Să nu confundăm competența cu privilegiul

După ce am scris articolul despre 5gang am primit câteva argumente care încearcă să îi valideze ca muzicieni.

Unul dintre argumente e că au nuștiucâte milioane de vizualizări și abonați.

Argumentul ăsta e o greșeală comună pe care o fac unii, aceea de a confunda competența cu privilegiul.

Gândiți-vă că ar scoate Klaus Iohannis sau Viorica Dăncilă o piesă trap.

Ar ajunge la 1 milion de vizualizări lejer, nu-i așa? Pentru că pleacă de pe o poziție privilegiată, știe lumea cine sunt, chiar dacă nu au competențe muzicale.

În schimb, dacă ar scoate o melodie unul care are competențe muzicale serioase, a absolvit Conservatorul etc… dar e un necunoscut de care nu a auzit nimeni niciodată, credeți că ar depăși 1000 de vizualizări?

Deci explicația pentru milioanele de vizualizări făcute de 5Gang e una extrem de simplă – au plecat de pe o poziție privilegiată. Oamenii creează conținut video pe Youtube deci trăiesc din vizualizări. Astfel, „vizualizările” sunt filtrul prin care ei privesc lumea – ai vizualizări ești bun, n-ai vizualizări ești slab.

Privind prin filtrul ăsta, era doar un pas normal până să-i vină cuiva ideea să unească mai mulți „colegi”, să-și unească vizualizările într-un proiect comun care să beneficieze de abonații tuturor.

Asta nu înseamnă că nu merită vizualizările alea sau că nu merită succesul, spun doar că poziția privilegiată de pe care au plecat le poate aduce succesul însă nu le aduce și competența.

Și ce e rău în asta?

Nimic. Dar muzical rămân niște nulități.


Comments

5 răspunsuri

 1. Corect. :)

 2. Avatar Ana-Maria

  Este urat ca prea multi copii ii ridica in slavi si se uita in gura lor si ii percep ca pe niste modele de urmat in viata…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Atâta știu și ei, sunt copii. Abia pe la liceu cred că începi să îți formezi gusturile muzicale, să faci diferența dintre comercialul de 2 lei și muzica mai gândită.

 3. Foarte mare dreptate ai, numarul de vizionari si abonati nu reprezinta talentul ci privilegiul. Din punctul meu de vedere, acestia nu isi merita nici vizionarile pe vlog, dar asta nu e problema mea. Sa se uite cui ii place. :)

 4. Un articol de nota 10!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *