De ce bogații se îmbogățesc, săracii sărăcesc iar asta e perfect normal și firesc

Din 2007, de când cu criza economică mondială, se tot bate monedă pe chestia asta, că toată averea lumii a ajuns în mâinile a 1% din oameni și că bogații continuă să se îmbogățească în timp ce oamenii normali sărăcesc și că asta nu e normal.

Poate nu e bine sau moral dar e perfect normal și firesc. E pur și simplu felul în care funcționează lumea.

De ce bogații se îmbogățesc?

Asta e foarte simplu.

Gândește-te la blogul sau ziarul tău preferat. Vezi undeva vreun widget cu cele mai puțin citite articole? Nu cred! Vezi doar secțiuni cu cele mai citite, cele mai populare, cele mai comentate.

Cu cât sunt mai populare, cu atât sunt mai promovate și devin astfel și mai populare.

La fel e și cu banii. Cu cât produci mai mulți, ți se deschid mai multe uși, mai multe oportunități, ai acces la mai multă informație, la informație mai de calitate, iar toate lucrurile astea te ajută să faci și mai mulți bani.

Cu cât ai mai mulți bani, cu atât poți investi mai mult în reclamă și promovare pentru a obține mai mulți clienți. Cu cât ai mai mulți clienți, cu atât se vorbește mai mult despre produsele/serviciile firmei tale și obții mai mulți clienți și mai mulți bani.

Și tot așa.

O altă diferență este dată de mentalitate, bogații nu joacă la loterie, nu tratează făcutul banilor ca pe un joc de noroc. Asta spre deosebire de săraci care fac exact invers, au impresia că a face bani e un joc de noroc și de risc.

De ce săracii sărăcesc?

Și asta e simplu de explicat.

De fiecare dată când un sărac dă de bani începe să-i cheltuie. Oricâți bani ar câștiga în plus, nu poate să țină de ei, pur și simplu se apucă și îi cheltuie.

Și îi cheltuie pe lucruri de care nu are nevoie și, de multe ori, pe care nici nu și le permite.

Iar asta îl bagă într-un fel de, să-i zicem, închisoare a datoriilor. Adică o să aibă mereu nevoie de mai mulți bani ca să-și mențină stilul de viață. O să fie nevoit să câștige din ce în ce mai mult doar ca să-și păstreze mașina, casa sau alte lucruri cumpărate pe credit.

Orice scădere a veniturilor îl bagă în panică și în incapacitate de plată.

Frica de acest lucru îl face să ia decizii proaste: să accepte rahaturi de la șefi, să fie umil ca să nu-și piardă locul de muncă, să accepte să lucreze fără acte, carte de muncă, asigurare de sănătate etc…

Una după alta, deciziile greșite legate de bani se adună și când trage linie vede că a ajuns la 70 de ani, e bolnav și are o pensie de 370 de lei care nu-i ajunge nici măcar pentru mâncare, ce să mai vorbim de doctori, medicamente sau alte cheltuieli.

În plus, mai e și diferența de mentalitate de care spuneam mai sus. Ați observat ce multe „cazinouri” există la fiecare colț de stradă? Jocuri de noroc, păcănele, pokere, pariuri sportive etc…

Sunt făcute pentru săraci, asta pentru că săracii cred că asta e cea mai buna metodă de a face bani, să joci la jocuri de noroc.

Păi și e corect așa?

Nu. Nu e corect.

Zarurile sunt măsluite, se câștigă mai bine din speculă decât din muncă pentru că munca e impozitată mai mult decât capitalul. Adevărat.

Dar asta nu face decât să accelereze transferul banilor din buzunarele celor 99% către cei 1%. Chiar și fără această accelerare, lucrurile s-ar fi întâmplat la fel. Mai încet, dar la fel.

Este normal și firesc să se întâmple așa pentru că asta e natura umană, așa funcționează oamenii, așa funcționează viața pe Pământ.

Nu e corect, nu e bine, nu e moral. Dar asta e realitatea.

O altă realitate este că viața economică e ciclică. O să se ajungă la un punct în care o să se „reseteze” treburile, cum îi place unui prieten de-al meu să spună.

Atunci când marea majoritate a populației, care sunt consumatori, ajung să nu mai aibă bani să consume, o să pună mâna pe furci și pe topoare și o să-i tragă pe roată pe cei 1%.

O să le ia banii și o să-i împartă. Toată lumea va fi fericită.

Din marea masă o să înceapă încet-încet să se ridice un alt 1% care o să știe să strângă banii pe care restul de 99% sunt atât de dornici să-i cheltuie pe tot felul de prostii.

Și după câteva sute de ani, nepoții nepoților noștri o să scrie articole pe bloguri despre cum ceva este în neregulă cu lumea, că toată averea lumii este strânsă în mâinile unor 1% și că trebuie neapărat făcut ceva, că nu e normal, corect, bine.

În tot acest timp, planeta Pământ va continua să se învârtă, indiferentă la preocupările mărunte legate de bani ale furnicuțelor oprimate de evrei, masoni, reptilieni sau corporații.

money


Comments

10 răspunsuri

 1. Hehe, exact !

 2. Avatar Cătălin Corozanu
  Cătălin Corozanu

  Pot spune că și eu uneori dau bani pe rahaturi de care nu am nevoie. Dar, cum să zic, dau acei bani pentru o scurtă perioadă, apoi revin la normal. Și țin de ei, de acei bani care-i cheltui aiurea. Însă, femeile, sau de regulă o mare parte din femei, ar cheltui și ultimul bănuț pentru ceva de care oricum n-are nevoie, sau pentru a face o bucurie financiară altora. Și asta nu sufăr eu, să zic așa. Eu trag să strângem bani, să cumpărăm ce avem nevoie cu adevărat. Femeia, sparge banii de zici că nici n-au fost.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu e neaparat asa. Eu am mai multe perechi de incaltaminte decat Elena. I’m a fashion whore. Guilty!

 3. ….banu’ trebuie sa circule…cred ca a fost inventata de un bogatan :) Din putinul de-l strang, prefer sa calatoresc si chiar daca ma intorc mai sarac financiar, sufleteste sunt mai bogat.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Fiecare face ce vrea cu banii lui.

 4. Avatar Postolachi Dumitru
  Postolachi Dumitru

  Mai e și clasa de mijloc care aspiră spre mai mult și își urmărește cu perseverență și înțelepciune scopul.

  Personal nu pot spune despre mine că sunt sărac sau bogat. Am plecat de la zero și cred că sunt în pătura de jos a clasei de mijloc.

  Dar ce este ciudat e următorul lucru: pe vremuri, când depindeam de alții (părinți), îmi doream atât de multe lucruri… acum le am și uneori îmi prisosesc dar pur și simplu nu-mi aduc satisfacția sperată. Și așa am învățat să nu mă mai agit pentru chestii care pot fi cumpărate cu bani… acum caut chestiile aducătoare de satisfacții sufletești… care din păcate sunt de neprețuit, iar banii sunt nefolositori în acest caz…

 5. oare exista vreo sansa sa migrezi din tabara celor 99% in cea de 1% daca nu ai avut sa norocul sa te nasti in familia corespunzatoare? :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   In top 1% nu cred, dar undeva pe la 27% s-ar putea. :)

 6. Saracul cum are un ban il cheltuie pe lucruri de care nu are nevoie?! De unde mentalitatea asta?! Saracul cum are un ban il da pe datorii, pe taxe, si cateva de-ale gurii. Si pentru-a supravietui pana la urmatoarea leafa se imprumuta iar..

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Băutură? Țigări? Păcănele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *