N-ar trebui să ne dorim să trăim în junglă

Și totuși, dacă te uiți la cum se comportă lumea din jur, acțiunile acestora exact mesajul ăsta îl transmit – îmi place să trăiesc în junglă, nu în civilizație.

Oamenilor li se pare un câștig faptul că scapă fără să plătească pentru mici mizerii și că e mai bine așa decât în Germania, unde trebuie să fii super corect. Așa din gură, teoretic, zic da’ frate ce frumos, ce civilizație e în Germania, dar la modul serios, n-ar vrea să trăiască acolo și să fie nevoiți să respecte regulile care creează civilizația.

Eroarea logică vine din faptul că fiecare e atât de absorbit de importanța propriei persoane încât nu li se face următorul declic în creier – dacă oare eu nu sunt singurul monstru din junglă?

Toți se cred șmecheri, cu impresii de prădători de top. În special cei care au făcut niște bani, li se urcă la cap și au impresia că sunt cei mai tari.

Realitatea e că adevărații prădători de top din junglă sunt alții. Trăiesc în același spațiu fizic cu noi, dar de obicei nu-i vedem, nu intrăm în contact cu ei, nu ni se intersectează bulele, de aici și impresia eronată că n-ar exista sau că nu sunt atât de monștri.

Eu am trăit într-un cartier mai „etnic” dintr-un oraș din Moldova. Am prieteni cărora li s-a pus lama la gât, am văzut bătăi cu săbii la discoteci, la școală sau aleator prin cartier.

Am cunoscut oameni care făcuseră pușcărie, care umblau cu săbii și cuțite sau cu ranga de fier ascunse în ziarul ținut la subraț.

Oameni care nu știi niciodată dacă glumesc sau vorbesc serios. Oameni pe lângă care mergi pe vârfuri pentru că nu știi ce-i poate declanșa. Oameni de lângă care toată lumea se distanțează dacă îi vede că au băut pentru că violența devine certitudine. Unul dintre ăștia a murit acum în octombrie, înjunghiat de unii cu care se tot înjura pe TikTok.

Eu am fost atacat pe stradă de cel puțin 5-6 ori. De obicei, oamenii cereau bani, eu îi refuzam, ne băteam puțin și ne continuam viața, dar o dată niște puștani cărora le-am râs în față când mi-au cerut banii (pentru că erau jumate cât mine, nu cred că aveau nici 13 ani) au scos un cuțit și unul dintre ei a încercat să mă înjunghie în gât.

Direct. Fără nicio discuție, fără să ne batem puțin în prealabil. Nu, prima lui idee când n-a primit ce-a vrut a fost să-mi bage cuțitul în gât. Am ridicat mâna să mă apăr și m-a nimerit cuțitul în umăr.

Ăștia sunt prădătorii de top. Lanțul trofic se termină cu ei dacă societatea se transformă într-o junglă.

Apropo, credeți că dacă vine apocalipsa zombie o să supraviețuiți? Cât de ușor vă vine să puneți mâna pe un topor și să-i crăpați capul unui alt om?

Pariul meu e că majoritatea dintre noi o să fie zombie din primele zile, câțiva o să supraviețuiască ascunzându-se prin case, plângând să-i salveze cineva (Primăria, Guvernul, UE), dar în ultimă instanță supraviețuitori vor fi acești prădători de top. Nu doar că vor supraviețui, dar vor prospera. În sfârșit, o lume pe care mintea lor o înțelege.

Gândiți-vă la asta. Știu ce veți spune, că exagerez, că nu se ajunge la din-astea, că sunt prăpăstios, că sunt eu fricos etc. Apocalipsa da, e o exagerare, dar faza e că nici nu trebuie să se ajungă la apocalipsă.

E suficient să-ți dea ție în cap (sau unui membru al familiei tale) un prădător din ăsta de top care știe că n-are ce să pățească. Știe că dă un 50 de lei șpagă și ia cu suspendare.

O să te mai bucuri atunci că ai mers cu viteză și n-ai luat amendă? Sau că ai parcat pe trecerea de pietoni și ai scăpat? Sau că ai aruncat mucuri de țigară pe jos toată viața fără nicio consecință?

O să-ți mai convină atunci să contribui la sabotarea civilizației și junglificarea orașului? Normal că nu, că se termină șmecheria atunci când ți se întâmplă ție mizerii.

Dar până atunci e ok, lasă că merge așa.


Comments

7 răspunsuri

  1. Nu exagerezi cu nimic, lumea asta „normala” pe care o stim se poate transforma in jungla peste noapte, dupa un eveniment declansator.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      S-ar putea spune chiar că civilizația nici nu există, e doar un concept, o idee care funcționează doar pentru că există o masă critică de oameni care aderă la ea. Dacă s-ar atinge o masă critică de oameni care cred că trăiesc în junglă, jungla devine reală.

  2. In general,avem tendinta de a folosi in sens peiorativ „traitul ca in jungla”,exagerand in special latura morala. Triburile din jungla respecta anumite cutume si sanctioneaza strict incalcarea lor,asa cum procedeaza si in interiorul tribului. cauza? Frica de consecintele nerespectarii ! Noi,in schimb,folosim notiunea de „civilizatie”mai mult in sensul material si mai putin moral si educational.De aici generalizarea coruptiei in toate sensurile ei -pornind de la alegera celor care ne conduc si celor care ne apreciaza comportamentul si terminand cu cei care ne educa. Asta face sa ne fie FRICA cat mai putin de consecinta faptelor noastre.Desi poate exagerez putin,zicala:”Frica pazeste pepenii”a fost verificata in timp.

  3. Oamenii care pun lame/cuțite la gât, răngi ascunse în ziare, nu sunt genul care să intre peste primari, preș județeni, comisari sau chestori de poliție, securiști etc să-i omoare.

  4. Avatar Ionuț Coldea
    Ionuț Coldea

    ești bun pe retorica, motane! totuși, ca sa nu intram în depresie pentru ca nu mai e nimic de corectat în cursul nostru implacabil spre junglă as mai adăuga ca nu iei în considerare unul din cele mai puternice motoare umane : iubirea ( de noi, de ceilalți, de viață). Și nu în ultimul rand, îți recomand să propui cititorului un plan de redresare personala și societala, fără de care povestirea ta nu are decât un rol de avertizare surdă. Zi-ne ce sa facem cu noi ca sa nu ajungem acolo, în rest, bulele exista și ele funcționează. Nu ne întâlnim cu țigani cutitari din același motiv pentru care nu ne întâlnim nici cu lupi sau tigri pe strada în cartier.

  5. Avatar alexnicolae
    alexnicolae

    exista o matematica care regleaza sanatatea unei societati. Un grup resista daca are maxim 2% sociopati. (1)

    in alta perspectiva suprapusa, oamenii sunt impartiti in 4, oameni buni, prosti, egoisti si naivi. Absolut tot ce exista in societate e facut de oamenii buni. Efectul lor pozitiv e extrem de disproportionat cu numarul real. In alta ordine de idei, numarul prostilor e intodeauna mai mare decat e estimat, in orice populatie.

    Societatea e echilibrata de buni/prosti . Cei egoisti sunt profitorii, care pot sa sustina oricare parte, cu conditia sa beneficieze ei. Prostii sunt cei care fac rau/distrug, chiar daca pierd si ei (o parte sunt sociopatii aia).

    Oamenii buni sunt cei mai empatici, se descurca cel mai usor sa se integreze in alte societati. Adica pleaca cel mai usor.

    Daca pleaca destui oameni buni (care sunt relativ putini, in directia aia de 1%), societatea se dezechilibreaza rapid. In prima faza societatea e preluata de profitori/hoti. Care fura in interesul lor, fara sa ii intereseze ceilalti. Fura, merg cu viteza, parcheaza aiurea, etc.

    In a doua faza puterea e preluata de prosti (cu sprijinul naivilor). Naivii voteaza intodeauna cu cei mai vocali/vizibili, cu o aparenta de autoritate. Daca sunt destui oameni buni in zona, vizibili, ii vor sustine pe aia. Daca nu, pe oricine altcineva, chiar daca sunt furati, agresati de (prosti/hoti).

    In momentul asta societatea sufera.

    Solutia e ca singurii care pot sa corecteze o societate disfunctionala (de unde cei buni au fost alungati) sunt hotii/egoistii. Pentru ca desii nu o fac in interesul societatii, sunt fortati sa faca ceva ca sa se protejeze de prosti. Prostii sunt hotii care fura ouale si omoara si gaina, chiar daca raman fara mancare a doua zi.

    Cam ce zici si tu, acum am ajuns la apelul la „egoisti”. Alternativa e formata de „prosti cu gura aurita”.

  6. În primul rând societatea românească în ansamblu are grave probleme de percepție a realității și problema e că generațiile crescute în haosul postdecembrist are un sistem de valori foarte subțire și împotriva firii tocmai din cauza acestei false percepții.
    Românul de rând a înțeles acel „suntem liberi” de la revoluție că suntem chiar liberi să facem ce vrem fără să ne mai ferim de nimeni. Generații întregi au crescut pe principiul „sunt semcher și fac ce vrea pla mea cu condiția să nu ii supăr pe ăia mai smecheri decât mine”.
    S-a ajuns cumva la axioma că dacă respecți legea nu ești cetățean responsabil ci fraier. Și nu mă refer doar la comportamentul în trafic (unde apropo, dacă mergi cu 50-60 prin sate pe unde de obicei se merge „blană” nu îți iei doar înjurături, te trezești și cu minim un „tailgater” care se strufocă tot în spatele tău cu blițuri, claxoane etc – unii pot fi intimidați ușor), chiar și în relația cu instituțiile statului sunt fraieri care spre exemplu își plătesc corect și la timp toate obligațiile și se trezesc cu conturile blocate de la vreo rămășiță de 3 lei în timp ce șmecherii cu milioane datorii își văd relaxați de treabă. În fine, chestia e că după un timp te saturi să fii fraieru satului, când vezi că „ulciorul merge la apă” de câte ori are chef și nu se sparge, parcă ți se face și ție un pic de sete…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *