Andrei Chira

Blog personal

Mi-am cumparat apartament

Da, mi-am luat si eu apartament ca toata lumea. In sfarsit, am reusit sa-mi iau si eu o casa. Acum nu mai sunt cetatean de rangul 2 ci am trecut in randul oamenilor. Vai, ce bucurie!

Cam asta e reactia apropiatilor: „In sfarsit, ai reusit si tu!”. Cum adica am reusit? Ma chinuiam sa-mi cumpar apartament? Am incercat de nenumarate ori si am esuat? De unde pana unde „in sfarsit, am reusit„.

Majoritatea oamenilor au o problema in a intelege urmatoarea logica: nu am vrut sa cumpar apartament pana acum.

De ce? Pentru ca era o afacere proasta. Era mai avantajos sa stau cu chirie. Aveam de ales intre 185 euro chirie in centru sau 230 euro rata pe 30 de ani la un apartament la etajul 10 la periferie.

Unii oameni nu inteleg ca suntem diferiti. Oamenii sunt diferiti. Eu accept oamenii care si-au luat apartamente supra-evaluate si muncesc ca sclavii in joburi care nu le plac doar pentru a-si plati ratele. Nu incerc sa-i conving ca sunt prosti. Dar nu inteleg de ce ei tot incearca sa ne convinga pe noi astia care stam cu chirie ca suntem fraieri.

In fine, ce s-a schimbat acum de mi-am cumparat apartament?

Am gasit un apartament executat, zona buna, 3 camere, 2 bai, 2 balcoane, centrala, termopane. Pret? Cat 2 camere la ultimul etaj in zona periferica. In Bacau, pentru cine se intreaba.

In plus, am gasit si o finantare foarte buna, 950 lei pe luna timp de 14 ani si 3 luni. A fost o decizie logica, avea sens cumpararea, la fel cum pana acum nu a avut sens cumpararea.

Asa ca acum sunt proprietar. Nu ma simt cu nimic diferit.

12 răspunsuri

 1. Avatar Monica

  Hahaha, super. Te inteleg. Iar daca mi-ar pasa de comentariile celor din jur, m-as simti la fel de … uluita (? nu stiu cum, pt ca mie-mi vine doar sa rad) cand sunt intrebata „te-ai maritat in sfarsit?”, „cand faci si tu in sfarsit copii?” – in loc de „ce mai faci” sau „unde mai calatoresti” sau „ce sporturi mai faci” sau „ce-ai mai citit” sau „ce spectacol ai mai vazut” sau „ce idei faine ai mai aflat” sau sau sau (articolul e vechi, dar eu acum l-am vazut, si imi imaginez ce-ar raspunde unii – „pai sigur, e fie urata, fie proasta, fie defecta” pierzand total ideea, cum au facut atat de multi la mult comentatul articol despre „move your behind and do smth for your happiness”, mascat de o antiteza de epitete de care se simt atacati cei ce se regasesc si nu le place ce-au gasit)

  Ideea de „suntem diferiti” cred ca n-o poti repeta de atatea ori cat sa fie suficient pt a fi inteleasa.

  1. Avatar andrei

   Ne-a omorat comunismul asta. Pur si simplu romanii nu sunt capabili sa inteleaga ca oamenii sunt diferiti.

  2. Avatar Michaell
   Michaell

   sunt domiciliat in germania de ca 25 de ani si stau cu chirie. care-i problema ? aici ca 65 % dintre cei ca 85 de mil de locuitor a germaniei stau precum stau eu. societatea la care suntem actionari si chiriasi se ocupa de toate. incepind de la dezapezit pina la tuns iarba. de reparatii nu mai vrobesc. prin statut sunt obligati sa nu faca cistig ci sa reinvestesca in intretinerea corecta a cladiriilor.

  3. Avatar andrei

   Pai nu-i nicio problema sa stai cu chirie, asta e si ideea.

  4. Avatar BigM

   Propietar o sa fi cand scapi de banca…no offence

  5. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Asa e

 2. Avatar Paul

  Salut,
  Dupa 13 ani de stat in chirie ma gandesc si eu sa-mi cumpar un apt – asta si din cauza ca preturile sunt acum avantajoase.

  As vrea sa te intreb, dca ai putea sa-mi raspunzi, unde ai gasit acea finantare atat de avantajoasa.

  Ms fain.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Salut,

   Din pacate, nu e o oferta care sa fie disponibila pentru public.

 3. Avatar Cristina
  Cristina

  Dorinta romanilor de a fi proprietari e foarte justificata. Sistemul la noi e asa: muncesti toata viata ca la pensie sa ai un rost, sa poti supravietui cu pensia mica pe care o s-o ai, cu economiile si ajutorul familiei. In afara nu e asa. Acolo muncesti o viata si la pensie iti poti permite din pensie si economii sa platesti chirie intr-un bloc social cu toate utilitatile incluse, sa te mai si plimbi. Exista asistenta sociala care se ocupa de tot, si daca nu, oricum iti poti permite sa platesti pentru ea.

  Am calatorit mult si stiu cum o duc pensionarii in alte tari – in majoritatea exista locuinte in regim special, in care pensionarii au toate utilitatile pentru un pret modic. La noi daca nu ai casa ta, din ce o sa supravietuiesti la pensie, din ce o sa platesti chirie? Sa ai casa ta in Romania e o necesitate care tine de supravietuire, nu un moft, de asta multi platesc toata viata ca sa ajunga sa fie proprietari.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Ideea nu e ca sa ai casa ta e un moft ci ca e o decizie luata de obicei fara logica, din presiune sociala.

 4. Avatar domnu-v

  L-ai castigat prin licitatie? La ce pret ai cumparat apartamentul?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, l-am castigat la licitatie, pretul a fost 36100 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *