Dacă ți-ar fi spus cineva viitorul, ai fi ascultat?

Și mai mult de atât, ai fi făcut ceva concret?

Ăsta e un moment bun să aducem în discuție problema asta a omului, nu crede nimic până nu îl lovește în față sau până nu pune el mâna.

Puțini oameni fac ceva, majoritatea așteaptă până se văd față în față cu criza, până e prea târziu, și apoi se duc în extrem, cel puțin din gură și din tastatură toate măsurile luate sunt extreme. O să facem, o să dregem, rupem, aur, euro, punem deoparte, renunțăm la consum inutil, ne mutăm din țară / la țară, învățăm strategii de supraviețuire în pădure etc…

Oare să pun 100 de lei deoparte în fiecare lună? Nu, n-are sens, o să aștept o pandemie globală și o să mă gândesc atunci să încep să fac economii. Da’ să vezi ce rup, frate!

După care trece criza și toată lumea revine la pilotul automat care le guverna viața înainte. Ochii în ecran, Facebook, Instagram, Netflix, Youtube, cafenele, evenimente, a apărut noul [insert_brand_here].

Discutam cu soția despre mutarea la Oradea și ne gândeam la 2 premize.

1. Dacă nu ne-am fi mutat

De vreo 4-5 ani tot vorbim să plecăm din Bacău.

Am analizat Portugalia, apoi ne-am gândit la Germania, apoi am zis să rămânem în România dar să mergem mai la vest (Brașov, Cluj, Oradea, Timișoara, Sibiu). Am tot analizat și amânat an de an.

Dacă mai amânam cu încă un an? Dacă nu ne mutam la Oradea în 2019?

În 2020 cu siguranță nu ne mai mutam. Anul a început cu niște probleme de sănătate pentru socru-miu, apoi pandemia globală, vine și blocajul economic. Mutarea asta ne-a crescut cheltuielile iar criza nu e un moment bun să-ți crești cheltuielile, deci sigur am fi luat decizia să mai ținem de bani și am fi amânat mutarea.

Mă întreb dacă oare ne-am mai fi mutat vreodată…

2. Dacă aș fi știut viitorul

Dacă aș fi văzut printr-o minune viitorul și aș fi știut ce-o să se întâmple în 2020, tot m-aș fi mutat în 2019 la Oradea?

Ca paranteză, Bill Gates tot zice de câțiva ani că următoarea problemă globală o să fie pandemică, Netflix are și un documentar pe tema asta, deci puteam să cunoaștem viitorul dacă chiar ne interesa.

Revenind, soția zice că răspunsul ei ar fi NU, dacă ar fi știut ce aduce 2020, ar fi vrut să rămână lângă familie, n-ar fi plecat. Eu i-am zis că DA, m-aș fi mutat chiar și mai repede și aș fi luat și părinții cu mine.

Sună frumos, dar cred că e ceva ce îmi place să cred că aș fi făcut mai degrabă decât ceva ce chiar aș fi făcut efectiv.

Îmi place să cred că aș fi ales să mă mut, motivele mutării nu s-au schimbat, dar dacă e să fiu complet sincer cu mine însumi, cred că nu m-aș fi mutat. Cred că frica mi-ar fi controlat acțiunile și aș fi ales să rămân în Bacău. Mai ales dacă ar fi tras și soția să rămânem. Nu știu, chiar nu știu dacă aș fi avut curajul să fac schimbarea asta, știind ce-o să vină.

Un lucru știu sigur, însă.

Nu m-ar fi ascultat nimeni dacă le-aș fi spus că știu viitorul.


Comments

Un răspuns

  1. de aia e frumos să fii pregătit tot timpul. să nu aștepți să lovească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *