De ce Alien e un film bun și n-o să se facă nimic asemănător prea curând

Butonam săptămâna trecută și am dat de un maraton Alien pe Paramount Chanel.

Chiar voiam să revăd primul Alien, mă uitasem la ultimul, Alien Covenant, care mi s-a părut nașpa, și mă gândisem dacă oare și Alien-ul original e cu adevărat bun sau suntem prea subiectivi.

Dacă suntem influențați de faptul că l-am văzut într-o perioadă a vieții când nu prea aveam acces la multe chestii și credem că e mai bun decât este de fapt?

Cu gândul ăsta m-am uitat acum și am încercat să-l văd și analizez cât pot de obiectiv.

Și e un film bun.

E bun pentru că e simplu, e un monster movie de manual. Faptul că acțiunea se petrece pe o navă spațială e aproape irelevant, nu e film SF, e monster movie. Puteau să fie blocați cu „monstrul” într-o casă bântuită, sechestrați în tren sau în larg.

Filmul nu vrea să fie mai mult decât atât.

Nu vrea să explice chestii, originea lumii, a oamenilor, a alienilor, nu se complică inutil, are un plot simplu, specific unui monster movie, cu un singur sub-plot, faptul că Ash e android și are o misiune separată, secretă.

Există un singur monstru, nu mai apare încă unul în actul 3 ca să te sperie bazându-se pe faptul că ai uitat că la început erau doi (Alien Covenant).

Personajele sunt puține, au câte un singur nume, scurt și ușor de reținut: Ash, Kane, Dallas, Parker, Ripley.

Nu se întâmplă chestii stupide în scenariu, lucrurile au sens.

Chiar și cele care par stupide (Ash încalcă protocolul de securitate primindu-l pe Kane în navă cu alien-ul lipit pe față) sunt explicate prin sub-plot, „omul” avea o altă misiune.

Faptul că nu exista tehnologia de acum e un mare plus, să nu vezi niciodată alien-ul în toată splendoarea lui crește suspansul și teroarea.

Asta nu se mai poate face acum, producătorul vrea să se laude cu CGI-ul frumos, aproape de perfecțiune. Spectatorul vrea și el să vadă ceva frumos, nu are răbdare.

Scenele și cadrele lungi nu se mai pot face, nu mai are nimeni răbdare. Uitați-vă și la seriale, trebuie neapărat să bage ceva suprem încă de pe la sfertul sezonului (episodul 3, 4) ca să continue lumea să se uite.

Am văzut prea multe chestii, avem acces la prea multă informație, nu ne mai surprinde nimic, analizăm prea mult totul.

Totul trebuie complicat, supra-explicat, băgat sub-ploturi peste sub-ploturi, twist-uri peste twist-uri, spectatorul trebuie să fie entertained la fiecare minut. Altfel, e varză.

Probabil e o chestie ciclică, o să se revină la un moment dat la filme simple dar lucrate impecabil, gen Jaws sau Alien.


Comments

6 răspunsuri

 1. Ai văzut It Follows și Get Out?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu, unde se găsesc, Netflix, HBO?

 2. Avatar Florin Brutărescu
  Florin Brutărescu

  Aliens parca e si mai bun :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mie mi se pare că sunt din ce în ce mai slabe.

  2. Avatar Florin Brutărescu
   Florin Brutărescu

   pai Aliens e al doile din serie, iar de la Alien 3, urmatorul, s-a fasait.

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Sunt decente dar mie îmi place doar primul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *