Cum a fost mutarea de la Bacău la Oradea

După o vară compromisă, fără vacanță, plină de drumuri Bacău – București – Oradea – Bacău – Oradea – Bacău – București – Oradea, suntem în sfârșit 100% mutați în Oradea.

Am venit în Oradea la sfârșitul lui iunie și am stat la vară-mea până am găsit chirie. Abia la jumatea lui septembrie am fost mutați complet la casa noastră, ca să vă faceți o idee de cât a durat.

Primul lucru a fost să găsim unde să stăm.

Chirii în Oradea

Scump.

Noi am căutat 3 camere, 2 băi, bucătărie închisă, mobilat și utilat, de preferință în bloc nou, aproape de o școală, un parc și un supermarket.

Chiriile încep de la 250 euro / lună dar la banii ăștia e bloc vechi și mobilat de-ți vine să vomiți doar uitându-te pe poze. Pare că oamenii adună de pe unde apucă niște mobile de pe vremea străbunicii, le aruncă în apartamentul ăla și gata, mobilat lux. Majoritatea etajul 4 sau parter.

Pe la 300-350 de euro încep să apară chestii mai decente, de la 450 încep blocurile noi, ansambluri rezidențiale.

Un omuleț voia 480 de euro pe un apartament cu 3 camere din care camera copilului era un fel de debara mai mare, n-aș ține nici un animal acolo. În bucătărie nu intrau în același timp 2 persoane dar… ai terasă de 20 de metri pătrați.

Mă disperă moda cu open-space, camere mici și terasă mare. Majoritatea blocurilor noi sunt open space, cu greu am găsit ceva cu bucătăria închisă. Se pare că lumea asta vrea, open space.

E UN TRUC.

Dacă îl compartimentezi, apartamentul ăla bengos din rezidențialul ăla meseriaș și nou e o cutie de chibrituri. Ca să nu ți se pară o cutie, ți-l fac open space.

E doar un truc ca să pară mai mare, din ăia 23 de metri ai livingului, dacă e s-o iei pe bune, 6 metri sunt de fapt hol. Asta într-un caz fericit, am văzut apartamente unde în holuri și terasă intră mai mulți metri decât în camere.

După primele zile de căutări părea că nu găsim nimic decent sub 550 euro. Ne-a apucat puțin panica, am început să ne întrebăm dacă nu mai bine ne întoarcem acasă la noi unde e totul perfect.

Psihic, mutarea e grea, oricât am încerca să bravăm.

E greu să ieși din zona de confort, din bula unde e totul perfect. Am avut zile când efectiv nu voiam decât să stau în pat și să dorm, să-mi dau shutdown, să nu mai simt nimic, să nu mai gândesc nimic, ca și cum nici n-aș exista.

Am găsit până la urmă ceea ce căutam, cu un singur minus – e la parter. Doar 430 euro. Ne asumăm costul ăsta și mergem mai departe. Ne hotărâm să trecem peste disconfort și peste frici și să vindem apartamentul din Bacău. Burning the bridges.

Rezidența

După ce am găsit chirie am mers la Evidența Populației cu contractul și ne-am făcut rezidența (viza de flotant).

Mi se pare mișto că am găsit mereu parcare. Oriunde am fost. În Bacău mă învârteam 15 minute ca apoi să parchez aproape la jumatea drumului dintre casă și destinație, mai degrabă mergeam pe jos.

În Oradea se plătește (2-3 lei pe oră) dar sunt foarte multe locuri de parcare și e greu să nu găsești. E și vară, ce-i drept.

Am avut o mică discuție în contradictoriu la Evidența Populației pentru că era pe firmă contractul de închiriere dar mi-a plăcut că femeia a reușit să nu-și lase orgoliul să-mi demonstreze că e mai deșteaptă ca mine și ne-am înțeles destul de repede.

Cam peste tot am întâlnit oameni amabili și înțelegători.

A mers foarte ok cu rezidența, am depus actele într-o vineri după-amiază și luni dimineață ne-a venit SMS să mergem să ridicăm buletinele.

Școala

Apoi ne-am înscris la un medic de familie, am avut nevoie de dosarele de la medicul de familie din Bacău. Am înscris fata la școală, cererea acceptată am trimis-o la școala din Bacău și ei au trimis la școala din Oradea foaia matricolă.

Birocrația n-ar fi așa nasoală dacă oamenii ar avea niște proceduri clare.

Ăia de la școala din Bacău vor nuștiuce hârtii, ăștia de la Oradea zic că n-are nicio treabă, nu-i bai, stați liniștiți.

Ăsta e laitmotivul aici la Bihor, se pare – chillax, nu vă agitați.

La Bacău vuia grupul de Whatsapp de la jumatea lui august: agitație, organizare, liste, fișe, uniforme, manuale, necesar de rechizite, pus la punct totul.

La Oradea ne-au aprobat cererea de înscriere la școala cu 3 zile înainte de începerea școlii, nu știam de învățătoare, de manuale, de uniformă, nimic. Veniți în prima zi și vedeți, stați liniștiți că nu-i bai.

Viața la Oradea

E mai liniștită și mai aerisită decât la Bacău.

Parcă e mai mult spațiu, mai mult aer, sunt locuri mai îngrijite, mai frumoase. Am crezut că mi se pare mie din cauză că e nou, dar am căutat pe Wikipedia și Oradea are o densitate de 1800 locuitori pe km pătrat în timp ce Bacău are 3100 locuitori pe km pătrat.

Deci nu e o iluzie, chiar e mai aerisit orașul, nu te calci în picioare cu toată lumea. Asta se vede cel mai mult la trafic, Bacăul e o junglă, fără exagerare, dpdv al traficului.

E drept, Oradea are o centură și un drum expres, e normal să fie mai aerisit traficul în oraș. Ca dezavantaj, distanțele sunt mai lungi. Fac aproape 200 km pe săptămână, în timp ce la Bacău făceam 50-60.

Odată cu venirea toamnei a început și traficul să fie mai nasol la anumite ore.

Oamenii sunt mai calmi, parcă nici nu îi iei în serios când sunt nervoși, se enervează altfel decât moldovenii; moldovenii sunt mai agresivi, mai gălăgioși, le sare țandăra mai repede. Dacă ne-am supărat rupem un par dintr-un gard și-ți dăm în cap, nu pierdem timpul cu multe discuții. Eficiență moldovenească.

O chestie subtilă care m-a impresionat: adulții nu se rățoiesc la copii.

Trec copii mici cu biciclete pe aleile din parc, haos, nu țin drumul drept, merg în zig-zag, n-ai loc de ei – adulții se dau la o parte zâmbind și le fac loc să treacă. Vezi asta o dată, de 2 ori, de 3 ori și te întrebi – bă, dar pe ăștia nu-i enervează copiii cu biciclete?

Nu țin minte la Bacău faze din astea de toleranță.

La Bacău copiii sunt inferiori adulților și tot ce fac trebuie să facă în așa fel încât să nu deranjeze adulții. Aceeași situație la Bacău s-ar fi terminat cu înjurături și strigături – bă nesimțiților, nu vă uitați pe unde mergeți, era să mă călcați cu bicicletele voastre, lua-v-ar dracu de draci prost crescuți ce sunteți.

Nu știu, parcă e mai multă toleranță și înțelegere, chiar și între copii, nu doar între adulți și copii.

Dezavantaje la Oradea

Pentru mine, principalul dezavantaj sunt insectele.

Țânțarii și furnicile sunt omniprezente în Oradea. Am văzut furnici și la doctor și la restaurant și la mall, oriunde. În casă, parcă trăiesc în pereți și așteaptă ca niște ninja să scapi o firimitură pe jos. Mă disperă, îmi place mie să fac curățenie dar nici chiar așa.

În parc nu putem sta fără să ne dăm cu tot felul de uleiuri pe piele. Nu sunt doar țânțari ci tot felul de gângănii ciudate pe care nu le-am mai văzut în viața mea. Au fost zile în care aveam cel puțin 4-5 chestii care mișunau pe mine în orice moment. Dau unele jos, apar altele, mi se pune pe creier, mă scarpin încontinuu, mă mănâncă pielea la modul nevrotic, până nu ajung acasă să fac un duș complet nu mă simt bine.

E umiditatea mai mare, sunt apele termale, râurile astea prin oraș, Crișul și Peța cu „vegetație tropicală unică în Europa” – i kid you not, tropicală – e oarecum de așteptat să fie insecte. Știam asta înainte de a ne muta dar nu mă așteptam să fie atât de stresant, e principalul lucru care mă deranjează în Oradea pe timpul verii.

Un alt dezavantaj, strict subiectiv, e că nu prea găsim apartamente care să ne placă. Am vrea să ne cumpărăm ceva la un moment dat dar deocamdată suntem cam dezamăgiți.

Deși se construiește foarte mult, sunt multe ansambluri rezidențiale, toate sunt stupide. Compartimentarea e stupidă, spațiile sunt stupide, izolarea fonică lasă de dorit, prețurile sunt exagerate.

Apartamentul din Bacău părea mic pe hârtie, 57 mp, dar compartimentarea bună și camerele aproape pătrate îl făceau să pară mai mare. Știu multe apartamente din Bacău din cartiere diferite care sunt foarte ok ca spațiu și compartimentare, lucru pe care nu prea l-am găsit în Oradea deși am văzut câteva zeci de apartamente.

Se pare că aici a fost o modă la un moment dat când oamenii și-au mutat bucătăria în balcon, bucătăria au deschis-o și e doar loc de luat masa sau open space cu livingul. Și nu mai au balcon. Și arată rău jumate de bucătărie în balcon și jumate în altă parte. Arată a improvizație. Arată a sărăcie.

Un alt dezavantaj, nu sunt gaze decât în anumite zone. Asta înseamnă că nu prea sunt centrale de apartament, așteptăm să ne dea căldură și aici unde stăm cu chirie. La Bacău deja mergea centrala din septembrie.

Nu mă deranjează foarte tare, mă așteptam ca ăsta să fie principalul dezavantaj dar suntem destul de ok, ne descurcăm și fără gaze. Deranjul mai mare e de umiditate ridicată mai degrabă decât de lipsa efectivă a gazului.

O altă chestie care mă deranjează e legată de dezvoltarea orașului. Mi se pare că au luat-o pe calea orgoliului, vor să facă pasaje subterane, pietonale suspendate, minunile lumii.

E stupid, ar trebui mai întâi să fie și în celelalte cartiere la fel de îngrijit ca în centru. De ce se poate în Germania să ai același trotuar și la sat și la oraș? La fel de îngrijit, la fel de organizat. La noi nu se poate, centrul trebuie să fie art nouveau iar 200 de metri mai încolo sare pantera din junglă pe tine.

E o discrepanță între zonele frumoase, îngrijite, cu asfalt drept și cartierele unde strada e în valuri sau te înghite vegetația.

Oradea nu e perfectă, nu ne așteptăm să ne rezolve toate problemele și să trăim fericiți până la adânci bătrâneți doar pentru că ne-am mutat aici, dar apropierea de Vest, calmul oamenilor și traficul aerisit sunt pentru noi avantaje suficiente ca să credem că am luat o decizie bună.


Comments

56 de răspunsuri

 1. Avatar Constantin Gabor
  Constantin Gabor

  dar cum e cu plecatul de langa prieteni? bunici? colegi (de liceu) etc. apropo de open space, sunt exasperat si io de treaba asta la romani… ce plm, frate, acum mancam toti doar salate light ca in mediterana?! pai cand faci un pilaf, sau o friptura cu mujdei sau o sarma ai imbacsit toata casa ca no… e open space! o prostie. „nu ca dai drumu la hota”. da, fratem, fiindca a avea bucataria inchisa si de a aerisi cu geamul deschis e prea old school. e mai fain sa-ti vajaie hota fie iarna fie vara pt. orice ceapa taiata…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Într-adevăr, e o problemă reală socializarea, una pe care sperăm să o rezolvăm încet-încet.

 2. termoficarea orașului e ok. o să ai căldură la iarnă.

  1. Termoficarea orașului e pe apa geotermala, în mare parte, de aia nu se agita lumea ca nu.s gaze peste tot.

  2. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Am început să ne obișnuim fără gaze la bucătărie, e ok și cu plita electrică. Partea mai deranjantă e cu căldura, prefer să dau drumul la căldură când vreau eu.

  3. Avatar ubercool

   Lasă, amice, că îți dau ei drumul la căldură, nu-i bai. Nu te mai agita.

  4. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Teoretic, s-a dat drumul de vineri la căldură. Practic, n-a ajuns încă la noi.

  5. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Vezi sa nu fie inchisa din beci de cei de la asociatie deoarece se practica asta pentru ca pensionarii n-au din ce plati si mai bine pun un cojoc pe ei. :)

  6. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Am vorbit și trimit pe cineva să verifice.

  7. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Cum a fost? Ai incalzire?

  8. E minus sau plus pentru Oradea urmatoarea fraza?:
   -Rudele si prietenii tai din Bacau care pleaca spre occident, sau care vin de acolo, vor poposi la tine o noapte, ca e cam la jumatate de drum.

  9. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   E un plus, nu mă deranjează.

 3. Avatar Răzvan T. Coloja
  Răzvan T. Coloja

  Ai să vezi că e OK la noi. Te poți plimba la 3 dimineața prin parc și nu-ți dă nimeni în cap. Doar taximetriștii-s la fel de jegoși ca și-n alte părți.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mi s-au părut destul de ok taximetriștii, mi-au dat rest corect mereu, nu încalcă regulile de circulație ca să mă ducă mai repede, n-am avut experiențe neplăcute.

 4. Ia teren de casa la Sinandrei, ai de la primarie apa/canal/curent/gaz tras la poarta si proiect de casa (au vreo 5 modele la primarie si tot satul are acelasi model de case). E cea mai buna solutie, apartamentele nu isi merita pretul si orice pret ar avea, tot sunt de caca construite

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Casa nu ni se potrivește. Ne-am gândit și la asta dar am fi foarte mult pe drumuri și n-am chef să fiu taximetrist pentru copil. Poate peste vreo 10-15 ani, la pensie.

 5. Avatar Radu-Mihai
  Radu-Mihai

  Am uitat sa-ti zic in celalalt comentariu – „Bun venit in Oradea!”…
  Daca vrei sa-ti iei apartament cu bucatarie inchisa cauta in rezidentialul Victoria din Nufarul. Acolo, chiar am vazut apartamente faine si zona-i buna.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mersi, m-am uitat la ei pe site și plănuiam să-i sun.

  2. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Știi ceva de ăia de la ioșia.ro?

   Fac niște blocuri în spate la Kaufland-ul ăla de la Prima Shops.

  3. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Blocurile-s construite ok, dar in zona a fost poluat terenul si, cateodata, miroase a gaz – agentul o sa-ti spuna ca e din cauza celui cu pompa de gaz din colt, dar nu e asa. ;)
   Blocuri cum iti cauti mai gasesti si la SDK Delta (capat Nufaru), dar acolo sunt inghesuite mai multe ansamble.

  4. Cu ce a fost poluat terenul?!

  5. Avatar verdenpom

   Radu – stii ceva detalii legate de victoria rezidential? Stiu ca sunt construite de constructii bihor si se lauda cu un bloc pe an(pe ciheiului) desi momentan sunt in intarziere pana si cu primul bloc. Sunt curios cum de au preturi atat de mici comparativ cu aes si west. Blocurile prima in opinia nu sunt blocuri(ceyrat), am fost sa vad cateva apartamente si m-au dat peste cap. Am inchis ochii la faptul ca peretii interiori sunt din bca(pana la urma sunt interiori deci nu au mare importanta din ce este facuta compartimentarea atata timp cat la ared sau care ma-sa toata compartimentarea interioara inclusiv vecini este pe structura de gips carton) dar cand am vazut pereti proaspat tencuiti si aveau o crapatura in tencuiala de puteam sa bag pixul am lasat-o balta. Sa nu mai zic ca peretii nu erau drepti, incepeai cu o latime a camerei la usa iar la fereastra era mai mica cu cativa centimetri buni. Sapa am vazut-o ca o luase la vale iar intr-un apartament avea fisura si era deplasata…
   PS: zona onestilor(decebal prima shop)=zona fostei fabrici infratirea. Nu cred ca vrea nimeni sa stie ce balauri de substante chimice se afla in acel teren unde nu a fost ecologizata zona

  6. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   @verdenpom: Tot ce pot sa-ti spun e ca folosesc materiale bune si calitative chiar daca-s in intarziere. In primul bloc sunt vandute aproape toate si acum sunt puse in vanzare cele din blocul al doilea. In plus, au o imparteala mai clasica fiind cu bucatarie inchisa. Pentru o familie cu capul pe umeri e ceea ce ar trebui cautat… living-ul cu bucataria nu e de noi ca daca faci sarmale… ala esti, nu stai linistit la TV.
   Am fost si eu la cineva in Prima din Nufaru si se auzea cum e „batuta” vecina; imi venea sa merg sa-l intreb daca n-are nevoie de ajutor. :D

  7. Avatar verdenpom

   Noi tot asa ne cautam, bucatarie inchisa obligatoriu sau camerele separate de bucatarie+hol. Aes-ul are un apartament ce se incadreaza in bugetul nostru dar este mai mic cu vreo 13 mp utili cu predare tot tr4 20-20(hihihihihihi). Despre locurile de parcare ai vreun habar? Incalzirea ma gandesc ca e de la primarie(mama lor).
   PS: noi gatim 90% bucatarie asiatica si indiana/mexicana uneori, deci miroase totul a ghimbir, lamaita, orez, sushi si curry din cand in cand :D

  8. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Din informatiile mele, la Victoria, locurile de parcare vor fi ale primariei asa ca o sa ti le poti rezerva la un pret bun. In Lotus, langa Carrefour, au o macheta cu rezidentialul si pentru informatii oficiale, adreseaza-te lor.
   Andrei, scuze pentru „poluare”, dar poate informatiile iti folosesc. :)

  9. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Chiar ajută informațiile, mulțumesc. I-am sunat azi și poimâine mă duc la ei să discutăm mai multe detalii.

  10. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Ma bucur… daca se concretizeaza ceva, dai o bere. :D
   Verdenpom, nu scapi nici tu… ne vedem in 3. (Ups! Asta a sunat cam „gheianu”, dar suntem oameni respectabili, cu neveste, asa ca nu-i cazul.) :D :D

  11. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Dau o bere oricum, chiar dacă nu se concretizează nimic. :)

  12. Avatar verdenpom

   Perfect, este seara. Inca o zi pierduta. Am fost azi la victoria rezidential. Biroul de arhitectura(arhizon studio) nu are habar ce inseamna sa traiesti in 2 camere cu un copil/viitor copil. Orice modificare am face la apartamentele de 2 camere intr-un final o camera ramane cu foarte putina lumina/deloc sau bucataria este intunecoasa si aproape inutila. Preturile sunt exorbitant de mari, vorbim de preturi in alb, deci fara gresie/faianta/utilitati. Nu ma incalzeste cu nimic ca imi pune intrerupatoare de 4 lei si prize de 5 lei. Cu ce vin echipaet apartamente: prize, intrerupatoare, balcon cu sticla securizata(eu unul nu sunt fan acestei sticle) dar nu pe toata inaltimea balconului, gresie nu stiu de care antiderapanta pe balcon, geamuri(salamander 3 sticle si 6/7 camere), calorifere, a/c, videointerfon, usi, tablou electric echipat si atat… pretul? 51k+tva+4000 de euro locul de parcare afara/10k acoperit la nivelul parterului pentru 55.22 MU; celalalt apartament 56.500+tva+parcarea. Daca merita? Merita daca ai 60 de ani si esti doar tu cu sotia fara copii dar ma gandesc ca la 60 de ani ai vrea sa te retragi undeva la extremitatea orasului cu putin spatiu verde(pentru nepoti, gratare o vara-ntreaga). Eu cam as am gandit cele 2 apartamente pentru a fi utilizabile la o familie de 2 parinti si un prunc, de sex nu cred ca are rost sa vorbim, pereti comuni(din sticla transparente mata/caramida de deci palma pe gura :D . Ce ofera aes? Compartimentare mai buna, lumina buna in toate camerele, orientarea apartamentului este mai buna, bloc cu mai putine locuinte, incalzirea in pardosea, videointerfon, tablou electric echipat cu schrak, geamuri cu 3 sticle 6/7 camere + rolete aluminiu actionate electric cu 57MU la 62k euro(sau pe acolo) cu loc de parcare intabulat si finisari interioare gresie/podea+faianta inclus in pret
   Link mai jos cu planurile mele

  13. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mergem și noi azi să vedem Victoria. Voi vreți neapărat aici în Nufărul?
   Mie mi s-a părut ok și Prima Decebal sau Iosia Residence (tot în Decebal). Prima avea 3 camere, 64 mp, la 64.800, Iosia avea un 3 camere, 72 mp, la 71.800.

  14. Avatar verdenpom

   Nu ne dorim neaparat in Nufarul dar tot ce inseamna Iosia pe zona prima/ared/onestilor s-a construit pe fostul teren al intreprinderii infratirea(iar sotia este alergica la multe chestii); nu cred ca ai vrea sa stii ce poate fi acel teren(cred ca lipseste doar uraniul, halda de steril este joaca de copii) si in plus de asta prima sunt niste blocuri de tot rahatul. Pereti de bca in interior, subtiri, te auzi intre vecini, sapa a fost turnata prost(fisuri si deplasari), tencuiala pusa prost(fisuri de bagi un deget in unele locuri), orientare gresita, ai de ales: fie te coci pe vest fie stai la umbra pe nord. Prima la 65 000 cu finisari sau fara? Noi am fost la prima de doua ori sa vedem 2 apartamente, unul l-am vazut dimineata iar celalalt dupa amiaza, eram curios sa vad cum e sa stai pe soare sau nu. Amandoua variantele au cazut, unul era foarte intunecos din cauza amplasarii soarelui iar in celalalt te prajeai la propriu.
   Noi ne-am uitat la viena caci ni se potrivea in buget. Diferenta dintre prima, aes si west nu este daca iei in considerare dotarile ca se le spunem asa. La prima nu ai incalzire in pardosea, nu ai rolete, nu ai gresie anti derapanta.
   Noi mai avem de vizitat azi o casa construita in anii 60 dar are suprafata utila de 120mp si incalzire pe gaz, pretul este undeva la 50 000 cu 700 mp de teren in oras la 2 pasi de centru. Trebuie sa vedem cum sta cu hidroizolatia
   PS: la prima sa te pregatesti de picioare in gips, gresia de pe holul blocurilor este gresie simpla, era scump daca puneau macar pe mijloc gresie antiderapanta

  15. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Baieti, daca vreti 3 camere, orientati-va din prima pe 3 si nu ganditi modificari la apartamentele cu 2 camere caci n-are nici un rost. Daca vi se par scumpe, orientati-va spre un bloc mai vechi (dupa ’77 pana in ’90, ’92) altfel slabe sanse de pret bun. Oricum, durata de viata a unui bloc e de 60/70 de ani asa ca la batranete o sa te poti retrage la o casuta prin satele din imprejur.
   In Santandrei gasiti un cartier pe dreapta la intrare (casesantandrei.ro) desi cea mai buna parte e pe stanga cum mergi dinspre Oradea. Am un prieten care are casa acolo si e foarte multumit asa ca puteti incerca, iar in plus puteti modifica proiectul de la inceput si nici nu stricati structura de rezistenta.
   Chiar sunt curios ce veti face in continuare… sa ma tineti la curent. :)

   Andrei, acum stai in Nufaru? ;) Daca da, suntem vecini. :D

  16. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, stau la Prima Nufărul.

  17. Avatar verdenpom

   Noi nu vrem 3 camere cu 90 MU si 75 000 +finisari+parcare. 2 camere atat, adica 2 dormitoare si o bucatarie. 3 camere in romania=2 camere+10mp dar mult mai scump, si pentru ce? Pentru un rahat de canapea intr-un hol? Nu multumesc nu fumez. Ne ajung 50mp la un dormitor si un living/dormitor. In santandrei/alta localitate limitrofa nu dorim. Nu ne avantajeaza oferta de pret si nici amplasarea(gradinita, scoli, iesit in oras la o bere din cand in cand, +peste o ora naveta sotiei pana la serviciu-ii lipsesc abilitatile pentru a detine un plastic pentru a conduce). Daca vrem sa mergem la parinti putem merge la ai mei langa oras, zona linistita, nitica spatiu verde cu loc de gratar, fara trafic, fara praf, cu vecini ce stau pana seara la un gratar si o bere. Apartamentele vechi nu merita pentru noi. Pentru 5-6000 de euro diferenta prefer un apartament intr-un bloc nou construit cu loc de parcare. Singurii care au apartamente de 3 camere veritabile sunt cei de la prima ceyrat/decebal dar ne depseste bugetul, amplasarea proasta, orientarea proasta, lipsa roletelor, lipsa incalzirii prin podea nu avantajeaza cu nimic 15mp in plus la o compartimentare proasta). Anul acesta cred ca am condus peste 1000 km doar pentru a vedea apartamente de-ale lui ceasca si oamenii pur si simplu cer prea mult(urasc specula imobiliara). 2-3 camere fara loc de parcare(nici macar de domiciliu) 55mp 50-65000 euro in care trebuie schimbat mobila,gresie,grup sanitar etc. La west ne-ar fi placut dar ne lipsesc aproape 10 000 de euro iar in acesti bani imi puteam cumpara un apartament pe sovata la C-uri cu vedere spre iosia ceea ce mi-ar fi convenit mai mult. A da, obligatoriu decomandat :)

  18. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Trebuie să ne întâlnim să discutăm pe larg. ;)

  19. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   Eu sunt de acord. Ce ziceti de pizzeria Mario de langa McD? Daca vrei, lasa-mi un numar de telefon pe adresa de e-mail si stabilim pe maine ce si cum. :)

  20. Avatar verdenpom

   Asa este. Momentan urmeaza sa sun la victoria maine, apartamentele la 2/3 camere ce ne permitem fara sa ne indatoram pe 30 de ani nu sunt valabile in victoria. Imi fac proiecte, totul pus pe ciorna, efectiv nu ies de 2 camere decomandate iar noi suntem batuti in cap, ne dorim 2 camere complet separate de bucatarie. Momentan victoria nu ne ofera asa ceva la banii de care dispunem. O camera cu loc de luat masa nu o pot considera ca fiind camera cu un viitor copil. La aes apartamentele de 2 camere cu mici modificari se pot transforma intr-un spatiu de locuit chiar bun(renunti la 1,5mp dintr-un dormitor de 13.5 ajungi la 12.5). Intra si locul de masa intre hol/bucatarie si am 2 camere complet separate in aceeasi bani. La aes pentru 2 camere preturile sunt undeva la 62/67 000 euroi la 56/62 (utili) finisate(gresie faianta in toate camerele+incalzirea in pardosea) cu loc de parcare intabulat. Pfu, decizii, decizii. Mai am de intrebat la cativa executori sa vad daca nu au ceva oferte bune la executare si 3 imobile de vazut de pe olx(case/casute, una este in cartierul tinerului dar cred ca renunt, prea departe de locul de munca al sotiei, sotie ce nu detine plasticul de permis si nici nu il va avea, ii lipsesc abilitatile pentru a conduce). Daca nu gasesc nimic voi alege aes-ul.

 6. Gasesti si la preturi mai mici chirii si pana in 350 de euro, daca nu vrei neaparat bloc nou.
  In blocuri noi chiriile la 3 camere ajung la 450 de euro.
  Chiar si la 2 camere ajungi la 350 de euro.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Noi voiam și mobilat, nu am luat după noi mobila. Chiriile mici era cu mobilă foarte urâtă, veche.

 7. Avatar Romely Goose
  Romely Goose

  Nu inteleg, sincer, care e marele dezavantaj de a locui la parter. E mai bine la etajul 4?

  1. Avatar Radu-Mihai
   Radu-Mihai

   La parter, ai pus-o daca refuleaza conducta din baie si esti vecin cu sobolanii. :D Din punctul meu de vedere cele mai bune etaje unde sa stai e 2 si 1 sau, cand esti tanar, cat mai sus 8-9/10 ca sa ai camp vizual deschis si cat mai multa lumina.

  2. Problema asta o poti rezolva cu o clapeta anti-refulare.

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   N-am mai stat până acum la parter dar ce mă deranjează:

   – mai multe insecte și mai mult praf decât la etaje mai mari
   – mi se pare ciudat să-ți vadă lumea în casă (poate e doar chestie de obișnuință, totuși)
   – se aude destul de tare când trag vecinii apa la budă, zici că-ți cad pietre prin pereți
   – câteodată mai și miroase, nu doar se aude

   Nici la ultimul etaj nu-mi place, nu cunosc pe nimeni care să nu fi avut probleme cu infiltrațiile.

   Pentru mine, ideal mi se pare etajul 2-3 dacă e bloc cu 4 etaje dar aș accepta și 4, 5, 6 dacă e bloc cu 8-10 etaje.

 8. Avatar verdenpom

  Auzi la ei incalzire pe apa termala. Mai iesi din casa, oradea iti furnizeaza apa calda/curent/incalzire prin CET-ul dotat cu turbina de avion pe gaz. Iarna cand nu face fata gaz-ul la incalzirea orasului se activeaza cazanele aferente pe carbune. Sa nu te astepti sa fie ieftina incalzirea pe timp de iarna… sa nu te miri daca in ianuarie iti va veni o factura de 1000+ lei pentru 50 mp. In rest e bine, traficul este acceptabil, strazile sunt cum le vezi – unele au asfalt, altele ba de parca au trecut prin 50 de interventii in ultimul an deci asfaltul este groaznic, se doreste zone pietonale de parca am avea o populatie de 5 milioane de locuitori, drumul expres nu este drum expres ci doar o bretea paralela cu bulevardul(drumul era accesibil si inainte doar ca te baga pe stradute si nu mergeai drept cum este acum), avem centura, 50% multumita raposatului ceasca, 25% multumita cnair-ului iar 25% multumita primariei si fondurilor europene. Pentru a nu te stresa la volan porneste de acasa la ora 7, nu vei prinde trafic. Eu conduc de la marginea orasului si pornesc la ora 7, in 10-15 minute ajung in centru, daca am pornit la 7:15-7:30 nu ajung pana la ora 8 in centru. Pe partea de cultura orasul sta slab, carciumile s-au inchis mai toate(au ramas cele pentru cocalarism), spectacole, teatru, concerte aproape inexistente. Comparativ cu alte orase ale acestei tari oradea este un oras scump, chirii mari, prestari de servicii mari, salarii mediocre spre mici(suntem codasi la salarii). Cat despre chirie ce sa spun, sunt scumpe deoarece au venit toti cioflingarii de afara fara viziune de a investii banii asa ca au cumparat imobile fara numar ca apoi sa le dea in chirie la preturi ridicate. Uneori chiar ma intreb daca nu ar fi mai ieftin sa locuiesti intr-o rulota si sa incalzesti la aragaz…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Chiar sunt curios cât o să vină factura la întreținere, nici nu mai țin minte vremurile când nu aveam centrală. În Bacău venea cam 150 lei apa, 100 curentul și vreo 350-400 gazul (iarna).

  2. Avatar verdenpom

   Anul asta in ianuarie au fost cazuri la vreo 60 mp sa vina o factura de 1400-1700 ron(ianuarie 2019 s-a calculat o luna si jumatate, oricum foarte scump comparativ cu timisoara unde aceeasi suprafata o incalzeai cu gaz la nici 300 de lei), apa si electricitatea sunt la acelasi nivel cu bacaul(acum depinde cum stai cu sexul si cu spalatul). Un vecin pentru 56mp la 3 camere in ianuarie a platit 15xx ron desi in casa nu sunt 25 de grade niciodata. La o garsoniera confort 1 (bloc facut de ceasca anti aerian, caloriferele aproape reci dar noroc ca blocul are proprietati bune de izolare) 27mp in februarie chiriasul a platit o incalzire de 250 de lei. Intre timp am vandut garsoniera, m-am saturat sa imi bat capul cu tot felul de ciumi pentru 100-150 de euro chiria lunara.
   Daca tot esti in oras nu uita sa vizitezi cele 2 muzee, cetatea si muzeul tarii crisurilor. Luni sunt inchise ambele, in restul saptamanii+weekend programul de functionare este de la 9-17.
   Totusi atentie mare, daca stai in chirie la un etaj superior sa nu te astepti sa ai apa calda la robinet in primele 10-15 minute de cand deschizi robinetul. Sfatul meu este sa iti pui un boiler electric pentru apa calda in baie(40-50 litri), la soacra i-am montat un boiler si i-a scazut factura la apa calda cu aproximativ 60-70 ron/lunar pe timp de vara si cum deja a trecut aproape un an, investitia s-a amortizat.

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mulțumesc.

 9. Avatar Erecțiu

  O mutare înțeleaptă.Let’s go vest. Trebuia totuși să mai continuați drumul barem 800 km.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   O luăm cu pași mici. Nu ne permitem încă Viena sau Praga.

 10. Ce-mi place …
  Vine omul din Moldova, unde de obicei oamenii sunt considerați tâmpiți (că votează numai cu psd sau că violează la tinerețe până și găinile) și/sau bețivi si/sau curvari și, oamenii săritori, dau sfaturi și urări de bun venit.

  Mai orădeni, voi tot în Romanica sunteți, sau v-ați expatriat cu tot cu oraș?

  În altă ordine, cum necum, primarul se ocupa de administratie, de fonduri europene pentru oraș, de sistemul de termoficare … și cam de ce trebuie sa se ocupe un primar. Că n-o fi totul la virgula, sau că e încă multă treabă … Nici chiar Sibiul ori Clujul sau Brasovul nu sunt perfecte. Din câte știu, așa din auzite și de la mare distanță, abia actualul primar s-a apucat sa schimbe fata orașului, așa încât, poate fi înțeles.

  În Bacău, pentru a face față traficului, zgomotului, proastei creșteri, lipsei de toleranță, sau de oportunități ori de locurilor de parcare sau recreere … ne-am mutat mai la tara.

  Așa am apa cand orașul n-are, am căldură de câți bani am, vecinii dau buna ziua și îți vorbesc cat ai tu chef, cu taxiul nu merg (din principiu, deși am și o cunoștință taximetrist, de toată onoarea), când am obosit de lene ies afara și fac treabă de-mi trebuie trei zile să îmi revin. Și uite așa după o doza de 8-10 ore de oraș sufocat și sufocant, vin acasă să mă tratez.

  În concluzie, de ți-a dat mâna și ai plecat, sa-ti fie de bine și de folos. De întors … n-ai avea de ce – anul asta și Bacăul a avut țânțari și abia în august s-au găsit sa stropească, iar în rest, in afara că primarul e in opoziție cu propriul CL, NIMIC nu s-a schimbat și nici nu se întrevede … poate puțin când o fi gata centura, dar prea mulți își pun prea multe speranțe în această centura ocolitoare.

  Mult noroc și Doamne ajuta … și ție și noilor tai concitadini … iar de noi, Vai mama noastra!

 11. Avatar Andrei Chira
  Andrei Chira

  Am citit, mulțumesc.

 12. Avatar Alexandru Moldovan
  Alexandru Moldovan

  Salut, o actualizare la situatia ta din Victoria?

  Am citit tot sirul de comentarii, interesant. Eu am venit la Oradea impreuna cu prietena si stam in chirie in Victoria, pana acum suntem multumiti comparativ cu orasul de unde venim (Bistrita), Oradea bifeaza multe lucruri care ne fac viata mai placuta.

  In Victoria e nice, platim foarte putin la facturi, dam drumul la calorifere spre niciodata inclusiv in lunile de iarna, sunt foarte bine izolate.

  Ne orientam sa cumparam un apartament/o casa si voiam tot in Victoria dar sunt efectiv vandute toate, mai putin un penthouse in A5 si un apartament cu 3 camere fara vedere si scump (144 + 19% tva + 16k parcarea)

  Preturile de care se vorbeste mai sus 55-62-70 ar fi vis pentru noi, acum in 2023, sub 110-120k nu gasesti mai nimic.

  Ne-am uitat si la iosia, wes, prima dar nu ne-au convins, Victoria ne-a placut dar nu mai avem ce cumpara aici. Nu stiu Wes sau proiectul celor de la Prima (Arena Residence) care e inca in lucru daca are sa fie mai breaz, daca aveti vreo prere?

  Am inteles sa ne tinem departe de zona cu fosta fabrica, multumim de info.

  Preturile efectiv incredibil de mari desi bancile nu mai dau imprumuturi usor, dobanda e mare, lumea nu mai se arunca pe prima casa, chiriile cresc, totusi pretul de cumparare inca nu prea scade, ciudat.

  1. Noi am cumpărat acum 3 ani la Prima, 61.800 euro, 3 camere, 67 mp. E belea acum, nu mai găsești nimic sub 90.000 euro la aceleași specificații.

 13. Mersi ca ai impartasit experienta voastra cu mutarea.

  Ati avut ceva probleme cu apartamentul din Prima? Se aud prin pereti zgomote de la vecini?

  1. Da, pereții sunt foarte subțiri sau nu sunt bine izolați fonic. Se aud vecinii vorbind, e deranjant. Nu mi-aș mai cumpăra la Prima.

  2. Multumesc de info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *