Andrei Chira

Blog personal

E ceva în neregulă cu Batman

Am apucat în vacanța de Paște să văd ultimul Batman pe HBO Max. Ceva e în neregulă. Sau hai, poate nu în neregulă, dar diferit. Clar diferit. Cred că e intenționat făcut așa, foarte diferit de Batman-ul lui Ben Affleck sau al lui Christian Bale.

Cred că ideea a fost să-l îndepărteze de paradigma „rich white man beating up poor people”. Că Batman cam asta e dacă te uiți dintr-un unghi mai woke, un bogătan care bate săraci. La plăcere.

Așa că l-au adus mai cu picioarele pe pământ, nu mai e fantastic, misterios și extraordinar. Batman-ul lui Affleck dispare în fum, merge pe pereți, nu lasă impresia de om comun. Batman-ul lui Pattinson e tras în jos, în mediocritate, dacă nu îi puneau mască, putea ieși ceva film polițist gen Seven. Batman se plimbă tot filmul cu prietenul lui polițist pe la scenele crimelor ca un copil pămpălău în noaptea de Halloween, mă așteptam să apară o scenă în care își bat joc ceilalți copii de el.

Bruce Wayne e la fel de comun, nu e nici arogant ca Bale, nici dur ca Affleck. E uman, vulnerabil, Pattinson parcă îl joacă pe Stephen Hawking, nu pe Bruce Wayne. Zici că e un fost olimpic la fizică măcinat de un sindrom al colonului iritabil, evident o sechelă rămasă în urma stresului olimpiadelor. Nu îl respectă nimeni, nu inspiră nimic, mă așteptam și să-i lipească cineva gumă în păr și să-i dea un șut în fund.

Dacă filmul era un Batman „normal”, Robert Pattinson e clar nepotrivit pentru rol, se vede din mișcări, din limbajul corpului că e mai bun la fizică decât la educație fizică. Dar dacă vrei să nu mai asocieze lumea Batman-ul cu un bogătan nervos căruia îi place să bată săraci, atunci e ok, e ales bine.

Nu știu ce să mai zic, mi s-a părut prea diferit de ceea ce eram obișnuit că este Batman, deși nu eram nici fan Batman și nici bătut săraci. E o schimbare de paradigmă foarte bruscă, poate trebuie să-l mai văd o dată ca să înțeleg mai multe substraturi.

3 răspunsuri

 1. Avatar Mike

  Da, am râs bine, ai radiografiat bine. Uneori unele filme “înseriate” ar trebui să se încadreze in șablonul obișnuit, ca sa nu devină ridicole (chiar daca producția singulara a fost buna) sau dacă mai ies ocazional din șablon și stilul obisnuit, fie intra la loc in același cadru obisnuit la următorea producție.

 2. Avatar Radu

  Cel mai bun film Batman, care nu e facut pt copii mici cu dialoguri de 2 lei (aproape retardate) si cadre cu curu’(la propriu cum au fost in “Batman si Robin”) :))

  1. Avatar Andrei Chira

   Mă bucur că-ți place, o să încerc să îl mai văd o dată, dar e greu să nu-l compar cu cele dinainte și să-l iau separat, ca și cum n-aș fi văzut altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *