Andrei Chira

Blog personal

De ce afacereataonline.ro e naspa

BusinessArticolul asta e un raspuns extins la comentariul lui Cristi, mult prea lung pentru a fi postat ca si comentariu.

Romtelecom a lansat de exemplu afacereataonline.ro, serviciu care iti permite sa iti faci site gratuit si ti-l si gazduitesc timp de 1 an. Dupa, nu stiu cat costa, dar pt cineva care nu se prea pricepe e important acest serviciul. Plus ca intr-un an ai posibilitatea sa vezi daca merita sau nu sa platesti pt anul 2.

Deci, de ce afacereataonline.ro e naspa?

Filmuletul de promovare

Daca nu mai tineti minte, e aici.

E vorba de niste tineri care lipesc .ro in dreptul firmelor stradale.

De ce e naspa?

Pentru ca se contribuie la propagarea ideii ca site-urile si online-ul e ceva neserios. Adica sunt niste baietasi din-astia de cartier care se pricep ei la calculatoare si din-astea, si fac ei un site acoloshea.

Si cand te duci tu om serios cu ani de online in spate sa vorbesti cu un client ala te ia cu „baiatul cu site-urile”. Si bine-nteles baiatul cu site-urile trebuie sa stie sa repare si imprimanta, sa recupereze si parolele de pe nustiu ce mailuri, ca doar se pricepe la din-astea ca e hacker din-ala, nu? Iar daca nu stie din-astea inseamna ca nu e specialist adevarat, ca nepotul lui vecinul Florin, care a facut facultate de calculatoare si face si site-uri calumea, cu muzica, interactive, dinamice, revolutionare (n.r. Flash anii ’96), nu panarame din astea simple.

Public tinta gresit

Teoretic, afacereataonline.ro ii ajuta pe oamenii care vor un site. Practic, nu ajuta pe nimeni cu nimic. Nici pe oameni nici pe Romtelecom.

Pentru ca oamenii care inteleg importanta online-ului pentru business-ul lor au deja site-uri.

Cand oferi site-uri gratis atragi oamenii care cred ca daca si-au facut site o sa se faca o coada mare de clienti la usa lor.

Oameni care nu inteleg ca faptul ca a-si face site e echivalent cu a-si deschide o taraba in mijlocul padurii.

99% din oamenii astia nu vor plati nici macar 50 lei anual pe hosting si vor renunta dupa acel prim an oferit gratuit.

Been there, done that.

La nivel general, ca lectie de business, orice lucru oferit gratuit (neconditionat de plata altui serviciu/produs) e o greseala pentru ca nu ajuta niciodata pe nimeni si atrage pomanagiii.

Pomanagiii nu sunt publicul tau tinta niciodata, orice ai vinde.

Decat daca esti politician sau popa, eventual.

3 răspunsuri

 1. Avatar Vlad

  Cine vrea business online cat de cat serios, investeste macar vreo 2-3000 de euro in asa ceva. Cine nu are bani, poate incerca si afacereataonline.ro, poate e mai simplu pt inceput.

 2. Avatar Doru+Ciobanu
  Doru+Ciobanu

  Mai corect decat atat nu se poate descrie.
  PS – referitor la comentariul lui Vlad: cine nu are bani intai sa-i produca, dupa asta sa-i investeasca ca sa scoata mai multi – asta e regula nr.1 in business. Pomana nu face bine la business, oricum ai lua-o…

 3. Avatar Andrei Chira
  Andrei Chira

  E posibil si sa pornesti fara bani. Eu, in 2007, am pornit cu aproape 1000 euro, din care jumate erau imprumutati. Niciodata insa n-am avut hosting gratuit si nici site gratuit, chiar am si platit pentru o aplicatie de e-commerce in loc sa folosesc ceva open-source.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *