Nu poți fi începător toată viața

cum-arata-o-oaie

Acum ceva timp, când făceam site-uri, am intrat în contact cu cineva care vroia să-și îmbunătățească site-ul.

Persoana avea un site varză dar fiind un exact match domain era pe poziția a 2-a în Google după site-ul oficial al brandului. Nu dăm nume, produse cosmetice pentru femei, irelevant.

Site-ul avea o interfață de administrare rudimentară, era greoi de adăugat conținut, paginile cu comenzile și datele personale ale clienților erau accesibile la liber dacă știai/ghiceai linkul din spate, se muncea mult și ineficient pe el.

I-am propus să refacem totul pe WordPress, nu a vrut.

Parțial și din cauza costurilor, dar în mare măsură din cauză că nu voia să iasă din zona ei de confort. Era prea mult de muncă, trebuia să-și schimbe felul în care făcea lucrurile, trebuia să învețe, trebuia să evolueze.

Atunci, site-ul avea 4000 de unici pe zi. Acum, nici nu mai există.

Am mai ținut legătura cu doamna, voia la un moment dat să-și facă un magazin online pe altă nișă, dar tot era prea mult de muncă, n-am reușit să găsim pentru ea o soluție în care să nu învețe nimic, să nu facă nimic, doar să dea eventual 2 click-uri în fiecare zi și să îi vină banii.

Am întâlnit mulți oameni ca persoana respectivă de-a lungul timpului. Începători. Oameni care nu prea știu nici engleză, nici nu sunt foarte tehnici, nu se prea descurcă nici la calculator, nu înțeleg prea multe legate de IT, în general.

Oameni care se sperie foarte repede la schimbări. S-au învățat să facă lucrurile într-un anumit fel și chiar dacă e greșit, ei persistă în greșeală și o țin pe-a lor până în pânzele albe.

Oameni care, neînțelegând niște lucruri tehnice, au impresia că ar trebui să se poată face totul dintr-un click și sunt extrem de surprinși să afle că de fapt e o grămadă de muncă în spate.

Și nu vor să facă munca asta, dar nici să plătească pe cineva care să o facă. Ar vrea să fie totul simplu pentru totdeauna, făcut ca pentru începători, ei să dea doar un click și tot site-ul să devină dintr-o dată mai eficient, mai performant, mai bine optimizat.

Să fie totul mai bun. Dar să nu se schimbe nimic. Dar să fie totuși mai performant. Dar să rămână la fel, da?

Nu e rău să vrei să muncești mai puțin, să-ți optimizezi și standardizezi niște treburi ca să crești eficiența operațională. E chiar de dorit lucrul ăsta în orice business.

Dar ei nu vor asta, vor să rămână totul simplu pentru ca ei să poată să rămână începători. Să nu trebuiască să învețe ceva nou, să nu trebuiască să muncească dincolo de click-ul ăla. Și cel mai important, să nu cheltuie bani.

Ei bine, nu poți fi începător pentru toată viața. Nu poți fi atehnic pentru toată viața.

Nu poți să folosești la nesfârșit scuza asta – eu sunt atehnic!

E ca și cum te-ai duce la țară ca să te faci cioban și tu nu știi cum arată o oaie.

Da, știu, cu toții am fost începători, problema e atunci când trăiești deja de 2 ani la stână și tu în continuare întrebi care sunt oile.

Ai un site și vrei să-l îmbunătățești, vrei să îl treci la următorul nivel, să îl dezvolți?

Mai întâi trebuie să te dezvolți tu, să treci tu la nivelul următor. Mental. Să înțelegi că dacă până acum, cât ai fost începător, a mers cu easy page builder, easy visual composer, easy drag-and-drop customiser și alte buzzword-uri, de la un anumit nivel nu mai merge.

E ca și cum ți-ai construi o mașină din cutii de carton. Poate îți merge în jurul blocului, dar nu ai șanse cu ea la Formula 1.

Dacă vrei să treci la nivelul următor trebuie să renunți la mentalitatea de începător și să începi să gândești ca un profesionist.

Altfel o să dai faliment. Site-ul tău o să dea faliment. Oricât de mare ai avea traficul astăzi. O sa apară concurență, cu site-uri mai bine făcute, cu strategii mai coerente, cu mentalitate de business mai sănătoasă.

Nu e o posibilitate ipotetică.

E inevitabil.


Comments

9 răspunsuri

  1. Avatar dragomir voicu
    dragomir voicu

    Excelent articol, nu m-am rabdat sa nu dau un share pe pagina mea de facebook !?
    Sunt perfect de acord cu ” Oameni care, neînțelegând niște lucruri tehnice, au impresia că ar trebui să se poată face totul dintr-un click și sunt extrem de surprinși să afle că de fapt e o grămadă de muncă în spate.”

  2. Andrei, multumesc pentru reamintire, este important sa raman deschis, sa trec la urmatorul nivel, sa progresez, spor cu mesajul tau ;)

  3. Daca iti spun un lucru razi de mine.. eu nici macar n-am folosit reodata Easy Page Builder, sau alte programe destea.. mi se par ciudate rau. Mai bine imi bag eu nasu’ in coduri, decat sa fac site-uri folosind asa ceva. :))

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      De ce sa rad de tine? E normal sa nu folosesti Page Builder.

  4. Te-ai intrebat ce varsta au respectivii? Sunt convins ca aproape toti sunt trecuti de 50 ani. Iata principala cauza.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Dimpotriva, majoritatea sunt sub 40-45. Si cred ca ai inteles gresit ceea ce vreau sa exprim, ideea nu e sa se apuce ei sa invete programare ci sa inteleaga ca pentru a trece la alt nivel trebuie sa lucreze profesionist. Exemplul cel mai relevant e cu Becali care credea intr-o perioada ca daca el detine echipa, tot el trebuie sa fie si antrenor. Nu conteaza ca exista oameni profesionisti, cu scoala si experienta in meseria asta, e echipa lui si el trebuie sa fie antrenor, maseur, copil de mingi, patron si director general.

  5. In acest caz,daca nu este vorba de comoditate (sau mai pe romaneste lene),inseamna ca neavand cunostinte elementare in domeniu,s-au apucat de ceva ce le depasea posibilitatile.

  6. Foarte bine le zici.

    Pe de alta parte, imi aduc aminte de un banc in care unui tigan i-a murit calul pe camp si l-a lasat acolo. Dupa care, un cunoscut i-a spus ca i-a vazut calul dormind in camp si i-a explicat unde l-a vazut ca sa si-l poata aduce acasa. Atunci tiganul a raspuns: Bine ar fi sa fie cum zici tu, da tare ma tem ca e cum stiu eu.

    Asa si eu ma gandesc, ca ar fi bine daca ar vrea sa fie macar incepatori in ceva. Dar ma tem ca vor sa obtina cat mai mult nefacand nimic.

    Cum zicea povestea aceea cu posmagii: Da, … muieti is posmagii?

  7. Salut Andrei, am vazut postarile tale si m-am gandit sa te intreb daca vrei si ai timp sa te uiti putin pe site-ul meu si sa-mi spui ce imbunatatiri se pot face, si daca m-ai putea ajuta cu ceva.
    O zi frumoasa, Florin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *