E frumos în Italia, dar sunt prea mulți italieni

Am fost în vacanță la Gardaland, un parc de distracții lângă lacul Garda din Italia. Au trecut aproape 20 de ani de când n-am mai fost în Italia și uitasem cât de enervanți sunt italienii.

Sunt gălăgioși, vorbesc mult și tare fără să spună nimic. Se împing, se bat, se ceartă, se împacă, se pupă. Se bagă în față, sar peste rând, intră pe ieșirile de urgență ca să nu stea la coadă ca restul oamenilor. Încearcă să bage copii sub limita de înălțime și fac scandal că nu-i lasă. Scot carioci și desenează rahaturi sau își scriu adresele de Instagram pe pereți.

Ai zice că sunt copii, tineri, adolescenți, e normal să fie cum sunt, dar am mai fost la 3 parcuri de distracții în anii trecuți (Disneyland Paris, EuropaPark, Prater), deci știu ce înseamnă aglomerație, cozi, timpi de așteptare de zeci de minute la ride-uri etc. Și nicăieri nu a fost ca la Gardaland. N-a fost un eșec, sunt mișto ride-urile, dar mulți italieni. Prea mulți. Perverși. Transgresivi.

Și nu sunt așa doar în parc. În trafic nu semnalizează aproape nimeni, lipsesc marcajele de pe jos, scuteriștii fac slalom printre mașini ca demenții, dacă ești pieton nu oprește nimeni până nu te arunci pe trecere, restul pietonilor trec pe roșu dacă prind un culoar când nu vine nicio mașină etc. Haos și debandadă. Transgresiune totală.

E un contrast absolut față de vacanța de anul trecut pe care am făcut-o mai în nord (Polonia, Germania, Cehia, Slovacia). Sunt altfel de oameni, respectă regulile, respectă pe ceilalți oameni, mi-am dat seama cu ocazia asta că nu e o întâmplare faptul că Germania conduce Europa.


Comments

4 răspunsuri

 1. Mă bucur de apariția cuvântului „transgresivi”. Nu știam de el sau l-am uitat. Acum l-am notat în repertoriul meu de pe Evernote.
  O altă seara bună!

  1. Mersi. Înainte de vacanță am avut o discuție cu niște prieteni despre transgresiuni și când i-am văzut pe italieni mi-am amintit de asta și mi-am dat seama că li se potrivește termenul.

 2. Culmea ironiei toti care traiesc la sud, la caldura/mare/frumos sunt asa +lenea specifica. Ce e la nord unde e frig este mai civilizatie.
  Nu intaleg legatura asta dar cam asa este.

  1. Avatar Constantin
   Constantin

   Te mananca natura de viu daca nu esti „on point” in clima nordica… prin sud e „Lasa, frate ca merge si asa. Uite, ia d-aci o smochina.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *