Ce v-ar fi plăcut să deveniți?

Discutam cu familia la o cafea despre „ce vrei să te faci când vei fi mare” dacă ar fi s-o luăm de la capăt, dar cu mintea de acum.

Soția îmi spunea că s-ar fi făcut dermatolog, poate chiar stomatolog, sau poate ceva legat de design, ori modă, ori design interior, arhitectură.

Eu nu știu exact, n-am așa o idee prea clară despre ce mi-ar plăcea. Îmi place și mie designul, dar mi-ar plăcea și să fiu programator, am multe idei despre unelte de care am nevoie și pe care mi-ar plăcea să le construiesc singur, pe nevoile mele, eventual să le transform în afaceri, să vând licențe și altora.

În afară de asta, chiar nu știu. Cel puțin nu la modul realist. La modul fantezist, da, mi-ar plăcea să fiu entertainer, actor / comedian, sportiv faimos sau muzician, dar na, asta-i reverie.

Voi?


Comments

11 răspunsuri

 1. Legat de:

  „dar mi-ar plăcea și să fiu programator”

  Sfatul meu ar fi sa faci o incercare in directia asta. Meseria asta este atipica. Si prin faptul ca poata fi invatata aproape la orice varsta, si intr-un ritm adaptat fiecaruia. Miriada de materiale de pe internet reprezinta un avantaj. Dar si un dezavantaj pentru ca sunt (prea) multe materiale, si gasirea unei poteci bune poate fi challenging.

  Spre exemplu, tatal meu a invatat treaba asta prin anii 90, din carti, in conditiile in care avea practic 2 joburi. Si a facut niste programe pentru unul din joburi.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Am încercat să învăț diverse lucruri din domenii diferite, Javascript, Next.JS, Golang, Laravel, dar nu am reușit până acum să mă focusez pe ceva concret și nici nu am tragere de inimă, mă simt compleșit, nu mă mai simt în stare să învăț cum o făceam când eram mai tânăr.

  2. Asa este. Astea sunt dezavantajele acestei miriade. In trecut, eu am folosit carti. Cartea e … carte. E mai ingrijita, are un learning path mai clar. Te ghideaza mai bine. In 98 am inceput cu Visual Basic, care in plus are si avantajul ca-ti ofera o recompensa a muncii rapid si destul de k lumea.

   Acum nu stiu cum mai arata manualele. Am observat insa ca *anumite* cursuri platite, au la fel o caracteristica similara, de ghidaj. + reviews si ceva interactiune. Ce mai: un fel de carte dar v2.0.

   Daca doresti sa mergi in domeniul asta, putem vorbi sa-ti recomand niste lucruri. Am experienta in coaching, inclusiv de oameni care din non-dev au devenit dev. Dar e si in functie de ulterioarele obiective. In trecut, noi am conversat odata, si ai fost cumsecade cu numeroase sfaturi, pe tema de WP. Poate asa am ocazia sa ma revansez :). Retine oferta, si la un mom dat (chiar intr-un viitor, apropiat sau indepartat), poate discutam. Cred ca tu ai acces la emailul cu care scriu aceste articole.

   BTW: programez de 23 de ani :). Din 98, de pe vremea Visual Basic.

  3. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Mersi pentru ofertă. Momentan nu reușesc să mă hotărăsc ce vreau, am tot sărit de la una la alta. Nici nu văd un beneficiu imediat în vreo direcție anume, nu am un obiectiv clar, și atâta timp cât firma merge și produce bani din anumite servicii, nu pot să nu mă concentrez pe ele, deci toate chestiile astea rămân undeva în fundal ca hobby-uri pentru când am ceva timp liber.

 2. Avatar Garet Bora

  Stii tu, daca ar fi sa o iei de la capat, sa practici o alta activitate (nu neaparat meserie), cu siguranta ar exista o intrebare la fel dupa un anumit timp, „ce vrei să te faci când vei fi mare’…

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, orice am face și oricât ne-ar plăcea, tot ne plictisim la un moment dat.

 3. sunt designer, dar as fi vrut sa fiu trader, de la 18 ani … am descoperit asta de cativa ani si va spun sincer, orice alta ocupatie este alune cu seminte, cine se pricepe la trading face intr-o zi, cat altii intr-o luna, consistent … respectiv, chiar lucrezi cat si cand ai chef fara nicio gluma

  1. existand si meseria de programator-trader, oamenii care isi fac script-uri care fac trade pt ei in timp ce dorm

 4. Avatar Constantin

  Io…. dulgher… mesteresc la casuta si imi place. Taica-miu e dulgher si am lucrat cu el in copilarie. :)

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nice.

 5. Problema sau mai bine zis intrebarea ar fi alta. De ce oamenii aleg sa lucreze in domenii care nu le face placere sa lucreze? Eu am vorbit cu mai multe femei… si marea majoritatea erau nemultumite de locul de munca (valabil si in cazul barbatilor). Mie mi se pare foarte aiurea ca un om sa lucreze intr-un domeniu in care nu ii face placere sa lucreze, care nu il motiveaza. N-am putut niciodata sa inteleg oamenii din acest punct de vedere. Ma rog, oamenii aleg sa fie tristi (iar corpora/tristul este unul dintre ei), e si asta o alegere… :-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *