Munca cinstită e baza

Există un curent de gândire în dezvoltarea personală care romanticizează antreprenoriatul, promovând săptămâna de lucru de 4 ore, orientarea către veniturile pasive și o viață de milionar, pe plajă, prin lumea largă.

Nu spun că e greșit sau că e imposibil să ajungi să trăiești așa.

Dar am văzut oameni care au investit în visul ăsta, nu au pus bani deoparte, nu au contribuit la pensie sau sănătate, nici măcar la privat, nu au construit ceva care să rămână după ei. Au trăit ca haiducii, au sărit din afacere în afacere în funcție de cum auzeau de un pont, au urmărit doar specula și combinațiile, doar veniturile cu muncă puțină sau deloc, doar să mute hârtii de pe un birou pe altul sau cutii dintr-un depozit în altul. Nu au construit ceva care să rămână după ei și au ajuns la 60 de ani să fie paznici la Cora.

Nu c-ar fi ceva rău să fii paznic, e muncă cinstită, dar au ajuns înapoi pe o poziție vulnerabilă. Ar fi putut să descopere munca cinstită mai devreme și la asta voiam să ajung. Nu sunt împotriva veniturilor pasive, dar fundația și baza evoluției este munca cinstită. Investițiile pe bursă, Forex, cryptomonedele și alte surse care sunt promovate intens ca “venituri pasive” sunt de fapt doar gambling. Păcănele.

Am și eu 1000 de dolari în acțiuni Apple, dar sunt doar așa ca să fie, nu mă bazez pe asta. Baza e munca cinstită, ceva ce am creat și care mi-aș dori să rămână și după mine. O afacere serioasă. Poate Simplenet. Sau poate cartea asta, cine știe.


Comments

9 răspunsuri

 1. Avatar Constantin Gabor
  Constantin Gabor

  true! desi si io speculez pe bursa cu vreo $2k… totusi afacerea e baza, e palpabila, clientii sunt multumiti, ne extindem in vest, inovam noi produse, etc. – e slow and steady dar asta e „secretul”.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Ce afacere ai?

  2. Avatar Constantin

   3 shop-uri online de nisa. Intr-unul din ele vindem produse create de noi.

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mă bucur că merge și ești mulțumit. Succes în continuare!

 2. Asta e ce s-a prins si ce au inteles romanasii nostrii. Pe aia care au inteles cum se face nu ii vezi, ca isi vad de treaba.
  Orice persoana care a facut bani serios din investit (am fost la o coferinta la facultate la un moment dat) iti spune ca sa te concentrezi pe ati creste venitul cat mai mult din skill-urile tale, apoi cand strangi 10-20k sa te bagi ca sa iasa si ceva din banii aia. Iar daca chiar vrei sa iti iasa bani din investit: imobiliar, bursa, crypto etc. te transformi in asset manager.

 3. confirm pentru toti cei amatori de riscuri.

  rulez pe bursa ~25k, am avut si ceva castiguri, si ceva pierderi, per total, iesit pe plus, insa un plus modest versus timpul alocat. un lucru e sigur, de fiecare data cand intri intr-un trade, chiar daca nu depui o munca efectiv, chestia asta iti capteaza toata atentia. iar riscurile sunt la tot pasul, se fac multe miscari „behind the scenes”. ceea ce apare in presa este can can, tesla, apple, bitcoin, povesti de creat farmece

  azi am pierdut vreo 200 de euro pe bursa si ma intreb de ce naiba nu-mi vad eu de treaba mea, mult mai lucrativa dealtfel !! :)

 4. Nu pot decât să mă bucur pentru consecvența cu care te-ai apucat de scris pe blog în ultima vreme. Scurt și la obiect. ?

  Dintotdeauna am crezut că munca cinstită e baza. Acum încerc să-i transmit același lucru băiatului meu de 8 ani. ?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Și eu mă chinui cu fata de 11 ani, e jale cum fuge de orice seamănă a muncă. I blame technology. :)

 5. Frumos spus „pozitie vulnerabila”. Nu e munca de jos, nu e ceva rusinos, e munca cinstita si de multe ori grea, dar din pacate e un job unde poti fi inlocuit instant, iar asta se transmite in salariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *