Cum ne intersectăm și noi interesele?

Mă frustrează foarte tare o chestie.

Aproape de punctul în care simt că nu mai pot, că o să am o cădere psihică. Nu mai pot, nu mai am răbdare cu oamenii.

M-am săturat de servicii făcute fără niciun chef, niciun discernământ, niciun respect pentru banii pe care îi încasezi, pentru omul la care lucrezi.

Dar hai să încep cu începutul, ca să vedeți despre ce vorbesc.

M-am dus cu nevasta la X Body. Dacă nu știți ce e, faci niște exerciții de fitness îmbrăcat într-un costum care îți bagă niște impulsuri la mușchi.

Scump, serviciu premium, de fițe, pentru cine nu vrea să muncească 6 luni la sală, 1000 lei pe lună.

Eu mă așteptam să ne ia antrenorul la întrebări ca să afle ce obiective avem.

Ești începător? Ai mai făcut sport la viața ta? Vrei să-ți faci bucile de fier? Vrei pătrățele ca Big Dick Richie? Ce speri tu să obții folosind serviciile noastre?

După obiective, ar trebui să mă întrebe de probleme.

Ai probleme cu ceva? Exerciții pe care nu poți să le faci? Genunchii varză? Spatele rupt?

Ia ghiciți voi, dragii moșului, m-a întrebat cineva ceva?

Nope, ia de-aici, fă niște alergări ușoare. Genoflexiuni, sărituri, etc…

Între timp, omul se uită pe telefon. Probabil Facebook, se întâmplă atâtea lucruri super interesante pe Facebook că e păcat de la Dumnezeu să le pierzi.

Nu îmi spune dacă fac corect mișcarea, dacă am postura corectă, nimic. Facebook.

Am început să-i zic eu cam ce vreau, ce probleme am la genunchi, ce nu pot să fac. Am încercat dar… Facebook.

Îi povesteam cuiva de treaba asta și îmi spune – băi, dar ai și tu pretenții prea mari, așteptări nerealiste.

M-am gândit eu puțin și nu, nu-i așa. Nu am așteptări nerealiste.

Așteptări nerealiste ai atunci când dai 10 lei și ești în sală cu alți 20 de oameni și vrei să stea antrenorul doar lângă tine, să te țină de mânuță.

Nu e cazul aici, aici ești tu singur în sală cu antrenorul. Pentru 20 de minute. N-ai altă treabă, nici el n-are altă treabă. Singura treabă e să faceți treabă împreună.

Trebuie să fii extrem de incompetent să nu realizezi că asta e șansa ta să impresionezi un client. Să-l faci să vrea să mai vină să lucreze cu tine.

E ca și cum te-ai duce la doctor și nici nu se uită la tine, îți dă o pastilă, ia de-aici și-ți trece.

Ce să-mi treacă, omule, că nici nu m-ai întrebat ce boală am?

E ca și cum ai ieși la întâlnire cu o gagică, tot restaurantul e gol, doar pentru tine, muzică, lumânări, romantism, all that shit, doar voi doi singuri-singurei.

Și tu te uiți pe telefon.

WTF.

Mai vreți? Că mai am.

Facem camera copilului, vreau să punem parchet.

Îi zic omului care pune parchet, care are firmă, a pus „hectare de parchet” (vorba lui) că vreau să iasă calumea.

Înțeleg că perfecțiunea nu e chiar așa de ușor de obținut dar să iasă bine.

Sunt dispus să plătesc puțin mai mult dar să iasă calumea.

Prețul pentru montaj parchet este în jur de 10 lei pe metru pătrat. Poți găsi, dacă mai negociezi, și la 7-8 lei pe metru pătrat. Camera de 11 metri pătrați, ca să vă faceți idee de cât ar ieși totalul.

Buun… îți dau cât îmi ceri dar să iasă treaba calumea, cât mă costă?

– 280 lei.

– ia de aici 300, VREAU SĂ IASĂ CALUMEA.

Ia ghiciți voi, dragii moșului, cum a ieșit?

Mai vreți? Mai am. Orice domeniu, prestări de servicii.

Nu contează câți bani ești dispus să plătești, exact aceeași incompetență.

Masaj – 40 de minute, timpul tău, al clientului. Facebook, răspuns la telefon, SMS.

Mobilă la comandă – măsuratori făcute de ei, nu se potrivește mobila, o ducem înapoi în fabrică să mai tăiem din ea ca să intre.

Montaj parchet – fără nicio logică vizuală, o minimă atenție la cum arată designul și textura.

Pus gresie, faianță – plăci în valuri. Așa erau plăcile, șefu. Păi și de ce nu ai dat-o deoparte și să alegi una fără valuri, că sunt destule plăci, am cumpărat în plus.

Montaj uși – necitit instrucțiunile, puse aiurea. Dom’le, eu montez uși de-o viață, sunt ușile astea prost făcute. Vine reprezentantul producătorului, uite tată instrucțiunile, uite clemele pe care nu le-ai pus, uite cum se pun. Țărane.

Văruit, instalații, țevi, electricieni. ORICE. Orice domeniu de prestări de servicii.

NIMIC. Nimic, frate. NIMIC.

De ce pui plăci aiurea în loc să vii să îmi spui de problemă?

De ce dai găuri aiurea în loc să vii să mă întrebi?

De ce montezi mobila aiurea în loc să vii să mă întrebi?

De ce nu citești instrucțiunile? De ce nu ai răbdare? De ce te grăbești? De ce nu comunici?

Nu înțeleg. Când ai 2 direcții de acțiune și nu ești sigur de cum e mai bine (sau ceva ce depinde de gustul omului), de ce nu mă întrebi? De ce nu întrebi clientul?

Am ajuns să cred că încerc să prind unicorni.

Și am obosit. Nu mai pot. Efectiv nu mai pot. Psihic, nu mai reușesc să nu mă enervez.

Sau poate chiar asta e problema mea. Că nu mă enervez.

Că vorbesc frumos, civilizat și nu mă țigănesc la bani. Că vreau să iasă treaba bună și vreau să fie și omul mulțumit. Să simtă că nu a muncit degeaba. Că a primit banii meritați pentru munca depusă.

Poate mă înșel. Poate nu merită nimeni să fii civilizat și să-i respecți munca.

Poate că românii merită să fie săraci, sclavi, munciți cu biciul.

Dar hai totuși să nu ne enervăm, să rămânem civilizați.

Să gândim logic.

Interesul clientului este să obțină maximul de banii pe care îi plătește. Interesul prestatorului de servicii este să muncească cât mai puțin de banii pe care îi primește.

Înțeleg asta.

Nu poți să-i ceri nimănui să acționeze împotriva propriului interes. Decât dacă ești Stat sau Biserică, dar asta e altă discuție.

Cum naiba să facem frate ca să unim mulțimile astea ca să se intersecteze?

multimea-intereselor

Pentru că mă frustrează că se pot face bani, se poate face business în România pe partea de prestări servicii, există piață, există loc de oferit servicii mai bune, există bani.

Și n-ai cu cine.


Comments

20 de răspunsuri

 1. De abia acum ai realizat asta ? So naive … :)

 2. Mai mult decît meseriaşi şi mai mult decît profesionişti, în cele relatate mai sus este vorba de „experţi”. Experţi în fiecare din meseriile enumerate. Tarifele sînt pe măsură, evident umflate bine de tot, iar satisfacţia lucrului bine făcut este ZERO. Aici intervine profesionalismul „experţilor” care ştiu să te aburească cu explicaţii de pur şi simplu te cruceşti. Ajungi la concluzia că dacă te-ai uitamai atent la tutoriale pe YouTube ai putea şi singur să faci. Ori experţii lu peşte mai cereşeşte şi ciubuc pe deasupra.Păi nici nu e de mirare că în ţara asta or mai rămas numai ciurucurile, numai rebuturile de meşteri, pentru că cei buni lucrează în străinătăţuri, pe bani adevăraţi. Ori ca să mai poţi face cîte ceva şi cu rebuturile de meseriaşi din ţară, pur şi simplu trebe să-i păzăşti să facă treabă, să-i iei în şuturi ca să nu steie degeaba, trebe să te cerţi cu ei să facă ce trebuie şi la final să începi să-i înjuri şi să nu cedezi în faţa insistenţelor de milogeală de a cerşi bani în plus pentru ceva făcut de mîntuială. Pur şi simplu merită doi şuţi în cur, şi bani doar dacă fac treaba. Dacă nu, la gară cu ei, n-au decît să caute alţi fraieri.

 3. Îm primul rând, consultă un psihoterapeut.
  În al doilea rând, la faza cu sala şi masajul, eu aş fii plecat şi aş fii cerut banii înapoi.
  La faza cu montarea parchetului & stuff, la fel.
  Când faci lucrări de genu’, trebuie să stai lângă muncitori să zici ce vrei, ce nu vrei şi să dai indicații, nu trag ei de tine. Ei caută să termine lucrarea cât mai repede, ca să ia alta, că trece sezonu’ şi iarna nu e de muncă – cum ai spus şi tu, prestatorul de servicii caută să muncească puțin pe aceeaşi bani.
  Nu mergi pe încredere că ei vor face o lucrare bună, nici atunci când ei vin pe recomandare. Încrederea se câştigă, mai ales pentru un serviciu; în cazul unui produs e altceva.
  Ai mai spus un lucru: „Sau poate chiar asta e problema mea. Că nu mă enervez. Că vorbesc frumos, civilizat și nu mă țigănesc la bani.” – din punctu meu de vederr, asta naşte frustrare, tensiune interioară şi poți să o dai în disfuncții erectile, scăderea imunității, boli & stuff.
  Ai o problemă, o spui celui în cauză, nu ții în tine că apoi nu vine nimeni cu tine să te țină de mână pe bancă la psiholog sau cine ştie pe unde ajungi.
  Eşti responsabil pentru deciziile şi acțiunile tale şi ghici ce, chiar şi pentru când nu acționezi şi ai vrea să o faci.
  Faptul că răbufneşti tu pe blog, pe mine mă lasă rece, ba chiar unii ar putea spune că eşti prost; şi nici nu îți rezolvă problemele ;)
  Spor!

  P.S.: E vară, mergi şi te relaxează, pe ăla de la sală îl doare în cur de tine iar mâine, muncitorii ăia vor da’ din nou găuri cum nu trebuie şi vor monta plăci de parchet, faință şi gresie într-un mod greşit.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Ai și tu dreptate, am problemele mele dar hai să ne gândim și în felul următor : trebuie să vină Messi să stea și în poartă sau ar trebui să aibă încredere că cine e pus acolo își va face treaba?

  2. De acord, nu am spus că nu ar trebui să fie aşa. Dar până se ajunge acolo, eşti dispus să îți sacrifici sănătatea psihică şi fizică ?!

 4. In ciuda a ceea ce se vehiculeaza, in Romania anumite zone sunt bogate. In aceste zone, banii nu au mare valoare: te duci la restaurant si nu gasesti loc, n-ai pe unde sa circuli cu masina, centrele de divertisment gem de lume, a venit iar vremea carucioarelor de hypermarket pline ochi.
  Ala cu parchetul mai are o multime de clienti in asteptare care nu stramba din nas oricum ar fi lucrarea. Vrei ceva bun si sa-i atragi atentia, dai nu 300 in loc de 280 ci 500-600.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Păi stai așa, costul e de 10 lei pe mp, eu i-am dat aproape triplu și tu zici să îi dau de 5 ori mai mult?
   De banii ăștia îmi pun singur.

 5. Avatar Florin Brutărescu
  Florin Brutărescu

  Legenda spune ca ni se trage din perioada lui Ceausescu, cand s-a investit in orice mai putin in servicii. Metehnele au ramas. Si nu, nu ceri prea mult, dar locuiesti in Romania, si din pacate noi nu avem cultura lucrului bine facut. Si nici nu stim sa-l cerem (cei mai multi dintre noi).

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Sunt de acord, trebuie sa invat sa cer mai bine ceea ce vreau fara sa presupun ca mesterii stiu ce ar trebui sa insemne calitate si „calumea”.

 6. Eu ma gandesc ca n-ai gasit oamenii care trebuie. E clar, pot fi si situatii diferite, dar daca stai langa ei si le ceri ce sa faca ar fi diferit.
  Si mie mi-a incarcat stramb langa geam. Pe timpul lui, a indreptat fara discutii. I-am pus bolobocul, aia a fost.
  La gresie puteai sa-i pui sa o dea jos. Daca nu, altii. Nu tiganeala. Cu frumosul.

 7. Avatar Bluehand

  Am 3 cunostinte care lucreaza in amenajari inteiroare, primul f scump, gen preturi prohibitive, aialalti 2 ca pe piata. Primul are lucrari asa si asa dar e multumit. ceilalti doi cam ca in articolul tau bagam multe ca stai si alti la coada ca vine iarna.
  Primul in schimb lucreaza perfect, pune folie de plastic peste tot, stranage dupa el, da si un mop la final…
  Cativa din familia mea sa apucat de case, ghiciti cu cine au lucrat, aialalti doi. La final au iesit mia scump, la unu dintre ei a venit chiar primul sa indrepte lucrarea….

 8. Avatar motolady

  din ce vad, oamenii aia te iau de fraier. si chiar esti. de ce dai mai mult decat face? de ce nu ai grija sa iti ceri drepturile? crezi ca ii pasa cuiva de tine? doar parintilor, cel mult.

  stai acolo pe capul muncitorilor, da banii la sfarsit, impune-te in fata lor. cat de des isi monteaza omul parchet ca sa le pese alora pe bune de satisfactia ta? aia daca te vad asa larg la punga se gandesc ca nu-ti pasa asa tare de cum iese, ca oricum ai bani sa-i chemi si sa repare.

  si las-o cu „sa iasa ca lumea”. nici macar nu definesti la ce te referi, pur si simplu ceri sa fii taxat pentru ceva ce ai primi oricum, in special daca ai avea mai multa grija de drepturile tale.

  1. Mie îmi pare că nu prea înțelege după ce „legi” ale firii funcțiomează oamenii :))
   Trezeşte-te nene, oamenii nu sunt algoritmi matematici şi serviciile pe care ei le prestează nu sunt secvențe de cod alcătuite din algoritmii tăi conform gândirii tale logice şi a „realității” lumii tale interioare.

  2. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Well, that escalated quickly.

 9. Te duci la neurolog, pentru ca simti ca ai niste simptome ciudate legate de abilitatile cognitive, ii spui ca ai facut ani intregi tratament cu antihistaminice, care au proprietati anticolinergice – adica este exact modul lor de actiune – inhiba neurotransmitatorul acetilcolina – principalul neurotransmitator responsabil de activitatea cognitiva iar el, neurologul specialist, adica un absolvent de medicina destul de stralucit, ca la neurologie nu se ia rezidentiatul asa, cu 5, iti spune ca n-are nicio treaba cu asta!!! Si e tanar!! Alo? Tu medicule neurolog, tu mai citesti studii si lucrari stiintifice in domeniul tau de specialitate? Iti mai aduci aminte ceva farmacologie si rolul neurotransmitatorilor?
  Asa ca daca se intampla si la specialisti din domenii de top, la parchetari si zidari, ce sa mai vorbim… Nu avem cultura lucrului bine facut si pace. Ne caracterizeaza „las’ ca merge si-asa!”.

  1. Avatar coriolan

   De ce nu citești instrucțiunile? De ce nu ai răbdare? De ce te grăbești? De ce nu comunici?…….Sau : De ce nu te instruiesti upgradandu-ti in continuu cunostiintele in ceea ce pretinzi ca te pricepi?…..de ce manipulezi clientii prin asa zisa lipsa de rabdare doar pentru a le sugera ca singura varianta de succes in treaba care o ai de facut…este sa accepte ceea ce le propui( adica un big bull-shit-sau nu neaparat , unul pe masura la cat te duce capul tau de ,, priceput”….De ce sa nu te grabesti daca tot nu esti profesionist!!?…..SI NU IN ULTIMUL RAND!!!-Ce sa comunici si cum daca ti-ai substituit creierul (gandirea..sau ce-a mai ramas din ea) cu smartphon-ul ? Domnul CHIRA cred ca ati ajuns deja la un nivel de intelegere a phenomenologiei umane care presupune sa parasiti spatiul public sau cel putin sa-l dimensionati corespunzator universului intrinsec care deja va da de furca ptr. ca ……poate fara sa realizati acut , Viata e prea scurta ca sa ti-o irosesti ptr. fleacurile care in tarisoara asta unica pe Pamant , au ajuns sa acapareze insasi Bucuria de a trai si de a lasa ceva in urma si pentru cei ce vor veni !–– CE S-A DISTRUS IN N-SHPE ANI DE DEZOLARE ….-ISTA ( Munca, cu toate ad-urile ei milenare) CU GREU ,DACA NU CUMVA DELOC..NU VA MAI PUTEA FI RECUPERATA !!, in constiinta deja modificata generatii intregi ca nemunca si lozincile sunt adevarata masura a lucrurilor!!! -Sper sa nu iti accentuezi aceasta idee pe care o resimti din ce in ce mai des(conform scrierilor tale..sau poate ma insel eu!?) si sa-ti cauti mai cu rabdare si bagare de seama oamenii din jurul tau!!- orisicat viata ai numai una si familia ta se asteapta sa confirmi gandurile si pe masura ce trec primaverile…intelepciunea pe care o meriti! sA auzim numai de bine!..si O Toamna bogata in realizari iti doresc!

 10. HiHihi, ce ma amuzi……am trecut si eu printr-o astfel de experienta, dar mi-am zis …bai sunt fata….deci cam ….deplasata, minutioasa, poate nu este in regula ce vreau eu……..Dar tu ma amuzi rau, pt ca ma gandesc la experienta mea :))))….Dam, deci nu conteaza ca esti fata sau baiat…..bun!. Stii cum am facut cu ei? Parca eram bunica, cea rea….cea neincrezatoare, ….si i-am tot chemat pana au montat cum trebuie, dar eu stiu ca sunt fecioara si daca nu este la milimetru, ma enerveaza…Iar acum am o casa in unghiuri drepte :)))) E bine! ….Dar la amenajare apartament trebuie sa fii mereu prezent ….iar la gresie….am pus sa o scoata, daca era cazul, cu riscul de a fi considerata nebuna, …dar la final au zis si ei ca este ok. ..:) deci comunicarea este importanta cu oricine :) chiar daca este fortata :).
  Iar cu mobila…greu pana gasesti omul de incredere…..doar daca e mai scump isi face treaba, dar o face bine…..Daca este ieftin…..sa nu te astepti la prea mult …ca el o ia taiata gata si o pune in suruburi …si asta e,,…..cum cade, cade :)))) restul, la rafturi, te descurci, se misca, nu se misca …asta e…putin dai, putin primesti :) Eu am juma de casa facuta mai ieftin….dar mai scump decat medie… si juma de casa dublu fata de ce facusem in camera:)) asta e …….bucataria este dublulul sufrageriei…asta este, si ma refer la lemn, nu la electrocasnice care ……depasesc oricum…

 11. De asta exista si diferenta asta imensa intre personal trainerii din strainatate si cei de la noi.

 12. Chestia e ca in general la „mesteri” ajungi pe canalul „din gura in gura”. De multe ori mesterii care sunt relativ ok au inceput sa ia lucrari peste cat pot duce ei si isi „angajeaza” asa zisi ajutori. Problema e ca desi cei angajati ca ajutori ar trebui sa faca doar lucruri de rutina supravegheati de mesterul sef ei ajung sa faca lucrari 100% fara a avea calificarea necesara. Si se ajunge la calitatea de care povestesti tu in articol.
  Un alt factor important de ce s-a ajuns aici e ca ei isi iau banii. La final daca sunt probleme se mai ajusteaza pe ici pe colo mai vine sefu si ii cearta pe „angajati” si mai rezolva el una alta si totul e „ok”.
  Sunt putini care au tupeul sa ii puna sa dea gresia jos sau sa nu plateasca. Oricum chiar si asa clientul „pierde” valoarea gresiei daca e sa dea afar meseriasii fara sa ii plateasca si probabil multi nu sunt dispusi sa faca asta.
  Oricum ar fi bun un site unde oamenii sa posteze serviciile si cei ce le folosesc sa puna rating-uri si coment-uri legate de calitatea serviciilor. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *