Apropo de articolul ăsta despre cum micile infracțiuni lăsate nepedepsite generează o stare naturală de infracționalitate. Citiți-l, e foarte interesant!
De ce se întâmplă chestiile astea? De ce sunt lăsate micile infracțiuni să existe? E incompetență sau e intenționat?
Eu cred că ordinea, disciplina și respectarea legilor ar scoate la iveală adevărata față a săraciei din România.
E o teorie, poate e greșită dar poate că nu.
Dacă am amenda toți șoferii care parchează aiurea ar începe mulți să-și dea seama cât de săraci sunt și că poate nu-și permit să dețină mașini. Și poate că nu s-ar mai cumpăra atâtea mașini.
Dacă ar exista sisteme informatice funcționale în aparatul administrativ oamenii n-ar mai putea să-și tragă mici șpăguțe gen băgare în față la buletine etc…
Fără micile atenții care se adună și chiar ajung să le dubleze unora salariile oficiale, mulți ar începe să-și dea seama cât de săraci sunt de fapt. Și poate ar cheltui mai puțini bani, poate le-ar scădea nivelul de trai.
Dacă nu ar putea să construiască fără mici ocolișuri ale legii, dezvoltatorii și-ar da seama că poate nu își permit să facă proiecte rezidențiale și nu le-ar mai construi. Oamenii n-ar mai avea locuințe ieftine, ar sta mai mult cu părinții, n-ar mai cheltui bani (pe care nu-i au).
Dacă patronii n-ar mai putea să dea salarii la negru sau să șpăguiască micii funcționari ca să meargă treaba bine, și-ar da seama că poate nu-și permit de fapt să fie patroni. Ar angaja mai puțini oameni, ar trebui să mai crească prețurile, mai puține gipuri și amante, în viață ar fi greu.
Nu o mai lungesc cu exemple, ideea e că economia s-ar contracta.
Bine, e ușor trasă de păr teoria asta, nu cred că toată economia ar sta pe loc și gata, nu s-ar mai face nimic. Dar totuși cred că economia s-ar contracta.
Din punctul meu de vedere, economia asta subterană ține România cu capul deasupra apei.
Serviciile ieftine de la meseriași de cartier; produsele ieftine originale vândute din portbagajul mașinii cu volan pe dreapta, înmatriculată în Bulgaria, parcată pe trecerea de pietoni, banii negri ce își schimbă mâinile prin diverse șpăgi, combinații și șmenuri – astea ridică nivelul de trai, lasă impresia că duduie economia, așa simte românul că își permite lucruri, că nu trăiește prost.
E diferența dintre sărăcia confortabilă și sărăcia rușinoasă.
Dacă în România n-ai putea să miști nimic nici măcar într-o zonă gri, darămite neagră, ar ieși la suprafață sărăcia. S-ar vedea nivelul de trai real al României.
S-ar vedea cu adevărat cât de multe servicii și produse nu-și permit românii. Și poate ar începe să facă mai mult decât să protesteze pașnic în weekend-uri.
Și asta n-ar fi bine.
Lasă un răspuns