De ce nu se aplică legile în România – o teorie

Apropo de articolul ăsta despre cum micile infracțiuni lăsate nepedepsite generează o stare naturală de infracționalitate. Citiți-l, e foarte interesant!

De ce se întâmplă chestiile astea? De ce sunt lăsate micile infracțiuni să existe? E incompetență sau e intenționat?

Eu cred că ordinea, disciplina și respectarea legilor ar scoate la iveală adevărata față a săraciei din România.

E o teorie, poate e greșită dar poate că nu.

Dacă am amenda toți șoferii care parchează aiurea ar începe mulți să-și dea seama cât de săraci sunt și că poate nu-și permit să dețină mașini. Și poate că nu s-ar mai cumpăra atâtea mașini.

Dacă ar exista sisteme informatice funcționale în aparatul administrativ oamenii n-ar mai putea să-și tragă mici șpăguțe gen băgare în față la buletine etc…

Fără micile atenții care se adună și chiar ajung să le dubleze unora salariile oficiale, mulți ar începe să-și dea seama cât de săraci sunt de fapt. Și poate ar cheltui mai puțini bani, poate le-ar scădea nivelul de trai.

Dacă nu ar putea să construiască fără mici ocolișuri ale legii, dezvoltatorii și-ar da seama că poate nu își permit să facă proiecte rezidențiale și nu le-ar mai construi. Oamenii n-ar mai avea locuințe ieftine, ar sta mai mult cu părinții, n-ar mai cheltui bani (pe care nu-i au).

Dacă patronii n-ar mai putea să dea salarii la negru sau să șpăguiască micii funcționari ca să meargă treaba bine, și-ar da seama că poate nu-și permit de fapt să fie patroni. Ar angaja mai puțini oameni, ar trebui să mai crească prețurile, mai puține gipuri și amante, în viață ar fi greu.

Nu o mai lungesc cu exemple, ideea e că economia s-ar contracta.

Bine, e ușor trasă de păr teoria asta, nu cred că toată economia ar sta pe loc și gata, nu s-ar mai face nimic. Dar totuși cred că economia s-ar contracta.

Din punctul meu de vedere, economia asta subterană ține România cu capul deasupra apei.

Serviciile ieftine de la meseriași de cartier; produsele ieftine originale vândute din portbagajul mașinii cu volan pe dreapta, înmatriculată în Bulgaria, parcată pe trecerea de pietoni, banii negri ce își schimbă mâinile prin diverse șpăgi, combinații și șmenuri – astea ridică nivelul de trai, lasă impresia că duduie economia, așa simte românul că își permite lucruri, că nu trăiește prost.

E diferența dintre sărăcia confortabilă și sărăcia rușinoasă.

Dacă în România n-ai putea să miști nimic nici măcar într-o zonă gri, darămite neagră, ar ieși la suprafață sărăcia. S-ar vedea nivelul de trai real al României.

S-ar vedea cu adevărat cât de multe servicii și produse nu-și permit românii. Și poate ar începe să facă mai mult decât să protesteze pașnic în weekend-uri.

Și asta n-ar fi bine.


Comments

23 de răspunsuri

 1. Avatar Victor

  Corect din punctul meu de vedere, evaziunea fiscala marunta si micile ocolisuri ale unor legi uneori imposibil de respectat genereaza un trai mult mai bun.
  Evaziunea fiscala marunta inseamna doar ca statul sta un pas pentru ca banii astfel procurati sunt de obicei impozitati la urmatoarea miscare (bagi benzina – de exemplu).
  Altfel progresul tehnologic, informatizarea, vor elimina incet omul si este greu de prevazut ce va urma…

  1. Imi place cum o lasi asa: „legi uneori imposibil de respectat” si inteleg exact ce te doare din text: parcatul aiurea :) si recunosc ca si eu am facut-o, dar a fost vina mea ca nu mi-am alocat timpul necesar sa studiez zona in care am treaba si sa imi gasesc un loc de parcare dinainte. Da, chestia asta ar trebui sa o faca fiecare: se cheama adaptare si civilizatie. O faci cu gandul ca nici tie nu iti place sa fi deranjat si preferi sa sti ca ai parcat undeva unde nu deranjezi pe nimeni, chiar daca trebuie sa mergi pe jos.
   PS: 1km il faci pe jos in 10 minute, sunt 100% convis ca poti gasi oriunde, un loc de parcare in raza a 1 km.

 2. e posibil sa se intample si ceva bun: trecerea tuturor tranzactiilor din economia subterana in cea alba ar aduce foarte multi bani la buget.
  daca nu s-ar mai fura acesti bani atunci ei s-ar regasi in proiecte pentru populatie, infrastructura, etc.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   daca nu s-ar mai fura

  2. Cum convingi firmele străine să-și plătească taxele și impozitele, fără să mai șifoneze nimic?

   Hai s-o luăm așa, mai întâi…

  3. Aici este un mit.
   Firmele „straine” exploateaza la maxim legislatia si aici noi nu stam chiar rau, exista obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer si altele.
   O multinationala are si obligatia auditarii anuale care se face inclusiv pe partea fiscala.

   Deci firmele nu se conving ci se obliga…asta daca nu ai un guvern de toata jena, o selectie a celor mai prosti si hoti oameni.

 3. Avatar Ciprian

  in momentul in care eu (legiuitor sau executiv) fur 1 milion de E de la oameni, as vrea sa nu fiu deranjat, sa nu stau stresat :) si cel mai simplu mod de rezolvare e sa-ti permit si tie sa furi. oricum trebuie sa creez un context favorabil delatiunii mele. o gaina, un capat de ata, circul fara bilet in autobuz, arunc o hartie pe jos, you_name_it. orice. mici cacaturi. si in caz de ceva tu n-ai sa vii sa faci gat la mine ca de ce am furat deoarece si tu te stii cu musca pe caciula.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   cam asa e

 4. Avatar Dumitru Postolachi
  Dumitru Postolachi

  Andrei, de câte ori ai stat la magazinul din colț ca să-ți dea bonul fiscal? Sau de câte ori ai primit bon fiscal la chioșcul de ziare când ți-ai cumpărat țigări? Sau când ai mers cu taxiul ai primit vreodată bon fiscal?

  Teoria lui dacă sună extrem de bine dar… schimbarea trebuie să vină de la fiecare dintre noi. Până atunci mai e mult și bine…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Te lupti cu morile de vant daca o iei asa, cred eu. E ok, tre sa vina schimbarea si de la oameni dar oamenii, prin natura lor, isi vad interesul propriu. Daca nu le trage nimeni niste linii albe pe strada merg ca bezmeticii si crede fiecare ca el are prioritate. Cineva trebuie sa-i „coordoneze” in viata.

  2. Da, bine ca ceri tu bun si apoi ala taie 1000 de facturi false luate de la tigani de pe centura.
   Nu spun ca e rau sa ceri bon, dar nu trebuie sa ne mintim. E ca si cum ai spune ca daca tu reciclezi uleiul contribui la scaderea poluarii.

 5. Atunci când impozitele si taxele sunt prea mari pentru cât poate suporta o populatie, economia subterana isi face aparitia. Ea exista peste tot, in toate tarile (in care sunt taxe prea mari). TVA-ul este cea mai nasoala taxa. Pentru ca oamenii n-o inteleg, dar o platesc ZILNIC. Practic, daca mâine tu si cu mine mergem la o cafea, trebuie sa lasam 20% din pretul acesteia cuiva (statului). E normal sa ne intrebam „de ce?” Ce mi-a pus mie la dispozitie statul pentru ca eu sa-i dau O CINCIME din cafeaua mea? Cum ne-a facilitat statul noua (tie si mie) intâlnirea si bautul cafelei? Si nu vorbesc aici de tot circuitul acestei cafele si toate taxele aferente (inclusiv taxe salarii personal, impozit profit, impozit cladire, impozit cafenea etc) pana sa ajunga la noi cafeaua respectiva.

  Pe de alta parte, TOATE tarile „civilizate” (FR, Ger, SUA etc) au prosperat si au putut ajunge la gradul asta de avutire in marile perioade ale imigratiei. Când oamenii lucrau la negru si isi cumparau lucruri pentru care, ghiciti ce, plateau TVA si toate taxele aferente pentru bunurile respective. Statul nu punea deoparte bani pentru asigurarile lor medicale, pentru pensiile lor, patronii nu plateau aceste lucruri la stat, deci aveau mai multi bani pentru ei, bani cu care puteau face investitii, cumparaturi etc.

  Economia subterana este o modalitate de a contragreutate in orice societate sufocata de taxe si impozite SI coruptie.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Asa e, economia neagra e raspunsul firesc la actiunile statului.

  2. Avatar Eugen Mezei
   Eugen Mezei

   Flu: Cand s-a introdus TVA, prosperitatea deja era existenta. RFG in 1968 (erau deja pe terminate valurile de imigranti), Elvetia abia in 1995, etc.
   Da, exista si inainte taxa pe circulatia marfurilor, dar asta nu era platita de consumatorul final.

  3. Mai usor cu pianul ca se varsa clapele, TVA la alimente si bauturi nonalcolice este 9%.

   „Statul nu punea deoparte bani pentru asigurarile lor medicale, pentru pensiile lor, patronii nu plateau aceste lucruri la stat, deci aveau mai multi bani pentru ei, bani cu care puteau face investitii, cumparaturi etc.”
   Nu luam cazul Romaniei, ca este unul un pic complex, dar ma intreb daca statul Austriac, nu pune bani deoparte pentru asigurari medicale, cum construieste si intretine spitale in care sunt tratati pacientii arsi din Romania ? Daa nu pune bani de o parte pentru pensii, ce vor face oamenii care ajung la o varsta si nu mai pot sa munceasca ? Banii cu care puteau face investii, cumparaturi se consuma pe loc, dar omul ramane, traieste, se imbolnaveste, imbatraneste… Noi nu avem cultura sa punem 5 lei deoparte si tu vrei sa ne asiguram singuri servicii medicale si pensie, sau am inteles gresit :) ?
   Cat despre taxe, da e un sistem poate invechit si trebuie adus la zi, dar nu poti sa zici ca vai ce taxe mari sunt in Romania. Singura problema cu taxele aici, este ca sunt platite sa sustina aparatul bugetar si traiul indecent al politicienilor.

   http://www.fin.ase.ro/ABC/fisiere/ABC4_2016/Lucrari/L16.pdf

   https://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_the_Netherlands

 6. Daca programatorii ar vedea ca nu mai pot lucra pe PFA (pentru a plati mai putin la taxe) ar emigra.

 7. Avatar Vasile Schweighofer
  Vasile Schweighofer

  Schweighofer, Veolia, EADS sunt din aceeasi categorie cu aia care vand zarzavat fara bon fiscal doar ca sunt in alta liga.

 8. Avatar Valeriu

  Andrei,referitor la „micile infractiuni” (inteleg obiectul articolului),eu cred ca reprezinta numai „redistribuirea saraciei”,ceva benefic chiar in anumite circumstante. Marile infractiuni si modul cum sunt gestionate si aparate de legislatie si cei indrituiti sa le combata,este o are poveste,cu totul diferita de micile infractiuni.

 9. Cine are bani sa dea spagi are si sa duca in spate un business. Diferenta intre vest si Romania e ca in vest daca ai parte de un control (si de obicei ai atunci cand sunt reclamatii), atat timp cat nu e efectiv infractiune nu-ti da nimeni amenda din prima ci-ti impune un termen de 3, 7 sau 14 zile ca sa remediezi neregulile. Asta nu inseamna ca in vest e mai costisitor un business doar pentru ca sunt amenzile mai mari.
  Amenzile mari sunt doar in cazul in care e vorba de ticalosi, nu de oameni care vor sa faca un business si mai gresesc cu procedurile din pura ignoranta sau alte motive care nu implica neaparat reaua vointa.

  1. Măline, tu ce înțelegi prin business? Dacă te referi la restaurante, săli de fitness, fast-food-uri și alte „business-uri” din ăstea, mă ia cu capul când alții au înreprinderi și antreprenori pe bune, nu chițibușari.

 10. Avatar Game over

  Hehe, problema este ca adesea la noi legea bate viata.
  Legea e facuta undeva, intr-o zona ideala, o Romania perfecta si mirifica.
  In teren situatia se blocheaza. Se blocheaza pentru ca adesea legea e aberanta si nerealista, iar aplicarea sa la litera fie nu e posibila (pt ca nu se poate fizic), fie are niste costuri care fac demersul nefezabil economic.

  Si uite asa, asteptam de la stat, si uite asa suntem tara unde antreprenoriatul tinde catre 0, pt ca timp de 20 de ani a fost vazut doar ca o forma mascata de a nu plati taxele aberante de pe munca.

  Problema este ca legislatia stufoasa, care adesea e importata copy&paste de prin UE, implica acum cosuri imense de start si mentinere a unei afaceri!

  Toti vrem produse de calitate, frumoase, bune si mai ales ieftine!
  Nu poti sa le ai pe toate, ba problema este ca nu iti permiti nici jumatate din ce ai visa => accepti, te resemnezi sau driblezi.

  Iti dau un exemplu ce imi e la indemana:
  – cautat un an teren pt locuinta si mic atelier
  – gasit si cumparat teren, dar vecinii nu vor sa dea acord pt atelier, desi chiar nu ii incurca cu nimic.
  – piedut un an in justitie, timp in care vecinii nici nu s-au prezentat la termene.
  – pierdut un an pentru autorizatie constructie (desi aveam deja totul pregatit, dar arhitecul localitatii fusese saltat de DNA)
  – pierdut un an dupa terminarea casei pt ca „electrica” nu a avut timp sa traga curentul electric contractat si platit de 2 ani. Statul roman nu e interesat de ce fac monopulurile.

  La fiecare pas au fost piedici minore, adesea o semnatura pusa de cineva care vrea sa se acopere de hartii sau de cineva care pur si simplu vrea spaga si n-ai ce sa ii faci.

  La receptie s-a cerut documentatie cata o sacosa IKEA!
  Au venit 8 oameni ca sa receptioneze un P+1. Am semnat la hartii de m-am imbolnavit, hartii care odata semnate le poti da foc, sunt inutile.

  Daca faci un zgarie-nori sau un bordei, e aceeasi documentatie!
  Acum nu mai ai un diriginte de santier, ai driginte de santier, de finisaje, de electrice, de termice etc.

  Birocratie si piedici peste tot!

  La noi efectul legii nu e sa asigure o activitate normala si civilizata (sociala si economica), ci de a bloca orice abuz, creand insa abuzuri+costuri si mai mari!

 11. Mica atentie inseamna bani din buzunarul meu in buzunarul tau. Bani pe care ii vei cheltui tu, nu eu. Fara atentie, banii ii cheltuiam eu. Economiei nu ii pasa.

  Ma uit la alte tari unde chestiile tale minore sunt amendate, la economia lor, apoi mai uit la economia noastra. Si parca teoria ta nu se leaga.

  1. CIP,logica ta este numai aparent corecta ,intrucat „economiei nu ii pasa” numai in situatia in care „atentia” (banii mei in buzunarul tau),nu a fost determinata ca urmare a unor facilitati pe care TU mi le-ai facut prin eludarea unor legi,sau scutirea de unele amenzi si taxe. In acesta situatie EU nu am facut decat sa impart cu tine o suma care am furat-o de la STAT si pe care nici EU nici TU nu o puteam obtine decat prin colaborare.Iar intre noi DOI a functionat in fond legea cererei si a ofertei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *