Dilema antreprenorului român

Citeam articolul ăsta unde cineva are probleme cu Whatsapp, i-a fost blocat contul din cauză că făcea parte dintr-un grup pe care s-au pus știri legate de COVID, iar acum nu mai poate fi contactat de către clienți.

Lecția evidentă aici e să nu faci business pe Whatsapp. Încă o dată, cu bold, nu faceți afaceri pe Whatsapp. Nu dețineți nimic de acolo, la fel cum nu dețineți nimic de pe pagina de Facebook. Contul vă poate fi blocat oricând, puteți pierde toate discuțiile, fișierele, contactele etc…

Dar asta ne conduce la dilema antreprenorului român:

 1. forțezi clienții să se adapteze la profesionalismul tău, sau
 2. te adaptezi tu la neprofesionalismul lor

Atunci când toată lumea folosește Whatsapp fără să le pese că poate nu e unealta potrivită pentru asta, ce faci? Folosești și tu Whatsapp pentru că așa e mai ușor? Sau îți educi clienții să comunice cu tine pe canale pe care le controlezi și riști să pierzi business?

Nu e vorba doar de Whatsapp, se întâmplă în mult mai multe cazuri.

Aici suntem. Ce facem? Ne adaptăm la neprofesionalismul altora ca să-i prindem de clienți sau riscăm să-i pierdem încercând să-i educăm și profesionalizăm? Sau nici nu-i mai băgăm în seamă și ne concentrăm pe cei care sunt deja educați și lucrează profesionist?


Comments

2 răspunsuri

 1. eu am fost blocat pe twitter, linkedin si facebook in acelasi timp. chiar am cautat chestia asta, iar pe facebook am un istoric generos. eu cred ca e mai degraba o chestie constitutionala, a dreptului la libera exprimare.

  chiar caut sa pun stres pe standardele comunitatilor, de content, etc ale platformelor digitale, pentru ca e o problema foarte complexa si exista multe chestii putrede.

  e vorba de libera exprimare si drept constitutional VS gigantii IT care vor sa sustina doar ce dicteaza interesul financiar.

  nici vorba de chestii precum securitate publica, respectarea legii, etc.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Este și aia o luptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *