Nu mai recomandați hosting în mod iresponsabil

Din când în când apar articole pe bloguri sau postări pe Facebook cu oameni care vor recomandări despre ce găzduire web să aleagă.

Unii vor să-și facă un site nou și nu știu ce găzduire să aleagă, alții au deja un site dar au probleme și vor să migreze la un alt provider.

Și încep să curgă comentariile despre diverși provideri și tipuri de găzduire până când autorul întrebării și problema lui nu mai contează ci comentariile prind o viață a lor, separată, unde comentatorii se ceartă unii cu alții despre care are cel mai bun hosting, care a făcut alegerea cea mai bună, care e cel mai deștept etc…

Nimeni nu-l întreabă pe om ce problemă are sau despre nevoile lui legate de găzduire sau de site.

Și la fiecare discuție despre găzduire, majoritatea despre shared, trebuie neapărat să apară cineva care să recomande Digital Ocean sau altă soluție similară fără administrare.

Motivul este unul destul de simplu, oamenii privesc găzduirea la modul tradițional: shared, VPS, dedicat, cloud.

  1. Shared e ieftin și prost
  2. VPS e mai scump dar mai bun
  3. dedicat e și mai scump dar și mai bun
  4. cloud e.. ceva, nu știe nimeni ce, dar sună cool deci e cel mai bun

Și atunci când unii găsesc un VPS sau un dedicat la 5-10 dolari, preț similar cu un pachet shared, nu pot să se abțină pentru că senzația e cea de super ofertă, e ca și cum ai găsi o mașină de Formula 1 la preț de Logan.

Super oferta de preț le întunecă judecata și nu mai gândesc logic, ignoră faptul că în viața reală nu prea ai ce face cu o mașină de Formula 1.

Și ignoră faptul că Digital Ocean, Linode, AWS, Azure, Google Cloud sunt soluții FĂRĂ ADMINISTRARE.

ZERO administrare, adică faci tu totul.

Primești un ecran negru de Linux și scrii linii de comandă acolo ca să instalezi/configurezi serverul web, serverul php, serverul de baze de date, caching, firewall, securitate, update-uri, backupuri, monitorizare, disaster recovery, tot ce e nevoie.

După ce configurezi serverul, instalezi aplicația (WordPress, de exemplu) și îți construiești site-ul, site pe care îl administrezi tot tu.

Ce faci dacă nu-ți merge ceva? Pui mâna pe Google și cauți comenzi de Linux?

De unde știi că serverul tău nu minează bitcoini, nu trimite spamuri, phishing sau nu e folosit în atacuri informatice?

Soluțiile de găzduire fără administrare NU sunt dedicate utilizatorilor începători, sunt orientate către developeri, sysadmini, DevOps, adică persoane cu abilitățile tehnice necesare pentru a administra servere.

S-ar putea spune că, de fapt, nici nu sunt soluții de găzduire, ci soluții IaaS (Infrastructure as a Service). În sensul că le folosești ca să construiești soluții de găzduire pe care să le vinzi mai departe unor end-useri.

Multe firme de găzduire, de exemplu cele de managed WordPress hosting, sunt construite pe soluții unmanaged:

Mie mi se pare iresponsabil să recomanzi oamenilor astfel de soluții, fără administrare.

Mai ales când nu știi ce site are omul, nu știi ce nevoi are – doar arunci așa o „recomandare” ca să te simți superior.

Hai să fim superiori fiind profesioniști și acționând responsabil.

Părerea mea.


Comments

6 răspunsuri

  1. Avatar Vlad

    La VPS iti trb si un serviciu de email (gen Mailgun, Mandrill, etc), evident poti sa stai si sa-ti configurezi singur serverul de mail daca ai prea mult timp liber si nu esti carunt … :)

  2. Avatar Darius
    Darius

    Mie nu mi se pare ca daca recomanzi unei persoane nepricepute un VPS este iresponsabil. E doar pierdere de vreme si ignoranta din partea ta, oricum persoana respectiva nu isi ca lua VPS sau il va abandona dupa o luna, ca nu stie ce ca faca cu el.

    Pe de alta parte, mi se pare iresponsabil sa recomanzi hosting de la o companie despre care se stie ca are probleme, cand sunt atatea ok.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Sunt mulți provideri ok dar toți erau ok înainte să cadă, nici nu mai știi pe cine să recomanzi.

    2. Avatar Postolachi Dumitru
      Postolachi Dumitru

      Toți erau OK înainte să cadă zici? Să-mi fac griji că la un moment dat recomandam oamenilor Simplenet? Nu știu dacă au ajuns să-ți fie clienți dar înțeleg că și serviciul oferit de tine este într-un fel vulnerabil.

    3. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Simplenet nu e vulnerabil, zic doar că nu există perfecțiune, nu există 100%.
      Eu am văzut probleme și la hosting high-availability high-scalability high performance, adică hosting enterprise care costă de la 2500$ în sus.
      Probleme mici, dar sunt momente (rare) când ele apar, nu există perfect.

  3. Avatar Fărcaş Gelu Dănuţ
    Fărcaş Gelu Dănuţ

    Scuze de offtopic:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *