Andrei Chira

Blog personal

De ce avem o problemă cu Cristian Dascălu și cu ceilalți ca el?

Cristian Dascălu este un băiat care are un canal de Youtube și care, conform propriei descrieri, ajută programatorii buni să devină freelanceri de succes printr-un program numit Libertate în IT.

Omul e programator, a făcut niște internship-uri la Google și Facebook, zice că a refuzat ofertele lor de angajare și a mers pe cont propriu, ca freelancer, iar acum vrea să îi învețe și pe alții cum să facă asta.

Recent am văzut un clip video pus de Cristian – Am făcut $1 milion de dolari după ce am refuzat Google și Facebook – care e foarte meta.

Din titlu s-ar putea înțelege că a refuzat să lucreze la corporații, a mers pe cont propriu, ca freelancer, și a avut succes, a făcut un milion de dolari. Doar că nu, nu a făcut un milion de dolari din freelancing, a făcut 1 milion de dolari din programul de mentorat. Asta e super amuzant la clipul ăla, că omul se laudă celor cărora le ia banii cum a făcut bani luându-le banii.

E tipic la zona asta de dezvoltare personală, oamenii se laudă că sunt antreprenori sau freelanceri, că au succes, că fac bani etc, dar de fapt ei sunt doar entertaineri și educatori. Cristian Dascălu este entertainer pe Youtube și educator. Educator e și Lorand Soares-Szasz, și Valentin Nedelcu, și Liviu Păsat, și lista poate continua, e plin de educatori în România.

Educator = au un business în domeniul educației.

E ăsta un lucru rău?

Nu, nu e. Aici cred că avem noi, cei care mai râdem de ei, o problemă, și anume avem așteptări nerealiste de la ei, nu-i acceptăm că sunt doar niște educatori. Am avut educatori de-a lungul vieții și în alte domenii. Nu ne-am aștepta de la proful de geografie din liceu să fie mare explorator, nu? Poate fi un profesor bun și dacă nu e Indiana Jones. Nu ne-am aștepta de la instructorul de la școala de șoferi să fie multiplu campion mondial de raliuri, nu? Poate fi un instructor bun și fără titlurile de campion.

Oamenii care sunt campioni, numărul 1 în domeniile lor, n-au timp de făcut programe și cursuri de făcut succes și bani, au altă treabă. Messi nu poate fi prof de sport la liceu, nu?

Folosim argumentul ăsta împotriva celor ca Lorand sau Cristian Dascălu, dar e absolut normal ca un educator sau un antrenor să fie mai slab decât cei pe care îi învață sau antrenează. Antrenorul lui Messi nu e mai bun decât Messi la fotbal, nu? Și totuși chiar și Messi are antrenori. Și pe parte de fotbal, și pe psihic, și pe fizic, și toate lucrurile adiacente.

Nu încerc să-i validez pe oamenii ăștia sau să le caut scuze, e clar că există foarte mulți impostori, e clar că domeniul ăsta atrage un anumit tip de oameni, e clar că business-urile lor sunt făcute pe anumite rețete, unele mai mizerabile decât altele, gen high pressure selling.

Zic doar că-i înțeleg într-o anumită măsură pentru eu ca om sunt genul analitic, sunt omul care se uită la un ecosistem (oricare ar fi el) și îl descifrează, vede care sunt componentele lui și cum interacționează ele, apoi poate găsi metode a optimiza, de a îmbunătăți.

Sunt, și am fost mereu, de mic copil, mai bun ca antrenor decât ca jucător. Am văzut mereu imaginea de ansamblu și am știut cum ar trebui făcute lucrurile chiar dacă la modul efectiv nu puteam să le fac pentru că-mi lipseau alte abilități. Sau chiar dacă nu-mi lipseau abilitățile, am fost mereu fricos și emotiv, am avut pentru mult timp problemele astea care m-au împiedicat să acționez, preferând să explic altora cum se face (mai detaliat despre călătoria mea am scris în carte).

Ideea e că aș fi putut și eu să fiu educator, profesor, instructor, antrenor sau consultant. De aia nu-i disprețuiesc pe oamenii ăștia, doar mă mai amuz și eu de prostiile lor.

7 răspunsuri

  1. Avatar Daniel Dragan

    Salut! Nu stiam de cartea ta, o vreau! Preferi sa o cumpar de la eMag, sau direct? Ai varianta eBook/Nook?

    1. Avatar Andrei Chira

      eBook-ul e gratuit pe Apple Books și pe Google Play Books. Dacă vrei format fizic pot să-ți trimit direct și eu, nu e neapărat să iei prin eMag (dar doar în România).

  2. Avatar Alex

    Sincer nu am înțeles prea bine acest post.
    Urmaresc in mare ce posteaza Dascalu si Valentin, am vazut demult putin Lorand; de Păsat nu am auzit.
    Mi se pare ca fiecare face niste lucruri gratis si unele pe bani, mai bine sau mai rau, dar atat timp cat nu induc lumea in eroare, nu copiaza masiv din altii, eu apreciez munca depusa si daca găsesc ceva bun sau interesant in ce transmit ok daca nu iarăși ok.
    SI Dascălu si Nedelcu îmi par ok in ceea ce fac si daca ajung si la 100 mil euro nu am nicio problema. Daca cei care lucreaza cu ei sunt multumiti de interacțiune ce motiv as avea sa minimizez eu munca lor.
    In concluzie, pe mine sa ma scoti de la numaratoare, pentru ca eu nu am o problemă cu Cristian Dascălu și cu ceilalți ca el..:)

    1. Avatar neamaste
      neamaste

      Mai caută despre acest individ Cristian Dascalu sa vezi ce practici are, cum face preturile programului în funcție de cât câștigi, ești întrebat la interviul telefonic ce venituri ai și tu, si ai tai, dacă ești nehotărât și vrei sa te mai gândești, ești strâns cu ușa, acum, acum e ocazia, nu are rost sa te sfătuiești cu nimeni, fuck them, plătește acum! Iar pretul ajunge și la 5-6k (dacă aud că ai bani) în condițiile în care nu vezi cine știe ce dovezi, câți bani a făcut el din IT etc. Daca ți se pare un model de business ok, good luck with that! Și așa sunt destui cu practici de genul, ce lasă de dorit, pe principiul umple-mi conturile și mai vedem după ce și cum!

    2. Avatar Andrei Chira

      Asta e de fapt marea problemă, că au niște practici cel puțin dubioase, zici că au văzut toți Lupul de pe Wall Street și au rămas blocați în mentalitatea aia.

    3. Avatar Andrei Chira

      Zona asta în care activează ei este una gri, e multă impostură, foarte multă. Există unii mai sus ca ei care le vând lor afacerea de guru la cheie, cu tot cu conținut, cu toată rețeta, tot, tot. De aia vezi băieți de 23 de ani care vor să te învețe cum să-ți trăiești viața. Nu înseamnă că toți sunt impostori, asta e și ideea articolului, că e ok să existe și profesori și antrenori, și e ok să nu fie milionari, sunt doar profesori până la urmă. Dar să-și asume asta și să aibă grijă la practicile lipsite de etică, acolo e problema.

  3. Avatar Andrei Sidor
    Andrei Sidor

    Oricat de bine stii sa iti promovezi afacerea, succesul nu va fi niciodata deplin. Eu am mai multe pareri despre asta, dar cea mai valabila este ca pentru a avea succes, trebuie sa mergi umar la umar cu ceea ce promoveaza guvernul in domeniul in care doresti sa activezi, sa ai un proiect de lunga durata si sa il duci la capat cu bine si sa iti depasesti asteptarile in ceea ce priveste clientii sau userii. Si daca faci astea trei, inseamna ca esti mai bun decat 98 la suta dintre fraierii de pe piata! Peace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *