Anul trecut am fost de curiozitate la o întâlnire a Asociației de Proprietari din care fac parte.
La un moment dat, propune președintele să votăm dacă să i se dea femeii de serviciu 50 de lei bonus de Paște.
Toată lumea inflamată.
De ce să-i dăm? Că e mult, lasă să fie ea sănătoasă că se descurcă. Și-așa, nu prea avem nevoie de femeie de serviciu oricum, pentru că am putea să dăm și noi cu o mătură pe scară din când în când etc.
Mentalitatea de gloată a pus imediat stăpânire și s-a propagat amețitor prin toată sala.
S-a votat NU.
După ședință l-am întrebat pe președinte câți membri sunt în asociație – 327 de apartamente. 50 de lei împărțit la 327 de apartamente înseamnă 15 bani per apartament.
Deci oamenii nu au vrut să dea 15 bani. Nu periodic, pe lună, ci o singură dată într-un an, de Paște.
Pun pariu că dacă scapi 15 bani pe jos nici măcar nu ai chef să te obosești să-i mai ridici. Și nu vrei să-i dai bonus de Paște unui angajat care și-așa e plătit minim?
Care e legătura cu corporațiile?
Corporațiile sunt conduse de oameni, acționarii, la care se dezvoltă aceeași mentalitate de gloată ca în exemplul de mai sus.
Fiecare are investiți x bani în acțiuni și nu-l interesează decât ca în quarter-ul ăsta să îi vină cu y % mai mult decât quarter-ul trecut.
Mentalitatea asta de gloată a acționarilor e elementul malefic din toată ecuația.
Oamenii, luați separat, sunt decenți și buni, dar dacă îi bagi într-o turmă e de ajuns un singur idiot care să genereze mentalitatea de gloată care se propagă imediat în lipsa unui lider de opinie cu capul pe umeri și suficient de vocal ca să-l combată pe idiot.
La fel cum gloata de proprietari de la asociație nu a vrut să-i dea 15 bani femeii de serviciu la fel și gloata de acționari a unei corporații trage în jos de toate costurile posibile, prin CEO.
CEO-ul unei corporații e obligat prin lege să apere interesele acționarilor, poate fi dat în judecată dacă nu face asta. Deci pe el îl interesează să iasă bine cifrele trimestriale ca să-și ia și el bonusul. Sau să-și păstreze în continuare slujba.
De aia un Stat cinstit ar trebui să susțină firmele locale, IMM-urile, care generează mai multă prosperitate în comunitate decât corporațiile, care caută doar forță de muncă ieftină.
La fel cum și noi, consumatorii, ar trebui să le susținem.
Lasă un răspuns