Andrei Chira

Blog personal

O provocare pentru comuniști

Am un prieten care e de stânga și se identifică ca comunist.

Eu nu cred că e comunist. Cred că e o identitate asumată din dorința de a fi special și diferit. Nu că ar fi ceva greșit în a vrea să fii special și diferit. Și eu vreau să fiu special și diferit. Probabil multă altă lume. Poate toată lumea. Cine știe?

Oricum, i-am dat provocarea următoare.

Să încerce să-și definească sistemul pe care și-l dorește în lume. Tot ce propăvăduiește, promovează și propagă acum, să-și imagineze că ar fi real. Să pună pe hârtie, să scrie exact la un nivel cât mai detaliat și să-și imagineze cum ar fi viața lui ca om simplu în acest sistem. (Ar fi o idee de carte, apropo.)

Atenție, nu viața ca președinte sau orice alt fel de membru al vreunei elite, ci ca om simplu, la fel cum este, și suntem, în sistemul actual, cel real.

Va fi mai fericit? Va fi viața lui tot ce și-a dorit? Va fi totul perfect? Va fi comunismul lui ceva ce o să-l mulțumească? Va fi lumea pe care și-o imaginează cea ideală?

Va avea curajul să-și imagineze și dezavantajele sau nu?

Dacă da, în momentul în care comunismul îl vor afecta în mod direct, oare se va dezice de comunism și va deveni fan al unui alt sistem, presupus mai bun?

Sau își va accepta creația cu bune și rele?

6 răspunsuri

  1. Avatar verdenpom
    verdenpom

    Nu poti avea capitalism pur sau comunism pur. Trebuie putin din fiecare. Comunismul se axeaza pe nevoile cetateanului. Bineinteles limitate dar ii ofera un loc de munca, un loc unde sa puna capul, nu ai nimic al tau, totul este al statului. Capitalismul este exact opusul, cetateanul este pe ultimul loc, pe primul loc este profitul indiferent de metodele aplicate.
    Ideal ar fi un sistem chinezesc, comunism dar cu nitica libertate de capitalism.
    Ca si exemplu negativ al capitalismului il putem vede in america(amazon, ebay etc), in germania (grupul vag, bosch etc), in franta(grupul psa) si in romania(toate companiile straine ce au venit „sa investeasca” cu distrugerea economiei locale). Capitalismul nu este bun deoarece 2-3 indivizi au monopol iar restul mananca firmiturile daca le apuca. Comunismul nu este bun deoarece s-a dovedit de n ori ca statul este un incapabil in a produce bunuri, cu exceptia chinei desigur.
    Concluzie: intreprinzatorii sa fie lasati liberi(adica capitalism) dar sub tutela statului(comunism), unde statul impune anumite limite(adica china).

  2. Avatar Andrei Chira
    Andrei Chira

    Ideea e că dacă acceptă un sistem imaginar cu avantaje și dezavantaje de ce nu acceptă sistemul real în care trăim, cu avantaje și dezavantaje?

    1. Avatar verdenpom
      verdenpom

      Simplu. Nu accepta deoarece crede intr-un sistem utopic unde tuturor sa le mearga bine dar in adancul sufletului sau il inghite pe cel capitalist deoarece nu are incotro.
      Si eu in adancul sufletului meu cred ca romania se va face bine dar ma indoiesc. Acum cateva zile era sa ii dau un cap in gura unui pensionar ce s-a gandit sa se puna in fata locului de parcare al meu in asa fel incat sa ma chinui eu sa parchez masina desi erau vreo 5 locuri libere langa si inca vreo 30 la nici 15 metri. Eu parchez masina din prima, opresc in unghi si restul merge frumos la vale cu spatele pana unde trebuie dar cu masina in fata locului meu succes. Am parcat pe locul unui vecin cu care interactionez si bem o bere la fiecare sfarsit de saptamana.
      Prima replica al fosilei: dar de ce te deranjeaza? Te incurca cu ceva?… eu niciodata nu am parcat stramb, drace si cand parchez la domiciliul altora las numar de telefon in geam desi as putea parca pana la ora 18 fara probleme si nu ar putea face nimic impotriva acestui lucru.

    2. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Discuția asta cu oamenii o am constant cu prietenul meu. Comunismul are obsesia asta cu „reeducarea” și cu „omul nou” dar nu prea merge, oamenii vor fi la fel de idioți în orice sistem, natura umană nu se schimbă.

    3. Avatar Octavian Dumitrescu
      Octavian Dumitrescu

      e greu sa ai un echilibru, orice sistem ori pre aliber ori prea constrans duce la reactie, ala liber la monstrii, canue. controlat, ala constrans la rezistenta si opreisiune din partea sistemului.

      Tu ca om simplu cred ca bottom line ti-ai dori un sistem cu care sa interactionezi cat mai putin si sa iti permita cel putin „utopic” sa ai toate sansele din lume, „land of all opportunities” desi nu e asa da asa e perceput de tine.
      Gen Matrix, :)) minte-ma frumos si lasa-ma in lumea mea ireala.

  3. Avatar Cornel

    Din comentariile de mai sus ..nu prea ne este clar niciunuia ce-i comunismul si ce-i capitalismul …

    Eu nu cred in nici unul din sisteme pentru ca:

    – in comunism, asa cum zice verdenpom .. se presupune ca totul e pentru cetatean, un cetatean arhaic cu nevoi si tipare bine definite din care nu trebuie sa iasa. De aici si problema cu acest sistem: fiecare are nevoi diferite si sisteme valorice diferite. Comunismul clasic nu adreseaza nevoia omului de a fi unic.

    – In capitalism .. aici sunt total opus opiniei lui verdenpom .. si acesta este tot despre cetatean si numai despre el .. despre nevoile lui egoiste si modul in care ajunge sa obtina ce are nevoie.. lipsit total de un mimim de umanitate ..si de un sistem valoric universal :))

    Cred ca un sistem ideal ar fi o strutzocamila … Un sistem condus de un AI care sa dea pulimii minimum necesar iar celor care au nevoi speciale ..sa le dea libertate absoluta …cat timp nu ingradesc libertatea altora :) Cred ca un AI d’asta nu ar fi coruptibil ..sau nu ar trebui sa fie :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *