Atenție programatori!
Dacă vrei să ieși din job-ul 9-5 și să ai venitul dublat sau triplat, am vești bune. Nu, nu e nevoie să faci un curs de freelancing de la mentori, că am tot văzut reclama asta cu „atenție programatori” peste tot. Sunt chiar curios dacă prinde reclama, oare chiar sunt oameni care știi programare și îi dau 5000 de euro unui guru ca să-i învețe să-și dea demisia și să devină freelanceri.
În fine, vă dau eu niște idei din domeniul găzduirii web, că aici activez.
Dashboard-uri. Dashboard-uri pentru toată lumea.
Nu știu ce au nevoie alții în alte domenii, dar eu în domeniul de găzduire web aș renunța la WHMCS, de exemplu. Aș renunța și la cPanel, dacă stau să mă gândesc.
WHMCS e o aplicație de gestionare a clienților, serviciilor și serverelor care ajută la automatizare, are inclusă facturare și sistem de tichete de suport.
Anul ăsta s-au gândit să scumpească licența, să treacă la modelul de plată per număr de clienți activi, lucru care în unele scenarii a crescut costurile celor ce folosesc aplicația destul de mult. În cazul meu doar s-a dublat, dar am auzit la alții de creșteri mult, mult mai mari.
Mi-ar plăcea și un cPanel minimalist, cu DNS, web, baze de date și email. Fără nimic altceva. Nimic inutil. cPanel au crescut și ei prețurile, licențiază tot pe număr de conturi. În afară de asta, mai au idei stupide din când în când, integrează tot felul de mizerii prin panoul ăla, cross-selling de prost gust cu servicii inutile sau dubioase.
De ce au crescut cPanel și WHMCS prețurile?
Pentru că pot. Sunt lideri de piață, majoritatea furnizorilor de găzduire folosesc cPanel și WHMCS. Apoi, pentru că au fost cumpărați de aceeași firmă, Webpros, care a mai cumpărat și Plesk (concurența cPanel), SolusVM și alte aplicații și unelte din domeniu. În curând, tot ce folosim în domeniul ăsta al găzduirii web: sistemul de operare, server-ul web, panoul de control, soft-ul de backup, soft-ul de securitate, aplicația de gestiune a clienților etc… va ajunge să fie deținut de o singură firmă. Deja majoritatea sunt deținute de WebPros, probabil o să mai achiziționeze și altele.
E enervantă faza asta, dar înseamnă că există loc pe piață pentru alternative. E o oportunitate de afaceri aici.
O oportunitate ar fi cu aplicația de gestiune a clienților care să se poată conecta la servere (la cPanel sau alte panouri de control de pe servere). Există câteva alternative la WHMCS, dar sunt mai slabe: Blesta, Hostbill, ClientExec. Există și multe firme de găzduire care au aplicațiile lor de gestiune, construite in-house (Romarg, de exemplu).
Chiar cred că e o oportunitate aici, având în vedere creșterea prețurilor la WHMCS și alternativele mai proaste.
O altă oportunitate ar fi o alternativă la cPanel, aici e vorba nu doar de panou de control, ci și de stack-ul de pe server. Ar trebui să asigure compatibilitate maximă pentru mediul shared, fie că ne place sau nu, dar tipul de găzduire shared e cel mai popular.
Ar fi interesant un dashboard și pentru stack-uri high-performance gen EasyEngine care e folosit la soluții managed WordPress hosting și căruia poți să-i faci deploy oriunde (Digital Ocean, AWS, Google Cloud), iar din dashboard să instalezi WordPress, să vezi statistici și să gestionezi diferite setări (PHP, cache, intrări DNS).
Pe partea asta există deja o sumedenie de soluții, le-am testat cam pe toate: Laravel Forge, Moss, ServerPilot, Runcloud, GridPane, SpinupWP, Ploi, Cloudron etc. Ce nu au toate astea, dar sunt absolut sigur că vor începe să dezvolte pentru că e o pâine de mâncat acolo, e partea de reselling sau white-label.
Toți s-au concentrat pe clientul final și încep să descopere că de fapt soluțiile lor sunt folosite de agenții sau firme mici de găzduire, nu de clientul final. Agenția vrea o soluție simplă, ușor de folosit, pe care s-o poată integra cu WHMCS sau ce aplicație folosește pentru facturarea și gestionarea clienților. Eventual o soluție care să înlocuiască WHMCS.
E o discuție pe care am avut-o și cu prietenii de la Bitpoke, care au creat ceva foarte mișto, dar foarte complicat și care funcționează doar pe Google Cloud, care e foarte scump fără să fie mult mai bun decât alți furnizori de cloud. Simplitatea e secretul. Oamenii vor să aibă aplicații ușor de utilizat, vor să dea bani puțini pe ele, și să le folosească pentru a face business, vânzând servicii de găzduire clienților finali. De aceea au avut succes WHMCS și cPanel, erau simple și licența era ieftină.
Deocamdată, toate soluțiile din lista de mai sus nu sunt făcute să poți face cu ele ce faci cu WHMCS și cPanel. Dar vor ajunge acolo, iar primii 2-3 care vor ajunge vor câștiga, vor fi liderii acestei piețe de soluții alternative la WHMCS și cPanel.
WPMUDEV, cei care făceau plugin-uri WordPress, se duc deja într-o direcție similară, au câțiva ani de când s-au reorientat spre o soluție completă, integrată: găzduire, dashboard, white-label, plus plugin-urile pe care le aveau deja. Au înțeles că lumea face reselling cu serviciul lor și l-au dus în direcția aia. Nu e ceva ce aș folosi eu, dar pentru alții presupun că e suficient.
Ajungem astfel și la WordPress. Și aici e de mâncat o pâine nouă, și multă lume a început deja s-o mănânce. WordPress merge puternic pe Gutenberg blocks și full site editing și va veni un nou val de teme WordPress care să profite de asta. Vor apărea teme și plugin-uri noi cu colecții de blocks sau block plugins care oferă doar un singur tip de block. WordPress block directory e la început, dar se va popula încet-încet.
Și aici vor fi câțiva câștigători, câteva teme și câteva colecții de blocuri pe care le va folosi toată lumea. Cine înțelege ce vrea clientul (să facă un site repede din câteva clickuri) va scoate colecții de blocks, starter sites, block templates, block patterns etc… și va prinde piață. Cum transformi asta în afacere, să monetizezi temele și block-urile, rămâne de văzut.
Cam astea ar fi ideile de azi.
Poți face câte o afacere separată, nișată, pe fiecare idee în parte sau, dacă iei toate ideile astea și le combini, poți lansa diverse afaceri de tip SaaS, PaaS etc… pe zona de găzduire specializată pe WordPress.
GoDaddy merge în direcția aia, WPEngine merge în direcția aia, sunt sigur că multe alte firme de găzduire de care nici n-am auzit au cumpărat firme mai mici care făceau teme și plugin-uri WordPress și merg și ele în direcția respectivă, de a oferi o soluție completă, integrată, ceva în genul Wix sau Squarespace, dar cu WordPress în spate.
Sunt sigur că există și alte oportunități în alte domenii, deci nu e nevoie să faceți cursuri de freelancing cu mentori și guru ca să deveniți programatori freelanceri de succes.
Uite-așa ați economisit 5000 euro.
Lasă un răspuns