Andrei Chira

Blog personal

Cum castigi mai multi bani muncind mai putin

Peste tot auzi oameni care vor mai mult, o viata mai buna, mai multi bani dar si mai mult timp liber.

Problema e ca incearca sa obtina asta fara sa iasa din situatiile care ii limiteaza.

Exista 4 situatii in care te poti afla din punct de vedere profesional:

  • angajat
  • liber profesionist
  • patron
  • investitor

Angajat

Angajatul munceste cel mai mult si castiga cel mai putin, de obicei in jur de 10% din banii pe care ii aduce in firma.

Avantajul e ca primeste bani regulat si are astfel o oarecare siguranta financiara. Dezavantajul e ca munceste mult.

Chiar si faptul ca primeste regulat bani poate fi un dezavantaj pentru ca siguranta financiara e de multe ori doar o senzatie.

Senzatia sigurantei il face pe angajatul caruia i se mareste salariul sa-i si cheltuie aproape imediat, de obicei sub forma unui credit, iar peste 6-8 luni iar sa ajunga in situatia in care nu-i mai ajunge salariul.

Liber profesionist

Liber profesionistul e pe cont propriu, munceste pentru el si poate castiga in jur de 60-70% din banii pe care ii produce, chiar mai mult daca mai fenteaza putin pe la taxe si impozite.

Problema care apare pe termen lung este ca daca nu muncesti, nu produci bani.

Poate te imbolnavesti sau cine stie ce ti se intampla, cabinetul stomatologic nu poate functiona fara dentist, nici biroul notarial fara notar.

Chiar daca esti propriul sef, pana la urma tot tu muncesti pentru bani si ajungem iar la o limitare.

Patron

Patronul nu mai castiga bani din munca lui ci din munca altor oameni. Cum spunea cineva „Prefer sa castig 1% din munca a 100 de oameni decat 100% din munca mea.”

Asta nu inseamna ca patronul nu munceste, insa ideal este ca tu, patronul, sa creezi un sistem care sa functioneze fara tine, un flux de lucru standardizat, procese automatizate, etc…

Investitor

Investitorul e la polul opus fata de angajat, adica munceste cel mai putin si castiga cel mai mult. Cel putin asa cred, n-am fost niciodata investitor si nici nu cunosc vreun investitor. N-o sa ma ocup deloc de partea asta pentru ca nu-mi place sa vorbesc despre lucruri pe care nu le-am experimentat.

Get out of the box

Acum, daca vrei sa castigi mai multi bani si sa muncesti mai putin trebuie neaparat sa iesi din caseta in care te afli.

Din pacate, suntem crescuti ca sa fim angajati si de aceea avem o retinere si o frica de a iesi dintr-un sistem familiar, ne e frica de schimbare, de esec, chiar si de succes.

Majoritatea oamenilor, desi vor, nu ies niciodata din caseta „angajatului”. Frica de esec e mai mare decat dorinta de a reusi. Dar frica e normala. Eu am avut un atac de panica in prima zi de antreprenoriat.

E o reactie normala pentru ca te arunci in necunoscut. Risti.

Si atunci cum faci?

Cum reusesti sa depasesti frica?

Cum treci de la angajat la liber profesionist?

Cum treci de la liber profesionist la patron?

Cum ajungi sa castigi mai multi bani muncind din ce in ce mai putin?

… afla in episodul urmator!

10 răspunsuri

  1. Avatar Valeriu
    Valeriu

    Vezi tu Andrei,munca nu se masoara in timpul folosit si efortul depus,ci in eficienta,indiferent ca se materializeaza intr-un produs,intr-o lucrare,intr-un sistem de organizare,etc.Poti muncii,efectiv,2 ore zilnic si sa produci cat 10 care se spetesc cate 10 ore.Patronii si investitorii,in afara de faptul ca muncesc cinstit,sau excrocheaza(si asta presupune un efort), pentru a-si mentine si prospera afacerile,risca permanent sa ramana lefter.Consumul nervos,permanent la cote ridicate,te uzeaza mult mai mult decat ce se intelege prin munca. Eficienta unui individ intr-una din categoriile bine definite de tine,depinde de multe elemente,dar,zic eu,in primul rand de placerea cu care o face..

    1. Avatar andrei

      Din pacate, tendinta este de a plati orele de munca si nu eficienta. Asta e realitatea. Se plateste pentru munca nu pentru rezultate. Repet, din pacate. Cat despre consumul nervos, depinde de la om la om. Cu experienta vine si un mai bun management al riscului si un stres mai mic.

    2. Avatar Yamasha

      depinde foarte mult de domeniu, dar…de cele mai multe ori, ai dreptate, se plateste pentru munca.

  2. Avatar Fane

    Simplu si interesant, dar pune si sursa, ca sunt cunostinte clasice ;)

    1. Avatar andrei

      Da, sunt chestii cunoscute. Nu reinventam roata.

  3. Avatar Concediere.wordpress.com
    Concediere.wordpress.com

    salut,

    aproape toti romanii isi doresc sa devina proprii stapani, la un moment dat in viata. Problema e ca prea putini si reusesc acest lucru. De ex, daca nu lucrezi in IT pentru a rezolva din start problema administrarii eficiente a site-urilor (ma refer la afacerile online, desigur) si ai o meserie mai boema, sa zic asa, respectiv psiholog sau mediator, la concurenta care exista si la lipsa de bani a oamenilor, esti candidat cu succes la foame! Deci, ce vreau sa spun cu acest lucru este ca depinde foarte mult si in ce domeniu profesezi, pasiunea ta din ce arie provine, capitalul initial de care dispui (daca nu ai nimic, implicit nu ai nici loc de munca, visele tale sunt total nerealiste), etc…putini romani reusesc sa traiasca exclusiv din blog-urile/site-urile ce le gestioneaza, dincolo de toate textele care ne invadeaza zilnic cu „cum sa castigi bani online”!

    Solutii ar trebui identificate pentru cei mai multi, care nu au bani, eventual au si familie si credite/datorii, nu au loc de munca si totusi viseaza ca intr-o zi vor fi liber profesionisti, capabili sa traiasca decent din munca lor! Cati blogeri castiga cel putin salariul minim pe economie din blogul lor? pentru a nu fi tentati sa-si gaseasca un job prost platit, dar cu venituri lunare constante, pentru a-si permite plata facturilor si hrana?

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Ai dreptate, depinde foarte mult de domeniu. O solutie pentru oameni ar fi sa ia decizii constiente bazate pe logica, sa nu cheltuie mai mult decat castiga, sa nu se lase influentati de faptul ca vecinul are frigider nou si ei nu au. Dar deja e prea mult. Majoritatea oamenilor nu pot fi ajutati.

    2. Avatar motolady
      motolady

      Legat de „fara bani, visul de a nu fi angajat e nerealist”, permite-mi sa te contrazic. Am fost in situatia in care abia aveam bani de mancare, job n-am gasit nici de-al naibii si…. toata scoala mea era egala cu zero. Ca sa fie situatia mai misto, eram in alta tara, deci abia reuseam sa ma inteleg cu oamenii. Eram atat de praf incat nici ca femeie de serviciu n-am fost acceptata.

      N-am vrut sa ma intorc acasa, asa ca am zis ca-mi fac singura banii. La inceput mi-am facut multa reclama ca sa-mi vand cartea. Apoi pur si simplu m-am apucat de scris articole la comanda. Acum asta fac :) Si am inceput fara nimic.

  4. Avatar Mihaela Silviana
    Mihaela Silviana

    eu sunt frumoasa

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Good to know ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *