De ce dau faliment unele afaceri care par profitabile

Oamenii care sunt în postura de angajați își primesc banii o dată sau de două ori pe lună, în timp ce antreprenorilor le intră bani aproape în fiecare zi și ajung astfel să se obișnuiască să aibă mereu bani.

Se creează astfel în mintea omului o iluzie că lucrurile care s-au întâmplat în trecut se vor întâmpla exact la fel și în viitor. Afacerea e pe un făgaș bine definit, produce bani, are un flux constant de clienți și încasări și devine foarte ușor pentru oameni să cheltuie bani pe care nu-i au, bazându-se pe venituri viitoare.

E greu, mai ales pentru firme mici, controlate de un singur om sau doi, să nu cadă în capcana asta de a crede că vor intra mereu bani. Și deodată se produce un eveniment neașteptat sau apare o cheltuială mai mare și se trezesc în incapacitate de plată.

Cred că majoritatea afacerilor mici eșuează din prostii din astea mărunte care ar putea fi evitate.


Comments

2 răspunsuri

  1. Eu vad cateva situatii care duc la probleme:
    – confunzi banii firmei cu banii personali si daca nu esti atent decapitalizezi firma.
    – te bazezi pe estimari de vanzari nerealiste si te bagi la suprastoc (pentru cei care vand produse fizice) sau la cheltuieli operationale care nu sunt oportune
    – te bazezi pe 2-3 clienti mari care iti aduc volum si cifre si nu te intereseaza cei mici – cand pica unul mare il simti bine de tot – mai ales daca pica si nu ti-a platit facturile din urma.
    – (si asta imi place la nebunie) vinzi produse cu chilotii jos pentru a acapara piata, mergand pe banii furnizorului (credit furnizor), pentru a avea cifra de afaceri mare. CA care da bine doar in poza. Profitabilitatea nu se face cu preturi mici si vanzare cu adaos mic. Mai sunt unii care nici nu stiu sa-si calculeze adaosul si marja ca sa nu fie pe minus la sfarsitul lunii desi el vede ca a vandut bine, a vandut cu profit (dar nu destul).
    Mai sunt dar… atat imi vine acum (chestii din experienta de aproape 10 ani de antreprenoriat). Pe unele le-am facut si eu.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Bune completări, mersi. Primele 3 le-am făcut și eu. Uitasem de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *