RDS fiind idioți

La Oradea stăm cu chirie și proprietarul are RDS. Nici nu știu dacă există UPC în zona asta a țării, aici e patria lui Zoltan.

Anyway, de 2 luni nu vrea deloc netul să ducă mai sus de 90 Mbps, contractul fiind de 1000 Mbps.

viteza RDS 1000

Știu ce e aia best-effort, știu că nu e garantat dar parcă ar trebui să meargă mai bine.

Mă duc la un DIGI Punct, explic, mă pune să sun la call center. Sun la call center și le explic că mi se pare cam puțin și că poate e vreo problemă tehnică sau vreo limitare pe undeva.

Sunteți pe fir?

Nu, sunt pe wifi.

Păi de-aia, n-are cum pe wifi să meargă la viteze mari.

Nu e adevărat, am avut abonament UPC de 500 Mbps și testele arătau valori de peste 400 Mbps, maxim 490 am prins odată. PE WIFI.

viteză UPC 500

Conform contractului, nu putem să deschidem sesizare în sistem decât dacă aveți o viteză mai mică de 20 Mbps. Testați pe fir și dacă nu merge nici pe fir atunci deschidem sesizare.

N-am cum să testez pe fir că Macbook-urile n-au placă de rețea, doar wifi. Și apropo de 20 Mbps, asta e viteză de mobil, de 3G. Nu puteți fi serioși și să-mi spuneți că asta e viteza reală la care să mă aștept la un abonament de 1000 Mbps.

Așa scrie în contract, așa e pentru wifi.

Dar wifi-ul e ruda mai săracă de la țară a firului? Am avut abonament la UPC și mergea cu 490 Mbps, v-am mai spus. Deci nu e o problemă că wifi-ul n-ar putea duce, e o problemă de la voi, o limitare la 100 sau o defecțiune.

Îmi pare rău, pentru wifi nu putem deschide sesizare decât dacă aveți viteză mai mică de 20 Mbps.

Asta e. Mă uit la routerul ăla al lor să văd ce model e și să caut specificații. Sun din nou…

Oameni buni, voi mi-ați montat aici un router care nu suportă decât 802.11n și frecvență 2.4 Ghz, adică maxim 600 Mbps. Deci îmi luați banii pentru un abonament de 1000 dar îmi montați un echipament hardware care nu merge mai mult de 600. Dar nici măcar cu 600 nu merge, lua-l-ar dracu de-ar merge, că abia merge cu 90.

Înțelegeți ideea?

Îmi pare rău… wifi… 20 Mbps… Mergeți la un DIGI punct să discutați acolo să vă dea un alt echipament.

Merg din nou la DIGI Punct și îmi explică o doamnă că echipamentul ăla e de fapt pentru fibră optică, are și funcție de router wireless dar e așa de plăcere, nu funcționează de fapt cu mai mult de 100 Mbps. Un alt băiat zice că 150 Mbps. Dacă vreau să meargă mai bine trebuie să-mi cumpăr eu un router wireless performant sau să-mi dea ei unul cu chirie dacă plătesc 5 lei în plus pe lună.

Păi de ce vindeți abonamente de 1000 Mbps dacă puneți hardware care nu duce mai mult de 100 Mbps?

La UPC îmi mergea exact cât era abonamentul, nu trebuia să cumpăr nimic în plus și costă la fel.

Da, dar la același preț UPC nu oferă viteză de 1000 Mbps, ei au viteze mai mici.

Exact, ei au o ofertă cinstită.

Sun un prieten care are RDS pe fir și îl pun să testeze – 90 Mbps. Sună la RDS și după 2 ore vin niște băieți și îi fac ceva pe la niște fire, testează din nou și acum merge cu 800 Mbps.

Oare dacă nu îl puneam să testeze, își dădea seama că îi merge doar cu 90 Mbps deși plătește abonament de 1000?

Oare câți oameni mai sunt cu abonamente de 300, 500 sau 1000 Mbps la RDS și care nu-și dau seama că le merge de fapt cu maxim 100 Mbps?


Comments

12 răspunsuri

 1. Foarte mulți sunt in situația asta. Și nu numai la RDS, ci și la alte firme (ex. TVSat in Buzău).

  Mizează pe faptul ca oamenii nu verifica acesti parametri sau ca pur și simplu nu se pricep absolut deloc la astfel de detalii tehnice.

  Sa nu crezi ca RDS nu are habar de chestiile astea; cu siguranța fac parte din politica firmei.

  Poți sa ii spui cum vrei – furt, păcăleala, abuz … ca majoritatea serviciilor romanesti …

 2. Mda… Poate le „organizezi” o petitie pe FB sa-i sune abonatii non-stop, pana li se scurge informatia in proceduri si in intranet…

  PS Tocmai voiam sa te rog sa mai scrii cateva post-uri legat de cotidianul vostru nou, de Oradea ;)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Facem aceleași lucruri ca la Bacău, aproximativ. A început fata să meargă la mai multe activități, karate, canto și engleză, și avem mai multe drumuri prin oraș; în rest, acasă, școală, supermarket, mai un mall, un film la cinema, o cafea la Meron. O să facem niște excursii la Budapesta, Timișoara și Sibiu toamna asta și cam asta e viața noastră.

  2. Stiu ca Oradea nu e chiar mare si, din pacate, inca n-am fost in Bacau – totusi, timpul de „aclimatizare” nu e cam scurt ;)?

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Durează până ne obișnuim cu orașul, străzile, oamenii, felul cum funcționează lucrurile aici, dar încercăm să ne continuăm viața acceptând tot ce ne vine în cale. Cred că ăsta e secretul adaptării, acceptarea. Asta nu înseamnă că e ușor, avem zile mai bune, zile mai proaste, dar mergem înainte.

 3. Taie firul care vine la tine pe scara si suna la call center ca asa l-ai gasit. Sigur trimit aia pe cineva si isi face si proba la net sa vada ca merge ca sa inchida ticketul. PS: nu e politica firmei sigur.

 4. Crede-ma, nici UPC nu sunt atat de buni. Eu am niste probleme cu RDS-ul si nu ma pot muta la ei (de fapt, frate-miu are si din cauza lui nu pot..). In fine, acum 1-2 ani imi doream foarte mult sa ma mult la RDS de la UPC, insa in ultimul timp parca au servicii mai de calitate.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nimeni nu e perfect dar UPC a fost poziționat mereu mai premium decât RDS. Am locuit în 4-5 locuri diferite cu chirie și am avut alternativ când de la unii când de la alții. Oamenii de la RDS veneau și aruncau un cablu în casă în timp ce ăia de la UPC îl pozau frumos până în ce cameră voiam, ne făceau training la telecomanda mediaboxului, mereu au fost mai profi. Ce-i drept, cu 10 lei mai scump serviciul.
   Problema e că utilizatorul român nu judecă serviciile după profesionalism și finețuri din-astea de user experience ci după „mult, ieftin și bun”, de aia RDS e #1 și UPC a trebuit să vândă la Vodafone.

 5. Avatar verdenpom

  Primul lucru ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti router-ul de la digi. Nu te increde pe valoarea etichetei, este facut in china pe vapor (la propriu). Eu de exemplu sunt multumit de digi, am tv-net-telefonie fixa-telefonie mobila la preturi de nimic. Pana una alta pe pc maxim trage cu 12.5MB, oricum mai mult de vreo 15MB nu trage troaca asa ca nu imi bat capul cu viteza, in rest ma bucur de digi, platesc un abonament cu CI+, pe pc am decodate toate programele din grila(150 si ceva, inclusiv pornosag), pe teveul din living este digi cu CI+ iar pe televizorul secundar este doar digi fara canalele extra. In tot acest timp ma bucur de LTE la 3 euro si ceva :)

 6. Avatar Fărcaş Gelu Dănuţ
  Fărcaş Gelu Dănuţ

  Să vedem cum va fi acum UPC după ce „s-a măritat” cu Vodafone. :)
  Eu am acum RDS, la Deva am avut rețea de cartier, Astral, UPC și RDS, UPC mi s-a părut (mie, personal) mult mai slab și mai scump decât RDS.
  Nu-i laud pe nici unii dintre ei, nu am interes, încerc să spun cazul meu.
  Ca peste tot, „omul sfințește locul” cred eu.

 7. Unde stam noi nu ai alta optiune decat DIGI. Ei au infrastructura in zona. Nu avem 1000 cum promit ei dar pe wifi nu scade sub 400. (pe router-ul meu, cumparat de mine) Pe cel primit de ei cu „functie wifi” nu am incercat si nici nu sunt curios. Firba vine in modem-ul cu wifi al lor si de acolo merg cu un cablu in routerul personal.

 8. Avatar CrocobaurulDinMunti
  CrocobaurulDinMunti

  Salut , eu am un anunt pe olx cu depanari pcuri , retele , camere supreaveghere , instalari windows ! Daca merg la cineva si merge cu 100 si el imi spune ca are de o mie ii spun ! Verific cablul, pcul , mufarea …. mai multe cauze ! Eu am de la orange de 1000 acum merge cu 600 de vreo de o luna incoace ! Stau la casa cu parintii , am tras cablu de la routerul mamei ca nu fac 2 abonamente ! Probabil au facut ei ceva , am sunat ieri si o zic ca verifica , sa inchid ontul 10 minute ca isi revine ! Azi ii sun din nou !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *