Andrei Chira

Blog personal

Despre Macbook Pro după 3 luni de utilizare

Mi-am luat în noiembrie un Macbook Pro (model 2015).

Aveam un PC desktop foarte bun dar voiam laptop. De ce laptop? Din același motiv pentru care vrea toată lumea laptop – iluzia de libertate.

Chiar și maică-mea vrea laptop: „ca să poată să-l ia oriunde”. Adică fix o dată pe an când merge la Oradea, la soră-sa.

De ce Macbook?

Mulți mi-au recomandat diverse alte soluții: Dell, Asus, HP, Microsoft; dar mi-am luat Macbook din același motiv pentru care toată lumea își ia Macbook.

Pentru că e un produs „iconic”.

E ca și cum ai crește cu Porsche 911 sau Ferrari 250 GT California și când ajungi să-ți permiți un supercar, ce o să-ți iei? Un Volkswagen W12? Să fim serioși!

Bun, gata cu introducerea asta lungă, cum e să ai Macbook Pro?

Să încep cu ce îmi place…

#1 – construcția

E primul lucru pe care l-am observat și m-a impresionat. O bucată de metal rece tăiată la milimetru, asta a fost prima senzație.

E bine făcut, nu joacă mufele, nu scârțâie, nu se îndoaie, poți ridica ecranul cu un singur deget.

#2 – trackpad-ul

Răspunde foarte bine, n-am mai văzut așa trackpad. Atingerea se traduce imediat în acțiune pe ecran, nu ai lag și frustrare. Simți că poți să lucrezi fără să ai nevoie de mouse.

Mi-a lăsat senzația că trackpad-urile de pe alte laptopuri pe care am mai pus mâna la viața mea erau făcute de umplutură, ca să fie.

#3 – bateria

Am plecat cu o idee preconcepută, fără să-mi dau seama. Că e ca la iPhone, dacă ajunge la 20% trebuie să-l pun la încărcat pentru că mai bagi 2 mailuri și un hangouts și s-a dus.

Și îl încărcam destul de des, mi se părea că nu ține bateria chiar așa cum se laudă Apple, toată ziua.

Până când m-am luat cu treabă într-o zi și nu am văzut că s-a consumat bateria.

Îmi apare notificare să-l pun la încărcat că se închide și mă uit de curiozitate în Activity Monitor – 11 ore time on battery. Nice!

#4 – ecranul

După cum laudă lumea ecranul Retina te aștepți să rămâi gură-cască în fața lui dar la prima vedere nu mi s-a părut impresionant.

Asta până când, după vreo 2 luni de stat doar pe ecranul lui, am pus un monitor extern. Când le vezi unul lângă altul îți dai seama cât de tare e Retina.

Ca mărime, am crezut că 13 inch o să fie mic dar e ok, nu mă deranjează.

#5 – unele chestii din macOS

iMovie (mai fac un tutorial, un unboxing), GarageBand (mă joc cu fiică-mea pe clapă), screen recording din QuickTime Player pentru tutoriale, integrarea cu iPhone-ul (răspunzi la telefon de pe laptop, de exemplu) și mai multe.

Sunt tot felul de chestii mărunte care îmi plac, gen se șterge automat arhiva zip după ce dai dublu click pe ea și se dezarhivează.

Ce NU îmi place…

#1 Safari

Cred că termenul corect este dezamăgit, nu că nu mi-ar place Safari.

Chrome consumă și am vrut să folosesc Safari ca să țină bateria mai mult. Are chestii mișto, chiar aș vrea să folosesc Safari, dar e prea lent.

Ca tehnician de suport fac multe lucruri repetitive și, făcându-le de multe ori, mi-au intrat în reflex.

De multe ori, mă trezesc că mă duc cu mouse-ul în zona unde ar trebui să dau click înainte să se încarce complet pagina. Și mai dau și click. Și nu se întâmplă nimic, că Safari nu e așa de rapid ca mine.

Simt că am internetul nașpa, e o senzație frustrantă, nu pot lucra cu viteza cu care aș vrea să lucrez.

Pe Chrome nu întâmpin problema asta.

#2 alte chestii din MacOS

Nu mă prind care e scopul funcției de a nu se închide aplicațiile atunci când dai pe (x). Nu de aia dau pe (x), ca să se închidă?

Nu, se închide fereastra, dar rămâne deschisă aplicația. Daca vreau s-o închid trebuie să dau Quit.

Nu mă încurcă, doar mi se pare stupid. Dacă vreau aplicația deschisă, dau Minimize (-), nu Close (x), nu?

Cel mai enervant e lipsa tastei DELETE.

Exista backspace, care funcționează câteodată ca delete, dar nu tot timpul. Mă enervează în special în Filezilla.

Mai sunt chestii mărunte prin macOS care mi se par aiurea dar poate e pentru că vin după 20 de ani de Windows.

Oricum, nimic care să mă încurce și să nu pot să-mi fac treaba.

Per total, cred că Macbook Pro își merită banii. Îmi mai iau unul. :)

8 răspunsuri

 1. Avatar Shack

  Sa-l stapenesti sanatos!
  Legat de aplicatii, ai dreptate, e frustrant, ba e aplicatie, ba e doar windows. Ai sa vezi ca unele aplicatii se inchid de tot la X, altele nu. E ceva ciudat care nici mie nu-mi place.

  Daca vrei sa minimizezi ferestrele separat in Dock, poti merge la System Preferences -> Docks, debifezi „Minimize windows into application icon”. Cand vei da minimize la o fereastra va aparea langa programele din dock.

  Cand vreau sa ies de tot dintr-o aplicatie dau CMD+Q. Se formeaza in timp acel muscle memory si vei apasa fara sa-ti dai seama.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mersi.

 2. Avatar bluehand
  bluehand

  Asa am zis si eu prima data pe mac, ca nu inteleg dece au facut aia asa, de ce meniurile sunt sus si nu infereastea aplicatiei cum faci maximize si nu full screen la browser, am cautat pe net ca nu reuseam dar dupa aceste inconveniente sa nu-l auzi cum merge, sa porneasca insatant, sa mearga la fel si dupa 2 luni de la ultimul restart, calitatea fabricatiei, mouseul de pe imac cu toate functiile lui si tot asa.
  Da, sigur nu-si merita banii dc o iei la bani maurunti sa zic asa dar concluzia e aceiasi ca si la tine. mai imi iau unu…. :)

 3. Avatar Dan

  Delete Left = Tasta Delete
  Delete Right = Tasta Fn+Delete

  In unele programe Click pe x inchide doar fereastra pentru ca la Mac lucrezi cu mai multe ferestre separate (de ex in Excel) si nu in aceasi fereastra cla la Windows (acelasi Excel)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mersi.

 4. Avatar Ciprian Stoicescu
  Ciprian Stoicescu

  Cum te descurci cu spațiul de stocare ? Din link am văzut că este cel cu 128GB, la acesta mă tot uit și eu de ceva timp.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Ma descurc pentru ca nu am nevoie de prea mult spatiu.
   Ca idee, spatiul disponibil e 120 GB iar sistemul de operare ocupa 29 GB.
   Mai am 10 GB documents, 7 GB applications (din care 4 GB doar iMovie si Garageband) si 4 GB backup-uri iOS. Deci am spatiu liber suficient.

 5. Avatar Lucian

  Deci delete este FN+Backspace in majoritatea aplicatiilor. Daca iti luai modelul nou cu Touch Bar cred ca iti puteai face shortcut. Pe de alta parte multa lume se plange de includerea tastei Escape ca tasta „virtuala” ceea ce e total aiurea.

  Daca vii de pe windows si vrei sa ai windows pe Mac ai 2 optiuni foarte bune. Ori dual boot (Boot Camp) si poti sa pui Windows 10 (am testat si merge brici) sau poti sa iti faci o masina virtuala si sa folosesti Parallels. E super tare. Are optiunea ca sa deschizi doar aplicatiile din masina virtuala ca si cum ar fi pe MacOS. Deci tu esti in Mac OS si deschizi Internet Explorer din Windows ca applicatie. Super tare. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *