Andrei Chira

Blog personal

Cashflow-ul e o problema din ce in ce mai grava

E din ce in ce mai grav. Nu mai da nimeni drumul la bani. Toata lumea vrea sa scada cheltuielile. Toata lumea plateste tarziu facturile. Unii nu le mai platesc deloc.

Imi povesteste un om azi… om care are si el o firma mica.

Statul nu mai plateste facturile catre firmele private pentru ca trebuie sa plateasca salariile bugetarilor si pensiile. S-ar parea ca nu mai sunt bani, surpriza.

Firmele cu care colaboreaza omul respectiv si care asteapta bani de la stat nu ii mai platesc lui facturile pentru ca nu au incasat banii respectivi de la stat.

El trebuie sa plateasca TVA pe facturile emise dar a intarziat pentru ca nu are bani, nu a incasat nimic de cateva luni.

Statul ii blocheaza contul omului. Ca sa-si recupereze „datoria”, nu-i asa?

Nu stiu daca povestea omului e adevarata sau doar vroia sa se justifice pentru ca imi intarzie mie plata ultimei facturi dar lectia de invatat de aici este sa nu te bazezi pe Statul roman.

Daca vrea Statul roman sa-ti cumpere serviciile, spune-i ca ai treaba si vinde-ti serviciile cui e capabil sa le si plateasca.

Si lectia #2, pe care am invatat-o luna trecuta pe pielea mea, nu te baza pe un 1-2 clienti mari, de care sa depinda tot cashflow-ul firmei.

Asta o stiam de mai demult dar pana nu mi s-a intamplat, nu m-am trezit (o sa scriu mai pe larg intr-o zi).

Iti poti vedea afacerea pusa pe butuci cat ai clipi. Mai ales daca ai o afacere mica, la inceput de drum.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *