Andrei Chira

Blog personal

Care e obiectivul meu investițional

În principiu mi-aș dori ca peste 30 de ani, când voi avea 70+, să am măcar 100.000 euro în active (acțiuni).

La un calcul simplist, ar însemna să încep să investesc în jur de 200 euro pe lună, constant, pentru următorii 30 de ani. Am văzut la TV pe Iancu Guda spunând că ar trebui ca în 7 ani să-ți dublezi banii investind pe bursă, deci n-ar fi exclus să ajung la 150.000 euro în 30 de ani dacă mi-aș dubla banii nu la 7, ci la 10 ani (ușor pesimist).

Nu știu dacă 150.000 euro vor fi suficienți pentru pensie, s-ar putea să fie puțin, depinde și de ce cheltuieli pentru traiul zilnic vor fi la momentul respectiv.

Și aici voiam să ajung, la cheltuieli. Banii din acțiuni ți-i dublezi în 10 ani, dar faza e că și cheltuielile s-ar putea să se dubleze în 10 ani. Apartamentele, mașinile, televizoarele sau telefoanele poate nu se dublează, dar prețurile pentru majoritatea produselor au crescut și vor crește în continuare.

Uite un exemplu de mărunțiș la care nici nu te gândești, acum 6 ani când mi-am luat pisică mă costa 14,99 lei sacul de 15 kg de peleți pentru litieră. Ieri am fost la Brico și l-am luat cu 29,99 lei. Dublu. Peste tot e la fel (Dedeman, Hornbach), mai puțin la petshop-uri, unde e de 6 ori mai mult.

Câte produse din-astea mărunte folosim în fiecare lună? Cu cât s-au scumpit față de acum 10 ani? Față de acum 20 de ani?

Privind lucrurile din perspectiva asta, nu numai că trebuie să investesc, ci sunt obligat s-o fac. Sunt obligat să-mi dublez banii la fiecare 10 ani. Îmi place sau nu, sunt obligat să joc jocul capitalismului.

13 răspunsuri

 1. Avatar Alexandru
  Alexandru

  Salut Andrei,

  Concluzia e corecta. Suntem obligați sa investim, in mod special când inflația e mare si dobânda la banca e mult sub inflație, practic cine nu investește pierde bani.
  Calculul insa nu pare corect, poti incerca pe net sunt multe calc. ex:
  https://www.investor.gov/financial-tools-calculators/calculators/compound-interest-calculator.
  In 30 years, you will have $226,705.89 la 7%,
  In 30 years, you will have $394,785.65 la 10%.
  Pe termen lung o diferenta de câteva procente contează foarte mult.
  Succes!

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Am calculat așa din cap, doar ca idee, dar ai dreptate, pe termen lung contează câteva procente în plus, se duce exponențial.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Astea pe termen scurt mi se par irelevante, n-aș sta să cumpăr și să vând din oră-n oră.

  2. Avatar lucian

   este adevarat ca iti consuma timp si sunt abordari mai riscante, dar unii traderi se chinuie sa faca 10% pe an, iar altii fac 10% intr-o zi, sau hai.. intr-o saptamana, ca sa nu facem afirmatii „senzationale”

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Folosești Tradeville pentru BET?

   later edit: am văzut într-un alt comment că folosești BT Trade. :)

  4. Avatar lucian

   folosesc BT Trade, desi sincer e posibil la Traville sa fie comisioane mai mici, in orice caz TV e mai „popular”, cred

 2. Avatar Leon

  Ca tot vorbeam de XELA intr-un articol trecut (cum sa faci bani).

  Se pot face foarte multi bani cu day trading (dar necesita multa atentie si este foarte periculos).
  Spre exemplu Nasdaq a fost pe 25 ianuarie in punctul minim din ultimele 6-8 luni, iar XELA la fel (52 week low, chiar).

  Zilele astea urmau sa se anunte multe earnings la software. Ce credeti ca a facut XELA? A crescut de la 0.37 / actiune la 0.74 / actiune.

  Ce vreau sa spun este ca cine are bani multi si urmareste bursa cu super mare atentie, poate sa-si dubleze banii intr-o zi.

  1. Avatar lucian

   am vazut XELA … ai fost in trade ?

   o sa ne baneze Andrei, ca vorbim aici despre porcarii :))))

 3. Avatar Dan

  Salut

  Desi pare o intrebare aparent stupida ce poate socheaza la prima vedere cred ca este important, ca macar de dragul exercitiului, sa faci o simulare si din acest punct de vedere:
  – Cati ani ai si cat ti-ai propus sa traiesti?

  Lasam la o parte faptul ca nimeni nu stie sau nu poate sa prezica acest lucru, sau faptul ca „e cum vrea Cel de sus” si ca avem statistici cu speranta medie de viata in UE, Romania, barbati vs femei, per generatii etc cred ca mai important este sa iti setezi o varsta realista pana la care crezi tu ca o sa traiesti?

  Cand ai definit un punct final in viata ta, timpul ramas devine mai pretios, parca nu iti vine sa iti mai bati joc de el asa usor, iar planurile pe care ti le faci (investitionale, afaceri, casa, familie etc) vor tine cont de acest aspect.
  Spre exemplu un om la 50 de ani care si-a propus sa traiasca pana la 80 de ani nu cred ca e foarte dispus sa mai ia in calcul o investitie cu finalitate peste 30 de ani ce presupune efort si frugalitate din partea lui (pentru un credit la o casa nu cred ca mai e eligibil la 50 de ani pentru asemenea perioada)

  Revenind la subiectul expus in articol eu o vad in felul urmator

  – 150.000 euro impartit la 1.000 euro/luna inseamna 150 de luni sau 12,5 ani de autonomie cu o „pensie” de 1.000 euro/luna (fara a lua in calcul ca banii sunt investiti pe bursa sau in alte active, si ca ei fiind retrasi treptat, mai produc ceva intre timp si probabil mai castigi cativa ani de autonomie)

  Daca ti-ai propus sa traiesti pana la 80 de ani inseamna ca poti sa te retragi la 67-68 de ani din activitate si sa incepi sa te folosesti de nest egg-ul adunat (ideal ar fi sa traiesti doar din castigul ce-l aduce (vezi regula lui 4%) dar nici nu o sa il duci cu tine in mormant… iar mostenirea pentru copii este educatia data „sa adune nu sa pradeze” si apartamentul in care stai)

  Pe langa acesti 1.000 euro din discutie,
  – daca ai o asigurare de viata cu capitalizare, fie ea si pe minim de suma, mai vin si de acolo 100 – 200 euro,
  – daca ai contribuit la stat chiar pe sarite si cu minim de contributie tot vei mai primi 100 – 200 euro pensie (nu cred ca va colapsa total acest sistem, cu siguranta va avea probleme de aici si estimarea de 100-200 euro)
  – daca mai ai afacerea (si o poate gestiona un salariat), o livada, o garsoniera etc etc

  Pe de alta parte cheltuielile sunt in aria ta de control pe cand veniturile depind si de altii.
  Ma refer aici ca daca alegi ca de la o anumita varsta sa traiesti mai simplu si mai frugal (ca deja ai de toate si nu trebuie sa le schimbi doar ca e la moda, alegi bicicleta in loc de masina, ai un petic de gradina cu ceva zarzavaturi, 2-3 gaini etc) poti sa iti faci calculul cu 500 euro/luna. In acest fel perioada de autonomie pe care poate sa ti-o ofere 150.000 euro se dubleaza la 25 de ani deci poti sa te retragi la 55 de ani (80 – 25) din viata activa de angajat (privatii nu se retrag 100% niciodata chiar daca deleaga conducerea)

  Privit si din acest unghi (cat timp mai am pe pamant?) poate te ajuta sa iti conturezi mai realist strategia investitionala pentru a-ti securiza batranetile.

  BTW:
  daca ai bani investiti in companii listate pe bursa (as recomanda de analizat indici bursieri) activele acestora: cladiri, mijloace de productie, distributie si stocurile de marfa se ajusteaza cu inflatia, deci se apreciaza (cladirile firmelor se scumpesc, stocurile lor actuale se scumpesc, produsele la fel)

  Respect

  1. Avatar Andrei Chira

   Mersi de comentariu, e foarte interesantă abordarea asta, să te raportezi la când vrei să te pensionezi, cât estimezi că trăiești etc.

 4. Avatar Constantin Gabor
  Constantin Gabor

  Studiaza Bitcoin si ai sa vezi ca are sens. Daca economia ar fi bitcoinizata, preturile ar fi stabile sau chiar s-ar duce in jos. Nu trebuie sa fie neaparat bitcoin – ci sa avem masa monetara fixa. Singura problema pe care o vad e „razvratirea” guvernelor insa asta tot nu ne impiedica sa-l folosim si sa facem tranzactii in paralel cu sistemul bancar/statal/fisc din wallet in wallet pana cand strangem guvernele cu usa ca sa-l adopte daca vor totusi sa mai colecteze taxe. Banii ar trebui sa fie store of value – banii actuali nu sunt. Practic suntem obligati rapid sa „scapam” de ei si sa luam active ca sa nu pierdem prin inflatie. Stupid! Fiindca asta ne obliga la riscuri noi… Gen ai luat un apartament dar apare un vecin nebun…. Ai luat actiuni la nushce firma dar a fost „disrupted” de o tehnologie noua… etc.

  1. Avatar Andrei Chira

   Am ajuns unde suntem, economic vorbind, tocmai pentru că nu avem masă monetară fixă. Dacă am avea, lumea ar ține de bani, probabil ar scădea consumul, multe afaceri s-ar duce în cap. Nu cred că ar crește nivelul de prosperitate al oamenilor, dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *