Andrei Chira

Blog personal

De ce sunt corporațiile malefice

Anul trecut am fost de curiozitate la o întâlnire a Asociației de Proprietari din care fac parte.

La un moment dat, propune președintele să votăm dacă să i se dea femeii de serviciu 50 de lei bonus de Paște.

Toată lumea inflamată.

De ce să-i dăm? Că e mult, lasă să fie ea sănătoasă că se descurcă. Și-așa, nu prea avem nevoie de femeie de serviciu oricum, pentru că am putea să dăm și noi cu o mătură pe scară din când în când etc.

Mentalitatea de gloată a pus imediat stăpânire și s-a propagat amețitor prin toată sala.

S-a votat NU.

După ședință l-am întrebat pe președinte câți membri sunt în asociație – 327 de apartamente. 50 de lei împărțit la 327 de apartamente înseamnă 15 bani per apartament.

Deci oamenii nu au vrut să dea 15 bani. Nu periodic, pe lună, ci o singură dată într-un an, de Paște.

Pun pariu că dacă scapi 15 bani pe jos nici măcar nu ai chef să te obosești să-i mai ridici. Și nu vrei să-i dai bonus de Paște unui angajat care și-așa e plătit minim?

Care e legătura cu corporațiile?

Corporațiile sunt conduse de oameni, acționarii, la care se dezvoltă aceeași mentalitate de gloată ca în exemplul de mai sus.

Fiecare are investiți x bani în acțiuni și nu-l interesează decât ca în quarter-ul ăsta să îi vină cu y % mai mult decât quarter-ul trecut.

Mentalitatea asta de gloată a acționarilor e elementul malefic din toată ecuația.

Oamenii, luați separat, sunt decenți și buni, dar dacă îi bagi într-o turmă e de ajuns un singur idiot care să genereze mentalitatea de gloată care se propagă imediat în lipsa unui lider de opinie cu capul pe umeri și suficient de vocal ca să-l combată pe idiot.

La fel cum gloata de proprietari de la asociație nu a vrut să-i dea 15 bani femeii de serviciu la fel și gloata de acționari a unei corporații trage în jos de toate costurile posibile, prin CEO.

CEO-ul unei corporații e obligat prin lege să apere interesele acționarilor, poate fi dat în judecată dacă nu face asta. Deci pe el îl interesează să iasă bine cifrele trimestriale ca să-și ia și el bonusul. Sau să-și păstreze în continuare slujba.

De aia un Stat cinstit ar trebui să susțină firmele locale, IMM-urile, care generează mai multă prosperitate în comunitate decât corporațiile, care caută doar forță de muncă ieftină.

La fel cum și noi, consumatorii, ar trebui să le susținem.

cladiri

26 de răspunsuri

 1. Avatar Sorin

  Asa ca acum actionarii ceia tembeli sint mai bogati cu 15 bani. Le doresc sa aiba parte de toata fericirea de 15 bani, de 15 bani sa-si satisfaca toate poftele, pentru ca 15 bani este chiar valoarea lor ca si oameni. Poate chiar mai putin. Ori femeia des ervici hai sa fim seriosi, pentru ea uriasa suma de 50 lei chiar ar fi fost uriasa, si s-ar fi bucurat, i-ar fi prins bine. Dar asa, sa-i lasam pe alti sa se bucure de cei 15 bani. Halal actionari, halal oameni tembeli. Cretini de-a dreptul. De fapt nici nu-i pot numi oameni. Reprezinta doar niste statistici prin registre, ca oameni sint niste nulitati, sau daca vreti 0,00 din contabilitate…

 2. Avatar Ioan

  Vinde apartamentul. Nu mai e de stat acolo.

 3. Avatar Bogdan

  De ce nu ai luat tu atitudinea de ”lider de opinie cu capul pe umeri și suficient de vocal ca să-l combați pe idiot” ?
  Practic, te-ai inclus în turmă nesusținându-ți punctul de vedere – pe care îl consider și eu corec; îți e teamă de ”dușmani” ? :D

  Trebuia să acționezi din timpul ședinței, și reușeai astfel să îl combați și pe cel ce a zis ”nu” acelei propuneri.

  Îmi place o vorbă – a ne linge rănile – faptul că îți expui tu acum punctul de vedere într-un mod iritat nu schimbă cu nimic situația, e ca și cum te-ai da zmardoi din spatele ecranului, de la tastatură.
  Se apropie iar Paștele – mai e o lună și o săptămână – mai aveți ședință până atunci ca să propui ideea ta ? Ai putea să o faci ?
  Dacă nici atunci locatarii nu ar fi de acord, ai putea să dai de la tine 50 de lei pentru doamna de servici în numele locatarilor (folosind propriul exemplu) ? Totodată, cred că doamna’ ar venii și ar face curat mai bine pe viitor – și fiind mai curat în bloc, te impactează și pe tine. Ce zici ?

  P.S.: Lucrez într-o multinațională, respect doamnele de serviciu, le salut dimineața sau chiar și după amiaza după ce se schimbă tura, și de exemplu atunci când se termină prosoapele de la baie și nu sunt puse altele în timp de jumătate de oră – o oră (se întâmplă rar, clădirea fiind foarte mare), dacă le văd, le spun că s-au terminat sau chiar le transmit într-un mod plăcut că trebuie să pună altele. Sunt colegi ce își exprimă verbal frustrarea într-un astfel de moment dar nici nu se implică să transmită ”problema”.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Sunt om de stiinta, nu lider de opinie. Observ fara sa ma implic. Esti liber sa te implici si sa lupti pentru femeile de serviciu, n-am nimic impotriva.

  2. Avatar Mario

   „Sunt om de stiinta, nu lider de opinie” si care e rostul articolul? corporații malefice? opinia ta? ….mda…corporatiile sunt ok – malefici sunt oameni…

  3. Avatar Bogdan

   E bine să aduci ceva bun lumii în care trăiești (fiind om de știință, cam asta presupune, să aduci contribuții omenirii, teoretic, din alea bune).
   Vorbești despre prosperitate dar în același timp pentru un caz simplu spui doar că ai ”observat”.

   Din punctul tău de vedere, ce înseamnă să fii prosper într-o corporație ? De ce ar fi mai bine să aleg o firmă locală ?

   Lupt pentru oameni, nu pentru profesiile sau funcțiile pe care le dețin.

  4. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Exact. Asta a fost primul titlu al articolului, „Nu corporatiile sunt malefice, oamenii sunt”, dar l-am modificat in ultima instanta.

  5. Avatar Bogdan

   Are sens acum

  6. Avatar Lucian Claudius Popovici
   Lucian Claudius Popovici

   :)))))….mai Andrei, mai ! Cum ai da-o, cum ai scrie, intotdeauna, dar, intotdeauna, este vazuta partea malefica – explicabil dealtfel = fiecare ,, vede” ceea ce ,, este” – e absolut LOGIC !
   Mi-a placut asta cu ,, om de stiinta” – intr-adevar e o denumire perfect valida : stiinta de a cerne oameni pentru a intalni FIINTELE Umane !

   Am simtit doar impulsul de a-ti insirui aceste randuri si de a-ti ura : ,, viziuni accelerate” ..:):):), analizele lasa-le pe mana altora, chiar : Who Cares????
   Spor & urmaresc cu interesul revelatiei tot ce scrii !!!
   * nota : fii inventiv si AJUTA FEMEIA de SERVICIU !!! :)
   Iti mai amintesti ,, borcanasull cu fise ” = pusculitza ? Pune unul pe tejgheaua de la biroul Asociatiei cu Sloganul :
   20 de bani pentru O M U L care ne asigura – PARFUMUL – Sarbatorilor Sfinte de Paste !

 4. Avatar Gabi Miron
  Gabi Miron

  Se pare că textul acesta nu e pentru oricine, că tot altceva înțeleg unii. Am observat și eu zona asta umbrită despre care spui. Uneori angajații unei companii se plâng că pixurile, tricourile de lucru sau chiar sala de mese arată mai bine la alte companii. Ei bine, aceste nemulțumiri rămân la discuțiile conspiraționale din „fumoar”. Pentru că aceste aspecte nu le văd cei care sunt responsabili să dea niște cifre bune la sfârșit de an în fața șefilor.

  Poate 0.3 lei pentru un pix, la un consum de 20.000 pixuri pe lună în toată rețeaua de magazine, reprezintă o cheltuială în plus de 6.000 ron pe care cineva trebuie să o justifice.

  Aici cred că e treaba fiecărui manager să știe cum să evalueze situații de genul, pentru a găsi echilibrul și a comunica non-verbal angajaților sau clienților că această companie nu caută să îi soarbă de orice bănuț. Practic, tot la politică se ajunge, ca deciziile majore să nu genereze nemulțumire..

 5. Avatar Ovidiu

  Mda..actionarii … oare mr. Andrei Chira are habar cum evalueaza actionarii managementul unei companii? Este usor sa gasesti un vinovat in loc sa rezolvi problema.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu e treaba mea sa rezolv problema. Eu doar am observat un comportament.

  2. Avatar cris

   Sa-mi fie cu iertare dar prin raspunsurile pe care le dai nu dovedesti ca ai fi cu mult intr-o postura mai elevata decat cel care a starnit „mentalitatea de gloata”. Sa nu te implici (mai ales cand ai darul „vorbelor”),sa stai deoparte, sa ramai doar un simplu observator fara sa actionezi e dovada de lasitate. Te incluzi fara sa vrei in aceeasi gloata.
   Pacat , chiar apreciam unele din scrierile tale, dar imi place sa-mi imaginez ca in spatele unei persoane talentate se afla si un OM deosebit..

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu, nu sunt un om deosebit. Multa lume crede in mod eronat acest lucru. Sunt doar un om care observa niste lucruri.

  4. Avatar Bogdan

   Eu zic să luăm o pungă de semințe şi câte o bere şi aia e …

  5. Avatar cris

   Iarta-ma inca o data , dar daca oamenii care au ceva la „mansarda” nu iau atitudine , atunci cine?!?

  6. Avatar Bogdan

   @ cris: de ce îți ceri iertare când îți susții punctul de vedere ? Vrei să nu superi ? Câteodată opiniile constructive poate să supere şi asta nu ține de tine ci de maturitatea „interlocutorului”.

  7. Avatar cris

   @Bogdan, era doar un mod ironic de a ma adresa.

 6. Avatar Andrei Daniel
  Andrei Daniel

  Acum un an au fost alegeri pentru presedintele asociatiei la noi in bloc si pentru ca noi suntem locatari de treaba am zis sa ii dublam salariu(eu nu am votat asta). Castigatorul a zis nu, e ok 1000 de lei pentru ca nu sta program intreg acolo si cu toate ca nu dorea o marire totusi a primit-o. Un an mai tarziu toata lumea se plange ca a furat si a facut manevre.
  Unul dintre motivele pentru care a fost propusa marirerea era chiar faptul ca nu se simte, undeva la 2 lei de apartament. (este vorba de un complex cu 11 blocuri)
  Deci noi suntem darnici si tot nu e bine!

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Si asta-i drept. Eu am observat ca la nivel micro, Asociatia e un fel de Statul Roman. Toate chestiile pe care le observam la Stat (coruptie, combinatii, manevre, ineficienta etc) se observa la nivel micro si in conducerea Asociatiei.

 7. Avatar CRYSTAL
  CRYSTAL

  Corporatiile sunt malefice pentru ca actionarii doresc tot mai mult profit. Coroporatiile, care trag sforile si angajatii trebuie sa isi faca targetul tot mai mare etc.
  Sclavia moderna. Papusarii capitalisti etc.
  Despre ce vorbim ? Despre caracterul unor oameni ? Cum va permiteti sa ii spuneti unui om (actionarul) ce sa faca cu banii lui (ai lui, nu ai vostri) ? Cum va permiteti sa credeti ca aveti dreptul sa ii spuneti unei societati ce sa faca si cum sa faca ? Cu ce drept ? Fiecare corporatist/necorporatist, corporatie/necorparatie face ce vrea cu banii lui/ei.
  Cum ne place noua sa credem ca avem dreptul sa luam decizii pentru altii, dar altii nu au dreptul sa ia decizii pentru noi.
  Atata timp cat eu fac ce vreau cu banii/timpul meu este normal ca si corporatistul/actionarul sa faca ce vrea cu banii/timpul lui.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Exact.

 8. Avatar Jokero

  Si cei care ne conduc sunt cam asa putin malefici,cand e vorba sa creasca salariul minim nu il cresc dar cad e vorba sa taie taie.Locuri de munca nu prea sunt in diverse domeni si in toata tara.

  1. Avatar Bogdan

   Joburile acelea de spui tu că nu prea sunt de fapt reflectă ce ştii tu să faci.

 9. Avatar anonim

  Daca vrei ca blog-ul asta sa insemne ceva, la o astfel de tema trebuie sa vii cu solutii concrete sau cu idei de schimbare. Nominalizarea problemei e jumate de actiune.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu vreau ca blogul ăsta să însemne nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *