În principiu mi-aș dori ca peste 30 de ani, când voi avea 70+, să am măcar 100.000 euro în active (acțiuni).
La un calcul simplist, ar însemna să încep să investesc în jur de 200 euro pe lună, constant, pentru următorii 30 de ani. Am văzut la TV pe Iancu Guda spunând că ar trebui ca în 7 ani să-ți dublezi banii investind pe bursă, deci n-ar fi exclus să ajung la 150.000 euro în 30 de ani dacă mi-aș dubla banii nu la 7, ci la 10 ani (ușor pesimist).
Nu știu dacă 150.000 euro vor fi suficienți pentru pensie, s-ar putea să fie puțin, depinde și de ce cheltuieli pentru traiul zilnic vor fi la momentul respectiv.
Și aici voiam să ajung, la cheltuieli. Banii din acțiuni ți-i dublezi în 10 ani, dar faza e că și cheltuielile s-ar putea să se dubleze în 10 ani. Apartamentele, mașinile, televizoarele sau telefoanele poate nu se dublează, dar prețurile pentru majoritatea produselor au crescut și vor crește în continuare.
Uite un exemplu de mărunțiș la care nici nu te gândești, acum 6 ani când mi-am luat pisică mă costa 14,99 lei sacul de 15 kg de peleți pentru litieră. Ieri am fost la Brico și l-am luat cu 29,99 lei. Dublu. Peste tot e la fel (Dedeman, Hornbach), mai puțin la petshop-uri, unde e de 6 ori mai mult.
Câte produse din-astea mărunte folosim în fiecare lună? Cu cât s-au scumpit față de acum 10 ani? Față de acum 20 de ani?
Privind lucrurile din perspectiva asta, nu numai că trebuie să investesc, ci sunt obligat s-o fac. Sunt obligat să-mi dublez banii la fiecare 10 ani. Îmi place sau nu, sunt obligat să joc jocul capitalismului.
Lasă un răspuns