Andrei Chira

Blog personal

De ce le-a plăcut oamenilor Avengers Endgame și ce putem învăța din asta

Avengers Endgame se apropie de 2 miliarde de dolari încasări după prima săptămână și review-urile sunt elogioase, finalul epic al unei ere sau ceva de genul ăsta.

De ce sunt oamenii atât de încântați?

Îmi place să analizez lucrurile cu scopul de a învăța din strategiile și execuțiile unora chiar și din domenii care nu au legătură cu ce fac eu, cred că e un exercițiu al creierului pe care ar trebui să-l facă mai multă lume.

Dacă nu vreți spoilere, nu citiți mai departe.

În primul rând, filmul e făcut de oameni care s-au specializat toată viața lor în a lua banii altor oameni.

Filmul precedent, Infinity War, a fost făcut special fără happy-end, surprinzător pentru un film cu super-eroi. Motivul a fost pentru a crea hype pentru următorul film – Endgame.

Și hype s-a creat.

Toată lumea a așteptat cu sufletul la gură Endgame, chiar și oamenii care nu sunt neapărat fani, chiar și eu care știam că o să fie previzibil dar totuși voiam să-l văd. Chiar și soția mea care urăște filmele cu super-eroi a vrut să-l vadă.

Filmul a fost ușor diferit de stilul celorlalte filme Marvel de până acum.

Stilul Marvel e cu multă culoare, uneori exagerată (Guardians of the Galaxy 1/2, Thor Ragnarok) și foarte multe punchline-uri, zici că e stand-up comedy (Avengers 1/2). De data asta au lăsat-o mai moale și cu glumele și cu paleta de culori.

Au făcut un film mai serios, au murit jumate din oameni, ce ne facem, vai nu putem trece peste asta, deprimare, decădere, suntem pierduți, simțim sentimente multe.

Ăsta e un lucru tipic american, cred. Cu simțitul.

Sentimente. Să le exprimăm până nu mai putem. Să facem grupuri de suport, să mergem la psiholog, să vorbim despre asta, să retrăim la nesfârșit momentele dureroase.

Dacă ești american cred că trebuie să-ți placă chestia asta, haosul emoțional și existențial. Au mai turnat o cană de apă în ciorbă și-au mai lungit-o puțin, au tras cât au putut, cred că o oră întreagă din film a fost numai dramă din asta ca să ne arate cât de distrusă e umanitatea după Thanos.

Pe mine m-a plictisit pentru că sunt un robot fără sentimente pe de o parte și pentru că am văzut introduceri emoționale mult mai bine făcute pe de altă parte (cei de la DC pot fi mult mai dark).

Cred că au „furat” strategia asta de la DC și au dus-o la extrem, au făcut-o „cheesy”, mai comercială, mai siropoasă. Ca să placă la cât mai multă lume. Și a avut succesul scontat.

Urmează încă o oră cu o înșiruire de clișee și de mai multe sentimente profunde, americanii fiind mari fani „să avem closure”.

Mizează mult pe sentimentalism și melancolie cu retrăiri ale unor experiențe trecute: aww, uite aia e faza din Thor 2, aia e scena din Captain America 1, haha, ce mișto, uite faza aia din primul Avengers.

Lucrurile sunt atât de previzibile, totul se întâmplă fix cum ar trebui să se întâmple, n-au riscat absolut nimic. Mă enervează clișeele astea de execuție dar sincer să fiu și eu aș fi făcut la fel, nu poți să te duci acolo (călătorie în timp) și să nu faci fix aia (să ai o conversație emoționantă cu mama sau tata).

Ăsta e secretul succesului mass-market – să nu deviezi deloc de la zona aia de vârf de pe curba lui Gauss, stai acolo unde e mediocritatea.

Fac o paranteză: nu știu cum s-a încetățenit ideea că mediocru/mediocritate ar fi ceva negativ, o insultă. Nu, mediocru înseamnă la mijloc, nici retard, nici geniu, acolo unde e marea masă a oamenilor.

După aia mai urmează încă o oră în care super-eroii fac ce fac super-eroii, they step up, they stand their ground, they come together, they sacrifice themselves…

Nici nu mai știu să scriu în română, atât de plin de americănisme e filmul. E aproape patriotic. Și asta e din nou strategie de manual, cu eroul pentru care onoarea și datoria sunt mai presus de iubire și sine.

În concluzie, este un final de serie făcut bine după rețetă, atinge toate punctele, îți evocă emoții și amintiri, e gândit ca să aibă succes masiv și are. Respect pe cei ce reușesc să facă chestii mass-market atât de bine executate.

Dar na, e făcut de oameni care s-au specializat toată viața lor în a lua banii altor oameni, nu e de mirare.

Întrebarea pe care mi-o pun eu când văd execuții din astea și pe care cred că ar trebui să și-o pună oricine care vrea să aibă succes într-un domeniu sau altul, este:

Cum am putea construi și noi, în domeniile noastre, oricât de mici ar fi, o rețetă a succesului pe care să o executăm la perfecție?

7 răspunsuri

  1. Avatar Constantin Gabor
    Constantin Gabor

    man, aud despre filmele astea de cativa ani dar nu am avut curiozitatea sa ma uit la niciunul… dorinta asta de a vedea super-eroi, io nu o am. mi se pare ca se intampla infantilizarea culturii, adolescentizarea. cum zicea gary vee „it’s not cool to be old. so I’m getting older but I’m wearing a hoodie and sneakers! do you know how a 40 year old used to look back in the 90’s?” intersant de urmarit ca fenomen social, intr-adevar. cand au asa succes e bine sa vezi un pic despre ce e vorba, cum e executat. dar io tot nu ma uit. :)

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Așa este, e un fenomen interesant. Eu zic că e mai complexă treaba, speranța de viață e mai mare, prosperitatea e la un nivel mai înalt, deschiderea către lucruri noi e mai mare, e oarecum normal ca vârsta de 40 de ani să nu mai fie un bau-bau, gata sunt bătrân, mă așez undeva să mor.

    2. Avatar Constantin Gabor
      Constantin Gabor

      :) true. oricum observ ca am devenit cam cinic. n-o suport pe maica-mea ca tot scoate telefonul sa-i faca poze lu fiica-mea. imi vine sa-l trantesc. si cand mai aud ca se duce si la retreat-uri de yoga imi dau ochii peste cap… totusi cand intalnesc „batrani” old school (50+ ani, neintoxicati de internet si smartphone-uri) imi dau seasma ca imi plac mai mult. astialalti, care se infantilizeaza fiind conectati la tot ce e curent, mi se par nesuferiti… ma simt io mai batran ca ei… plm. mie mi se pare sec si lipsit de profunzime mult din ce a adus social media (dar nu ma intelege gresit, nu le-as interzice).

  2. Avatar Ionita

    Va recomand cartea Mitul intreprinzatorului, o gasiti pentru descarcare, este reteta succesului. Spor la citit!

  3. Avatar raducu427
    raducu427

    Uite aici o interpretare excelenta, eu cred ca e cea corecta, fiind si o tema ce se regaseste obsesiv la Hollywood-ul contemporan

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Aș crede ce zice omul ăla dacă nu ar suna atât de „biased”.

      Îmi plac analizele dar e o diferență între un om de știință și un pseudo om de știință. Unul cercetează și acceptă concluzia, indiferent că îi convine sau nu, celălalt cercetează și nu acceptă, continuă să cerceteze până când iese cum vrea el.

      Atunci când scrii cuvântul „liberal” într-un context ce pare negativ de atâtea ori într-un articol, pare că ai o altă agendă decât cea de a analiza obiectiv o chestie.

    2. Avatar raducu427
      raducu427

      Autorul articolului este un critic. Liberalismul, promovat la greu de catre puternica masinarie ideologica hollywoodiana (nu degeaba Lenin vedea filmul ca fiind cea mai importanta dintre arte), isi are partea lui intunecata. Autorul isi asuma expunerea tocmai a acestei parti cvasi-prezenta in logica filmului in care predomina contrastul dintre sentimentalism caldut si violenta (in unele scene complet nejustificata). Articolul contine inclusiv greseli de estimare, cine a omorat cati, dar punctul critic ramane neclintit. De aceea apelul la obiectivitate sau acuzatia de partinire nu sunt potrivite in acest context. Adicas e poate face asta, dar e putin riscant :), interviul acesta e bun de pus in manual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *