E simplu sa faci bani

De cele mai multe ori plecam cu ideea gresita ca e greu sa faci bani. Ca ai nevoie de bani ca sa faci bani (ei, asta e un pic adevarata, dar nu prea).

Cand se gandesc sa porneasca o afacere majoritatea oamenilor se gandesc la ce domenii ar fi pe val si intra in modul think big, idei mari, grandioase, afaceri de milioane de euro, etc…

Si apoi creierul le ofera motivele pentru care nu pot face asta:

  • pentru ca nu au bani de investit
  • pentru ca statul nu ajuta tinerii antreprenori
  • pentru ca bancile nu mai dau credite

Think Big e o porcarie

Think Big te face sa visezi in loc actionezi. In loc sa incepi cu ce stii si poti sa faci in momentul respectiv si sa evoluezi de acolo.

Think Big e o scuza pentru a nu face nimic, pentru ca e prea greu, pentru ca e prea mare proiectul, pentru ca n-ai sanse, pentru ca n-ai resurse.

Si atunci, de ce nu think small?

Problema proiectelor mici este ca pot fi realizate iar creierul tau are nevoie de proiecte marete ca pe o scuza. O scuza ca sa nu te apuci de nimic si sa-ti continui viata asa cum e.

Sunt si cazuri cand think big functioneaza:

  • decat sa dai premiu 10 lei la un concurs mai bine fa un concurs cu premiul de 1000 euro
  • daca vrei sa trimiti mailuri promotionale nu trimiti la 5 prieteni ci dai spam la 1 milion de adrese de mail

Atunci da, think big.

In fine, m-am indepartat de la ideea principala.

Fa ce stii sa faci. Nu mai visa la afaceri de milioane de euro.

Daca e pe val energia alternativa nu e nevoie sa-ti risti casa si sa iei imprumuturi ca sa investesti in minuni despre care nu stii nimic in afara de ce ai citit pe internet.

Identifica jucatorii din domeniile respective si presteaza-le servicii, serviciile tale, ce stii tu sa faci.

Stii sa faci site-uri, fa-le site-uri, stii sa faci licitatii, fa licitatii, stii sa vinzi, sa negociezi, sa dansezi lambada, whatever, fii super bun in ceea ce stii sa faci si vinde asta.

Vinde-te pe tine, de preferabil mai multor firme pe contracte de consultanta/prestari servicii. Sau unei singure firme, daca esti genul de angajat.

Whatever. Numai nu mai visa la afaceri de milioane de euro cand abia ai bani de la o luna la alta. Nu te ajuta cu nimic, nici mental si nici material.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *