lângă anti-glare are și rezoluție „înaltă” – 2560 x 1440 px – dacă vă interesează specificații complete găsiți aici.

Din păcate, anti-glare nu mă ajută foarte mult. Se vede mai bine decât vechiul glossy dar încă mă mai deranjează lumina.

Ce mă dezamăgește cel mai mult e scalarea Windows.

Am văzut iMac-uri și Macbook-uri cu rezoluții similare și sunt super mișto, am presupus că așa o să se vadă.

Nu prea.

Windows face un scaling automat la 125%, e oarecum ok în sistemul de operare dar în anumite programe sau ferestre de instalare se vede încețoșat (în special textul bold), îți dai seama cu ochiul liber că e scalat.

Chrome nu a luat scaling-ul din Windows și se vedea extrem de mic textul, a trebuit să dau zoom la 110-125%.

La zoom, evident, majoritatea site-urilor se văd aiurea, nenatural, butoanele sunt fuzzy, textul ori e prea mic ori prea mare.

După vreo 2 săptămâni, s-a trezit Chrome să ia scaling-ul din Windows, mega zoom. A trebuit să-l dau la 80-90%. E mai bine.

25 inch e mare, a trebuit să mă obișnuiesc să nu mai lucrez cu ferestrele maximizate.

Butoanele de pe monitor sunt stupide. Nu le poți apăsa cu un singur deget, trebuie să prinzi și din spate, să faci contră, ca să se apese.

Din cauză că e foarte flexibil, se poate roti în toate direcțiile, am senzația că nu e perfect orizontal, parcă nu reușesc să-l aliniez, îmi pare că stă șui cu câțiva milimetri. Dar de acum aberez cu detaliile negative, mă opresc.

Seara, fără lumină din spate, monitorul e bestial. Culorile arată foarte bine, contrastul, luminozitate, tot. Se văd foarte mișto imaginile la rezoluție mare, filmele 2k sau 4k. Păcat că nu mă uit nici la poze, nici la filme.

De ce nu l-am returnat?

Când l-am despachetat am rupt cartoanele dinăuntru. Oamenii de la Dell sunt nebuni, nu poți să despachetezi fără să rupi cartoanele alea. Am transpirat, m-am chinuit, mi-am băgat picioarele și le-am rupt. O să vedeți în filmulețul cu unboxing-ul cum mă chinui cu cartoanele.

Oricum, nu-l returnam, monitorul nu e rău, nu e un produs de calitate proastă, e mult mai bun decât ce aveam înainte chiar dacă nu e 100% maxim ideal absolut perfect.

Dacă ar fi să dau timpul înapoi, nu știu dacă că l-aș mai cumpăra.

Poate aș lua un U2414H, care e puțin mai mic și are rezoluție 1920 x 1080 px, mai „normală” pentru ochii mei. Sau poate aș pune banii deoparte, în fondul pentru Macbook.

Poate monitorul e făcut pentru macOS, poate acolo se vede totul perfect. Dacă dă Sfântul Spiriduș și îmi iau Macbook, o să actualizez articolul.

Și un unboxing…

13 răspunsuri

  1. Avatar Shack

    Il am eu pe macbook. N-am umblat la setari de scaling sau altceva, pt. mine textul e ok, nu mi se pare mic. Intr-adevar un monitor pe care l-as recomanda oricand. Nu credeam ca sunt atat de multe probleme pe Windows. Chiar nu e ok fara scaling?

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Fără scaling, pe 100%, e extrem de mic pentru mine. Ce-i drept, nu mă ajută nici ochii foarte mult. Uite 2 capturi de ecran – !ArN8ASYH4gdFgpEK2-qzjbl_yT9MCw si !ArN8ASYH4gdFgpELp6JpNasbSfJGuw

    2. Avatar Shack

      Pentru mine e ok, cam aceeasi situatie e si pe mac:
      https://www.dropbox.com/s/xoyl2kkn9du6ahs/Screenshot-2016-11-16-22.31.49.jpg?dl=0

      In privinta setarilor nu poti face multe:
      https://www.dropbox.com/s/i68xvppj7y3gbp5/Screenshot%202016-11-16%2022.34.37.png?dl=0

      Pe 2048 se vede tot textul in ceata, eu unul n-as putea sa lucrez asa.

      Si eu am trecut de la 1920 de pe 21 la acesta si am avut problema cu marimea ferestrelor. Mi s-a parut mai mic scrisul, dar m-am adaptat repede. Ce mi-a placut foarte mult a fost spatiul de lucru marit considerabil. De exemplu pe un monitor de 27 cu aceeasi rezolutie ai spune ca ai mai mult spatiu de lucru, dar defapt e la fel de mare, numai ca se vede totul marit. Cred ca ar fi mai bine unul de 27.

    3. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Da, si la tine e mic textul. O sa incerc sa-l las la 100% o perioada mai mare, sa vad daca reusesc sa ma obisnuiesc.

    4. Avatar Laurențiu
      Laurențiu

      Problema nu e monitorul și nici Windows. Problema e că nu cauți prin setări să vezi ce fac și să ți le setezi cum îți convine.

      Mai întâi de toate, dacă vrei text sharp, trebuie să dezactivezi ClearType text aici :

      Control Panel\All Control Panel Items\Display

      Mai apoi e faptul că browserul Chrome folosește accelerare video pentru randare. Nu doar a paginii ci și a interfeței însăși.

      Asta înseamnă că placa video randează conținutul ferestrei browserului, prin OpenGL sau Direct3D sau alt API. Și nu folosind API-ul obișnuit al Windows pentru randat ferestre. Și asta mai înseamnă că se aplică setările default de anisotropic filtering și antialiasing pe care le ai setate în control panel-ul driver-ului video. Dacă vrei să nu ți se mai vadă șters textul în Chrome trebuie să faci profil în driver pentru aplicația Chrome și să alegi Edge Detect ca antialising method pentru Chrome. Și nu box, narrow tent sau wide tent.

      Și Chrome are setare pentru font scaling.

      Nimic din cele de mai sus nu au ceva de-a face cu monitorul însuși. Deși poți întâmpina blurring general (a orice se întâmplă să fie afișat pe ecran, în orice aplicație) în coloane pe monitor dacă nu ai setată frecvența de refresh corect sau ai ceva în neregulă cu cablurile.

    5. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Nu ti se pare cam multa munca?

    6. Avatar Laurențiu
      Laurențiu

      Poate. Dar libertatea de alegere și banul cheltuit eficace presupun timp și efort depus pentru documentare și customizare, setup. Chrome este pur și simplu cel mai bun browser de la Opera încoace (până ca Opera să devină o glumă). Dar are și el metehnele lui.

      Cum ar fi cea descrisă mai sus și faptul că nu te lasă să alegi unde să îl instalezi.

      Asta este ceva inadmisibil în 2016, pentru o aplicație pentru Windows (nu știu dacă între timp au rezolvat asta sau nu). Dar și asta are o soluție, în forma mutării folderului său pe altă partiție și creării unui symlink de pe C: la folderul respectiv pe noua partiție. Oricum, la nevoie poți redimensiona partiția C folosind Paragon Partition Manager™ 14, varianta gratuită.

      Cam la orice problemă întâmpini pe Windows există un workaround sau o soluție satisfăcătoare sau un software care să îți rezolve problema, adesea gratuit. Și poți rula marea majoritate a aplicațiilor. Nu mai vorbim de hardware driver support, flexibilitate în configurare a specificațiilor hardware ale PC-ului, posibilitate de upgrade și costul de a upgrada, raport preț/performanță al hardware-ului și altele.

      Alternativa e să îi dai o grămadă de bani lui Apple ca să stai în grădina lui împrejmuită cu care greu să interacționezi cu PC-uri cu Windows și să folosești o fracție din aplicațiile disponibile pentru Windows sau și pentru Windows și eventual să dai mult mai mult pe ele.

      Iar calculatorul tău să fie mult mai slab din p. d. v. d. al puterii de calcul. Ceea ce, într-adevăr, nu e important pentru toată lumea. Dar e important pentru productivitate dacă faci content creation de gen modelare și randare 3D, prelucrare / codare video etc.

      Și, bineînțeles, mai poți juca și ceva jocuri recente în condiții net superioare, dacă nu vrei să folosești calculatorul personal exclusiv pentru muncă și documentare/informare 100% din timp.

      Eu am o placă video Radeon HD 4890 din 2009 sau de pe atunci, cumpărată la mâna a 2-a cu 300 de lei deja câțiva ani în urmă, și este sensibil mai puternică, d. p. d. v. computațional (FP performance, memory bandwidth, Pixel Rate, Texture Rate : http://gpuboss.com/gpus/Radeon-Pro-455-vs-Radeon-HD-4890 ) decât plăcile video AMD cu care sunt echipate MacBook Pro-urile din 2016. Mai puțin cel top of the line, care are o placă video comparabilă computațional dar oferită ca opțiune (ceea ce înseamnă chiar mai mulți bani decât prețul de bază de 2800 USD : ).

      Bineînțeles, placa mea video consumă 190 de watti în full load, generează multă căldură și nu suportă DX12 și DX11 dar asta din urmă oricum nu prea contează pentru un utilizator Apple. Dar totuși mi se pare inadmisibil ca în 7 ani de zile situația să stea așa.

      Mai ales având în vedere că top of the line MacBook Pro de 15 inch care are o placă video comparabilă cu a mea este 2800 USD.

      Cu 2800 poți să îți un laptop Alienware cu totul superior din toate punctele de vedere în afară poate de anduranța bateriei.

    7. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Da, depinde ce faci cu calculatorul. Eu stau 99% in browser, nu ma uit la filme, nu joc jocuri. Pe Windows am instalat fix Filezilla, Chrome, Notepad++, JpegMini, LibreOffice, Photoshop. Si ma pot lipsi de Photoshop.

  2. Avatar Cătălin
    Cătălin

    Cutia ți-a cam dat bătăi de cap, la fel și pisica aia cheală, iar.. mouse pe stânga.. WTF ?! Adică tu chiar poți folosi mouse-ul pe stânga ? :-/

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Am mouse-ul pe stanga pentru ca am probleme cu incheietura dreapta. Ma descurc aproape la fel de bine.

  3. Avatar Adrian

    Din pacate ai ales diagonala un pic prost. Pt 2560 x 1440 px este nevoie de 27″ si atunci totul se vede clear type fara niciun fel de scaling in windows si nu ai nevoie de ochelari sa te uiti la text ;)

  4. Avatar Marian

    Salut, Andrei. Mă bate şi pe mine gândul să achiziţionez acest monitor. Dar fix la problema de scalare pe Windows mă gândeam, după ce m-a atenţionat un prieten. Spune-mi cum e după câteva luni de utilizare? Te-ai acomodat? L-ai recomanda? Mulţumesc!

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      L-am pus inapoi pe 100%, se vedea cam mic dar incet-incet cred ca te obisnuiesti. Eu l-am vandut, mi-am luat laptop pana la urma si n-am mai avut nevoie de PC si monitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *