După ce am scris articolul despre 5gang am primit câteva argumente care încearcă să îi valideze ca muzicieni.
Unul dintre argumente e că au nuștiucâte milioane de vizualizări și abonați.
Argumentul ăsta e o greșeală comună pe care o fac unii, aceea de a confunda competența cu privilegiul.
Gândiți-vă că ar scoate Klaus Iohannis sau Viorica Dăncilă o piesă trap.
Ar ajunge la 1 milion de vizualizări lejer, nu-i așa? Pentru că pleacă de pe o poziție privilegiată, știe lumea cine sunt, chiar dacă nu au competențe muzicale.
În schimb, dacă ar scoate o melodie unul care are competențe muzicale serioase, a absolvit Conservatorul etc… dar e un necunoscut de care nu a auzit nimeni niciodată, credeți că ar depăși 1000 de vizualizări?
Deci explicația pentru milioanele de vizualizări făcute de 5Gang e una extrem de simplă – au plecat de pe o poziție privilegiată. Oamenii creează conținut video pe Youtube deci trăiesc din vizualizări. Astfel, „vizualizările” sunt filtrul prin care ei privesc lumea – ai vizualizări ești bun, n-ai vizualizări ești slab.
Privind prin filtrul ăsta, era doar un pas normal până să-i vină cuiva ideea să unească mai mulți „colegi”, să-și unească vizualizările într-un proiect comun care să beneficieze de abonații tuturor.
Asta nu înseamnă că nu merită vizualizările alea sau că nu merită succesul, spun doar că poziția privilegiată de pe care au plecat le poate aduce succesul însă nu le aduce și competența.
Și ce e rău în asta?
Nimic. Dar muzical rămân niște nulități.
Lasă un răspuns