Andrei Chira

Blog personal

Nu merita Real Madrid să câștige Champions League?

Hai c-a fost și finala Champions League în weekend. A câștigat Real Madrid în fața Liverpool cu un 1-0 chinuit și am văzut niște păreri că n-ar fi meritat să câștige, că n-au jucat nimic, că Liverpool au fost mai buni etc.

Dincolo de faptul că nu există „a merita”, regulile fiind destul de clare, cine dă mai multe goluri câștigă, toată chestia asta cu meritatul mi se pare o perspectivă superficială asupra jocului de fotbal. E în aceeași zonă cu părerea aia elitistă cum că fotbalul ar fi o chestie de cocalari, de oameni inferiori care se uită ca proștii la 20 de oameni care fugăresc o bășică.

Fotbalul e un joc de strategie pe care Real Madrid l-a jucat excelent sâmbătă. Au știut că Liverpool e o echipă superioară și nu s-au aruncat să se bată cu ei în câmp deschis, ci i-au atras într-o capcană.

Capcana

Atunci când faci același lucru de foarte multe ori, adversarul „te învață” și crede că ești previzibil, crede că ce s-a întâmplat în trecut se va întâmpla și pe viitor.

Se întâmplă și în alte domenii, și în viață în general, se numește gambler’s fallacy și e o eroare formală de logică pe care o facem de multe ori fără să ne dăm seama.

Real-ul a jucat multe pase înapoi, aproape mereu înapoi, la fundași și la portar, cu Kroos și Modric foarte retrași, câteodată de-a dreptul enervant că nu joacă înainte deși traseele se vedeau destul de clar (din fața televizorului, cel puțin).

Și au făcut asta până când jucătorii Liverpool-ului au presupus că toate pasele se vor juca înapoi. Doar că la un moment dat, Modric, deși era cu fața la poarta lui și toate semnele indicau că va juca mingea în direcția respectivă, adică o pasă către fundași sau portar, a schimbat rapid direcția și a jucat înainte, punându-i pe picior greșit „pă engleji”. Pasă, pasă, șut și gol. 1-0.

Nu a fost singurul contraatac executat perfect de Real, doar cel mai relevant, pentru că s-a marcat golul victoriei. Dacă nu ar fi fost atât de emoționați în fața porții, ar mai fi putut da încă 2,3 goluri pe aceeași rețetă de contraatac rapid. Ocazii au avut.

În schimb, Liverpool, deși a controlat jocul, a jucat simplist, n-am remarcat vreo strategie coerentă dincolo de gegenpress-ul agresiv tipic lui Klopp.

Deci a câștigat cine trebuie. Cine a venit cu lecțiile făcute. Cine a venit să câștige.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *