Experiența mea cu operația de deviație de sept

Bătrân.

Ăsta cred că e cel mai potrivit cuvânt care să exprime cum mă simt.

Mă simt bătrân.

Am nasul înfundat, nu prea mai aud cu o ureche, mă doare-n gât.

N-am energie, n-am chef de nimic, sunt obosit, nu mă odihnesc calumea, mă doare capul, mă dor ochii, mă dor oasele, mă dor toate.

Într-o zi, m-am dus cu fiică-mea la ORL și dacă tot eram acolo am zis să mă consulte și pe mine, nu mai fusesem la ORL din clasa a 7-a, când m-am operat de polipi.

Am aflat că nara dreaptă e aproape blocată, nu respir cum trebuie, nu se oxigenează creierul cum trebuie și că de fapt, nu sunt chiar așa de „bătrân”.

Mi-a recomandat să mă gândesc serios la o septoplastie (operația de corectare a deviației de sept), nu neapărat imediat dar, ca idee, e bine de făcut cât mai repede. Pe măsură ce înaintezi în vârstă lipsa oxigenării poate duce la diverse alte probleme, chiar și la probleme de inimă.

Mi-a spus că după operația de deviație de sept o să mă simt un alt om, o să-mi pară rău că n-am făcut-o mai devreme. Din ce am citit pe net asta spune toată lumea, că ești ca renăscut după operație.

Între timp, am fost la dentist și a trebuit să fac o intervenție la microscop, într-o poziție orizontală în care trebuia să stau cu gura deschisă cel puțin o oră.

N-am rezistat mai mult de 10 minute, simțeam cum nu pot să înghit, mi s-a închis gâtul, iar am făcut un mic atac de panică. Recomandarea a fost să mă duc la Iași sau București la o clinică care face cu sedare, în Bacău nu se fac SF-uri din astea, altfel n-am șanse să rezolvăm infecțiile de canal.

Având în vedere că toate problemele se pare că vin de la nas, am zis să încep de la origine, să rezolv deviația de sept, să respir calumea și de-acolo s-o luăm să rezolvăm pe rând și restul.

Așa că m-am hotărât s-o fac și am început să caut doctori.

100 de oameni mi-au dat 110 recomandări diferite, nici nu știi ce să faci, cu cine să mai vorbești.

La un moment dat m-am enervat și am ales la nimereală un doctor, nu mai puteam de atâta informație, simțeam că dacă mai stau să analizez și să supra-analizez o să mă lungesc și o să mă răzgândesc.

Am fost la doamna dr. Mihaela Popovici, care are cabinet și în Bacău dar operează în București la Euroclinic din rețeaua Regina Maria.

M-a consultat, mi-a făcut poze în nas și urechi, am hotărât să nu o lungim și peste 2 săptămâni mă operez. Septoplastie + rinoplastie, deci reparăm deviația și facem și puțin estetic.

Sunt într-un rollercoaster emoțional de când am luat decizia, am zile de frică totală urmate de zile în care sunt super încrezător că o să iasă bine.

O să actualizez articolul pe parcurs cu diverse informații, deja a început lumea să mă întrebe detalii, o să scriu tot aici, dacă aveți întrebări, lăsați comentarii.

……

Revin cu detalii.

Consultația a costat 350 lei, mi-a dat un anestezic în nas după care a băgat o cameră și mi-a arătat pe TV ce-i pe acolo.

Am făcut și un poligraf, e un aparat cu care dormi, cu senzori și niște tuburi prin care respiri și care îți face un grafic cu respirația în timpul somnului.

Nu sunt prea sigur de ce am făcut asta, care a fost utilitatea concretă dar mai bine să faci de toate și să n-ai nimic decât invers.

Mi-a dat să fac analize de sânge, urină și un exudat. Am făcut și examen cardiologic și EKG, computer tomograf, radiografie pulmonară.

Am mai făcut o consultație în care ne-am uitat pe analize și mi-a explicat chestii. La CT s-a văzut că deviația e mai masivă decât apărea la consultația inițială cu camera video.

În mod surprinzător, sinusurile sunt curate, nu am probleme cu inima, la fel, surprinzător cică pentru cineva cu o deviație așa masivă.

Sunt perfect sănătos.

Așa am fost dintotdeauna, nu prea sunt fan analize, mi le fac o dată la 10 ani, de fiecare dată au fost perfecte, toate valorile în zona mediană.

Mi-a mai dat să iau niște antihistaminice, niște pastile de curaj, niște calciu și un tratament pentru piele – Truvivity.

Nu mai știu cât a costat fiecare chestie în parte dar mi-am făcut un total general cu cât am cheltuit până acum și am ajuns undeva pe la 2700 lei.

Operația în sine o să coste 2500 de euro.

Am primit un mail de la Clinica Urechii Chirurgie cu confirmarea că au rezervat sala de operație la Euroclinic, mi-au atașat un pdf cu instrucțiuni preoperatorii și informații generale despre operația de dezobstrucție septo-piramidală, ăsta e numele complet al procedurii.

……

Lumea mă întreabă de ce e așa scump, puteam să ies mai ieftin.

Da, operația se poate face cu costuri între 500 și 5000 de euro. Eu am ales un preț mediu, de obicei așa aleg orice produs sau serviciu.

În special când vine vorba de sănătate, nu vreau să aleg cea mai ieftină soluție dar nici nu-mi permit să merg la doctorul vedetelor. O soluție de mijloc e ceea ce îmi permit și simt că ar fi și ok calitativ.

Am fost asigurat că se folosesc cele mai moderne metode, de exemplu coblația și nu se mai pun kile de vată în nas ci un sistem de tuburi de silicon.

Teoretic, procedurile astea moderne ar trebui să însemne o recuperare mai rapidă, mai puțină sângerare, minimalizează riscurile de complicații etc.

Deci cam asta ar fi în spatele prețului ridicat, e posibil să fie doar un placebo pentru mine, sunt conștient, dar așa mă simt eu bine.

…..

Cu o zi înainte de operație am fost la un consult preanestezic și la un control prechirurgical, am trecut în vedere ultimele detalii.

În ziua operației, la ora 7 dimineața, m-am prezentat, nemâncat și nebăut, la spital. După ce am semnat tot ce era de semnat m-au dus la cameră, foarte frumos, ai tot ce-ți trebuie: papuci, pijamale, halat, prosoape, gel de duș, șampon, pastă și periuță de dinți, kit de bărbierit etc…

Mi-au dat un gel special ca să fac duș, am tras niște ciorapi din ăia compresivi pe mine, pijamale apoi mi-au pus perfuzia.

La 9 am plecat spre sala de operație.

M-au așezat, pregătit, m-a întrebat o asistentă dacă sunt ok și apoi… psst, pssst, hai deschide ochii.

Am început să devin conștient, parcă mă trezeam dintr-un somn adânc, mă uit la ceas, era ora 14.

Eram așa de bucuros că eram în viață și trecuse tot, nu simțeam nicio durere, eram super high.

prima poză după operație
prima poză după operație

Pe măsură ce trecea efectul anesteziei începeam să-mi simt capul mare dar tot fără durere. Noaptea a fost mai greu, trebuia să respir pe gură și mi se usca foarte tare, beam apă non-stop, n-am reușit să mă odihnesc prea bine.

A doua zi dimineață, pe la 10, a venit doctorița și mi-a scos tampoanele din nas. Mi-a zis că am sângerat mult și a trebui să pună tampoane. După ce le-a scos, mi-a dat cu niște picături (Rinofug și Rinogel) și mi-a zis că pot să plec când vreau, sunt ok.

A doua zi după operație
A doua zi după operație

Scosul tampoanelor din nas e singura durere pe care am avut-o în toată experiența asta cu operația. E mai mult o usturime, o senzație ciudată, zici că-ți aspiră creierii pe nas, mi-au dat lacrimile instant.

În rest, absolut nicio durere, doar disconfort.

Cel mai mare disconfort pentru mine a fost cu gâtul, a durat 2-3 zile să mă obișnuiesc să respir pe gură, mai ales să mănânc, mă cam panicam că mă înec.

după câteva zile
după câteva zile

În ziua a patra am mers la o curățare, mi-au aspirat secrețiile, sânge, ce mai era pe acolo. Nici aspirarea asta nu e senzație plăcută.

În ziua a zecea după operație am mers să-mi scoată masca și tuburile de silicon din nas. Mi-a lăsat niște fire și mi-a mai pus o serie de plasturi.

după ce au scos masca
după ce au scos masca

E o senzație foarte mișto să ai nasul liber.

Nu e neapărat chestie de respirație, de aer, cât e de mirosuri, cel puțin la mine.

A fost o avalanșă de informație olfactivă, parcă nu mai era un singur miros format din mai multe diverse arome ci reușeam să identific foarte specific mirosuri, separarea lor era incredibil de bună.

Mă simțeam de parcă aș fi căpătat o superputere, e fantastică senzația.

după 2 săptămâni
după 2 săptămâni

Am mai mers la câteva controale, totul pare a fi în regulă, mi-au mai aspirat din nas și mă dau și eu acasă cu ser fiziologic.

Timp de o lună nu am avut voie să fac efort, nu am avut voie să stau cu capul aplecat pentru că îmi curge sânge din nas, n-am avut voie să îmi suflu nasul, putea doar să trag.

M-am mai dat cu Rinofug (doar dacă sângera, dar nu prea am sângerat) și cu Rinogel, apoi am trecut pe Respiran Hyal, apoi doar ser fiziologic. Am încercat și apă de mare dar îmi usca nasul, nu-mi plăcea și m-a lăsat doar pe ser fiziologic.

Control după 2 luni

După 2 luni de la operație încă îmi simt ciudat oasele, ca după o lovitură puternică, vârful e în continuare amorțit și am înțeles că o să se dezamorțească după aproape 1 an. Totodată, vârful ar trebui să mai coboare în timp, acum e ușor ridicat, sunt cu nasul pe sus.

Pot să-mi suflu nasul fără probleme, nu mă doare sau ustură. Mă mai dau cu ser fiziologic din când în când și o mai pun pe soție să-mi mai scoată cu penseta diverse coji ce se mai formează.

După ce îmi curăță cojițele respir super bine dar se formează destul de repede înapoi, sper ca odată cu trecerea timpului să nu se mai formeze și să rămân cu nasul liber. Acum încă mai am momente când îl simt înfundat.

Deocamdată încă mai am zile când parcă e mai umflat, zile când stânga e mai umflată decât partea dreaptă, zile când baza nasului e mai lată sau mai îngustă.

Acum, fiind nasul drept, se văd mai pronunțat celelalte defecte, cum ar fi nările, una mai lăsată și cealaltă mai ridicată. Am observat că e ușor să cazi pradă supra-analizării nasului și să devii obsedat că nu e perfect.

Control după 6 luni

După 6 luni de la operație, am mai fost la un control, totul e în regulă. Încă e semi-amorțit și mă doare dacă apăs pe nas din greșeală.

Odată cu venirea frigului am mai observat o chestie – nu mă mai deranjează frigul și vântul ca înainte.

Înainte îmi puneam căciulă în septembrie și o dădeam jos în aprilie – dacă mă prindea un curent, vânt sau frig la cap eram terminat pentru 2 săptămâni: muci, dureri de cap etc.

Acum m-a prins prima zăpadă (sfârșitul lui noiembrie) fără căciulă, am stat în curent, în vânt, m-am spălat pe cap și după 10 de minute am ieșit afară cu capul gol – nimic.

Simt că e mai frig, nu sunt dintr-o dată iron man, dar nu mă mai deranjează așa de tare și nu mai pățesc nimic, nu mă doare capul, nu muci, nu nimic.

Treaba e bună.

 1. Si fiul meu a facut operatie de deviatie de sept si de asemeni a facut o reconstructie pentru ca avea nasul foarte stramb .
  Inainte de a face operatia asta, avea tot timpul probleme : i se infunda nasul , facea hemoragie nazala , racea repede, etc.

 2. Bătrîne!, așa cum o spui, eu o iau doar ca și glumă, și pentru că urmează o perioadă mai dificilă, să știi că din partea mea o să îți țin pumnii, nu ca să te bat, doamne ferește, ci așa se spune (și de fapt nici nu știu originea aceste vorbe).
  Capul sus, privirea înainte, și „Bătrîne” să rămînă doar ca și glumă ! Pentru că mai este nevoie de încă multe articole de scris, mai sînt încă multe de spus și de analizat, și aici pe blog trebuie să activezi în continuare. La capacitate maximă. 🙂
  Multă sănătate !

   1. Zi-mi și mie te rog frumos dacă mai ai vreo nară i fundata ca eu m-am operat acum 1 luna jumate și nara dreapta pe care nu aveam probleme e o fundata… Îmi fac spălători mai îmi dai și cu o soluție nu știu cum se chiama și tot e infundata

    1. Și eu am nara stângă puțin înfundată, deviația fiind la dreapta. Am mai fost la doctor și mi-a mai tăiat niște fire, mă curăț cu ser fiziologic și e relativ ok. Din ce s-a uitat doctorița nu e nimic în neregulă, probabil că se reface mucoasa și mai durează.

 3. Scurt ca e tarziu.
  Mi-am rupt nasul cu o minge de piele uda in liceu. N.am stiut. Pana la urma am ajuns la doctor unde mi l.a rupt la loc (prin surprindere ;))
  Cu ocazia operatiei care a urmat mi s.a rezolvat si deviatia de sept. Cred ca o au cel putin 50% din oameni.
  Vreo 2 ani am fost alt om. Polipii ii aveam scosi din generala.
  Ulterior am facut sinuzita. Cand se schimba vremea sau daca imi intra o firimitura de ceva in septul suborbital, ma infund mult mai rau ca inainte. Dureri de cap pana la voma.
  Iti urez succes cu operatia si sper sa ajungi la un doctor bun.
  Nu te astepta la minuni care sa dureze toata viata.

 4. Cum reusesti sa respiri, dupa operatie, cand esti racit si, mai ales, sa-ti sufli nasul?
  In plus, ai incercat sa faci terapie respiratorie in salina?

  1. N-am răcit până acum, nici la salină n-am mers. De suflat nasul îl suflu normal dar imediat după operație n-am avut voie să-l suflu. Mă curăț aproape zilnic cu ser fiziologic pentru că încă mai am tot felul de chestii prin nas deci încă nu respir la 100%. Imediat după ce mă curăț e mai bine, se simte diferența la respirat.

 5. Hey…si eu sunt din Bacau si planuiesc sa ma operez.
  O recomanzi pr dr si cum esti acum dupa operatie?
  Acum cat timp te.ai operat?
  Multumesc

  1. Pe 25 mai m-am operat, acum 6 luni. Sunt bine, e ok doctorița, sunt mulțumit.
   Singurele probleme sunt unele mici chestiuni de organizare/administrative gen nu intri fix la ora când ai programarea.

 6. Salut ! Am 23 zile de la operație rinoplastie cu deviație de sept făcută în București . După 23 zile am mancarimi si usturimi în vârful nasului foarte mari.Imi dau zilnic cu apa de mare , mi-am pus și vitamina A .Firele nu mi le-au scos , au spus că sunt absorbabile.Sunt foarte dezamăgit de rezultate operație .Poate trebuie să măi aștept până la 9 luni , dar din ce-am văzut pe net poze la alte clinici cu siguranță am luat țeapă. Am ales unde e mai ieftin și rezultatele au venit .Andrei Chira -te rog să-mi trimiți și mie poze Before operator sa mai îmi fac o idei.Pentru cei ce vreți să vă operați va dau un sfat sa vă interesați foarte bine unde vă operați .Pe net sunt tot felul de minciuni că nu ai dureri ,bla,bla,bla.Iti i.a bani și după ai te-arunca in stradă plin de sânge și dureri . Asta-i clinica privată !

  1. Și pe mine mă mănâncă vârful nasului, chiar și acum după 6 luni de la operație. E încă amorțit, nu știu cât durează până să se dezmorțească.
   Și firele mele au fost absorbabile, doar că mi-au tăiat niște capete care rămăseseră mai lungi.
   Îmi pare rău pentru experiența ta neplăcută, eu nu avut altă durere decât cele 4-5 secunde când mi-au scos tuburile de silicon din nas.
   O să pun poze în articol deși nu mi se pare că se vede mare diferență.

   1. Amorteala varfului ramane, dar se amelioreaza. Partea neplacuta dureaza putin peste un an. La mine asa a fost (rinoplastie + deviatie rezolvata in 2007. Estetica finala a nasului se instaleaza cam dupa 2 ani. Pana atunci ia diverse forme, de aceea si estetica uneori diferita (nu neaparat frumoasa) de la zi la zi.

 7. Înseamnă că nici tu ești mulțumit.Eu am făcut o radiografie azi sa vad ce-a făcut acolo. In radiografie se vede cum a lucrat . Am vizionat multe filmări pe YouTube și am să trag o concluzie după ce vad radiografiea.

  1. Nu sunt 100% mulțumit dar nu știu dacă poți să fii vreodată 100% mulțumit. Cele 2 lucruri importante s-au rezolvat: respirația și baza nasului care era foarte lată. Restul sunt detalii și aștept, am auzit că durează cel puțin 1 an până să-și revină complet nasul.

   1. Și mi-e mi-a tăiat cornetetel,dar problema că eu l-am avut strab rău (piramida nazală) și l.a îndreptat foarte puțin. De la început nu a vrut sa comunice cu mine , a zis ,că știe el ce face că a mai făcut d-eastea’😂. Mi-a luat bnii direct la operație.Dupa operatie nu l-am mai văzut deloc.Jegos de doctor. Asta o spun că am mai am mai văzut pe forumuri că te mai vede la control.Asistenta mi-a scos mesele și stelele.Si ce zici că înainte de operație m.a pus sa semnez o declarație că indiferent de rezultat sa de eventualele complicații nu am voi sa ,protestez’ sau s.al demigrez pe internet că în caz contrar m.a va da în judecată și voi plati daune morale.bla.bla.bla..Ce m.a deranjat cel mai mult e că eu i-am plătit cat mi-a cerut respectiv 1700 euro , dar fără că eu sa vreo pretenție cu sa am nasul.

 8. Și mi-e mi-a tăiat cornetetel,dar problema că eu l-am avut strab rău (piramida nazală) și l.a îndreptat foarte puțin. De la început nu a vrut sa comunice cu mine , a zis ,că știe el ce face că a mai făcut d-eastea’😂. Mi-a luat bnii direct la operație.Dupa operatie nu l-am mai văzut deloc.Jegos de doctor. Asta o spun că am mai am mai văzut pe forumuri că te mai vede la control.Asistenta mi-a scos mesele și stelele.Si ce zici că înainte de operație m.a pus sa semnez o declarație că indiferent de rezultat sa de eventualele complicații nu am voi sa ,protestez’ sau s.al demigrez pe internet că în caz contrar m.a va da în judecată și voi plati daune morale.bla.bla.bla..Ce m.a deranjat cel mai mult e că eu i-am plătit cat mi-a cerut respectiv 1700 euro , dar fără că eu sa vreo pretenție cu sa am nasul.

   1. Andrei! Acum la aproape 1 an iti este mai bine?
    Eu am primit aceasta recomandare pentru ca mi s-a infundat complet o ureche si se pare ca este datorita deviatiei de sept severe.
    Imi este foarte frica sa fac aceasta operatie! sunt exterm de multe efecte adverse si doar 2 sau 3 efecte pozitive.

    Unii oameni inca nu isi simt nasul dupa 2-3 ani… nasul ii doare la atingere si dupa 2 ani. Anumite sensibilitati care le au pe viata!
    Bineinteles ca doctorii spun ca nu are nimic de-a face cu operatia dar se pare ca are.
    Tu cum esti? Crezi ca este o optiune ignorarea deviatie? tu daca ai avea de ales ai mai reface operatia sau ai cauta alta metoda?

    1. Și eu am nasul amorțit, ar trebui să treacă în 1-2 ani, și mă doare dacă mă apăs sau lovesc. Cu sensibilitatea asta a nasului cred că rămâi toată viața.
     Totuși, nu aș schimba nimic, mă bucur că am făcut operația. Nu cred că există soluții, osul nu se mișcă de acolo cu sprayuri nazale. Pe termen lung, apar probleme de respirație, cu urechea și cu inima.

 9. Salut. Peste doua săptămâni am programare la operație (deviație de sept )in Londra Pt ca aici locuiesc.Operatia nu ma costa nimic fiind asigurat.Acum am nasul strâmb (nu foarte tare).Crezi ca se va îndrepta cu aceasta operație?

  1. Salut Mircea! Sunt și eu în UK, Scoția și vreau sa ma operez pentru o deviatie de sept nazal. Tu la ce medic ai aplecat prima data, pentru acesta procedura, la cel de familie?

 10. Salut! Am și eu o întrebare legata de operația pe care ai făcut-o. Operația pentru deviatia de sept nazal a fost facută endoscopic? Am citit ca genul asta de operație pentru deviatia de sept este fara durere si fara tamponament nazal. Mulțumesc!

  1. Bună ziua. Ați făcut operația de deviație de sept? Ce ați ales pana la urma? Cum a decurs? Trebuie sa faci eu o astfel de intervenție și mi e tare teama. Am văzut ca un anume dr Filip Răzvandin Buc. promite ca face minuni fără dureri

   1. Salut Gianina! Am facut operatia de deviatie de sept nazal si refacere a cornetelor nazale la inceputul lunii Aprilie, la spitalul privat Arcadia din Iasi. Am ales metoda cea mai moderna si totul a decurs bine. Am vrut si eu sa ma operez la doctorul Filip Razvan de la Spitalul Euroclinic din Bucuresti, dar am ales spitalul Arcadia din Iasi deoarece este mai aproape de casa. Daca vrei sa te operezi de deviatie de sept nazal, alege cea mai moderna metoda. Dai un ban, dar face.

 11. Buna!

  As avea si eu o intrebare. Acum o saptamana am avut si eu o septorinoplastie deschisa, s-a corectat o cocoasa, septul care era foarte deviat spre stanga si cornetele care imi provocau mereu probleme si dureri insuportabile de cap. Pana acum mi-am revenit uimitor (fata de cum ma asteptam sa fie, eu fiind sensibila) – m-am umflat si invinetit foarte putin si mi-am revenit la normal repede. Dureri nu am, doar ca na, nasul e foarte infundat.
  Sunt o fire foarte fricoasa, asa ca de doua zile ma gandesc incontinuu la faptul ca ceva nu e in regula pentru ca, atunci cand ma uit in nas, vad septul (cel putin asta presupun ca e) foarte umflat, imi acopera intreaga nara parca. E normal, ai trecut si tu prin asta?
  Urmeaza sa merg la consulatatie, dar pana atunci, sunt putin ingrijorata.
  Merciii! Si ma bucur mult ca ai scapat de prolemele cu frigul. Le aveam si eu, astept sa vad daca scap si eu de ele.

  1. Și mie mi s-a părut că am nasul mai înfundat ca înainte dar cu timpul se curăță. La consultația de 6 luni mi-a băgat camera în nas și se vedea până în gât. Nu te stresa, urmează instrucțiunile doctorului pentru curățarea nasului și ar trebui să fie bune.

 12. Salut, ai spus ca ai facut niste controale dupa operatie(pana la controlul de dupa 2 luni), cat te-au costat aceste controale?

     1. Ok, consultul preanestezic si controlul prechirurgical le-ai facut tot facut dimineata?
      Intreb ca si eu nu sunt Bucuresti.

 13. Am o Mare întrebare ,după cât timp după operație au putut să respiri pe nas .Operația mea a avut loc o săptămână în urmă iar eu inca nu pot respira deloc ,doar pe gura ,îmi fac griji că nu se desfunda

 14. Salut am. Și eu deviație de sept de vreo 7 ani, am. Început sa am probleme nasoale în ultima vreme și cred ca se trage de la respirația necorespunzătoare, ți. Le zic sper sa îmi spui te rog dacă ai avut aceleași simptome : obosit rău de tot abia de îmi mai fac activitățile zilnice, gândire mai greoaie și ma concentrez greu, amețit, am și. Probleme la stomac și. Colon acum, presupun ca de la respirație necorespunzătoare ca nu se oxigenează bine organele.. Agitat, am mereu frica, stres, am stări de leșin câteodată, oricât dorm nu ma simt odihnit, poate ma poți ajuta cu informații mersi..

  1. Aceleasi simptome le am si eu. Ma operez saptamana viitoare. Puruitul nazal ma omoara. M am lasat de fumat si am mai multa energie respir si un pic mai binisor. Am cornetele marite si o deviatie de sept. La frig se declanseaza puruitul nazal

   1. Buna! Aceleasi probleme le intampin si eu.Intentionez sa fac si eu operatia cat mai curand. Imi cam lipseste curajul 🙂

    Rog recomandari vis a vis de medici, clinici, costuri! De preferat la privat

    Multumesc!

     1. Buna.
      Cred ca cel mai bine este sa mergi la doctor si sa’ti spuna el de ce fel de interventie este nevoie pentru problema ta.
      Eu nu am intampinat nicio prbl dupa operatie…nu a durut,nu am sangerat,nu am avut tampoane nazale,nu m’am umflat,nu m’am invinetit si m’am vindecat rapid.Dar cred ca depinde si de organism.Acum la ultimul control o doamna zicea ca a sangerat foarte mult si era si foarte vanata.
      Eu am facut toate investigatiile la Clinica Urechii ORL Bucuresti si operatia la Regina Maria,dr Mihaela Popovici.La 3 sapt dupa interventie nu prea am ce recomanda 😁,nu a trecut timpul necesar pt a face asta,dar nu te lasa influentata de ce citesti pe net -pareri,recomandari-daca te hotarasti intr’un final sa faci pasul asta ,fii sigura de alegerea ta.
      Iti urez mult succes!!

     2. Multumesc mult @Bela!
      Ideea este ca anul trecut m am operat , tot la Clinica Urechii dr.Mazilu Roxana, de cornete nazale turbinotomie prin radiofrecventa. Ca sa constat ca nu a fost de niciun ajutor, acum 2 saptamani facandu mi curaj sa merg din nou la un consult orl.
      Am ajuns la Sf Pantelimon si mi s a spus ca , pentru a putea respira ca un om normal, trebuie neaparat sa fac operatie de deviatie de sept.
      Asa am lasat povestea si am incercat sa fac aerosoli , sa mai iau niste echinaceea astfel incat sa nu ma prinda vreo raceala etc. Doar ca toata lumea asta mi a spus,(si asta cred si eu), trebuie musai sa ma operez intrucat, nu ma odihnesc noaptea, cand ma enervez (am un job destul de stresant), nu pot respira absolut deloc, dureri mari de cap etc. (toate cele mentionate de Andre).
      Nu vreau sa ma operez intr-un spital de stat, nu vreau varianta clasica cu tamponamente, sangerari excesive etc etc.
      Vreau doar sa scap destul de repejor, o varianta minim invaziva, fara prea mare durere si fara o prea mare „varsare de sange”, cu o recuperare cat mai rapida.

      Stiu, e posibil sa cer prea mult, dar as vrea o solutie sau o ” varianta” cat mai apropiata de „dorinta” mea.

      @Bela, ce costuri au presupus interventia ?

      Multumesc mult, inca odata!

     3. Asta am facut eu acum 4 ore (01.07.2019, 10:00). Cu Eazvan Filip, la euroclinic. Septoplastie (adica deviatia de sept corectata) si turbinotomie (adica cornetele nazale).
      Pana acum nu doare deloc, doar o usoara jena, n-a curs sange deloc, n-m tampoane. Intra foarte mult aer pe nas acum, chiar si la cateva ore dupa operatie. Sper sa ramana asa, sa nu apara dureri si infundari.
      In concluzie, operatia endoscopica este treaba, vis.

 15. Mersi mult de răspuns, la. Mine presupun ca s au agravat ca am. De mulți ani, 7-8-9,nici eu nu mai țin minte, și seara de seara ma. Chinui sa adorm ca mi-e nasul înfundat, am luat atunci un. Picior în nas puternic, o sa ma operez peste câteva săptămâni și eu!

 16. Bună Andrei Chira!
  M-am regăsit in tot ce ai descris mai sus,la pașii cu spitalizarea.
  Am o săptămână de la operatie si din prima zi respir pe nas . Am asteptat 30 de ani sa imi fac curaj sa mă operez cu deviatie de sept si complicatiile aparute in urma deviatiei, ramasesem de ani buni fara miros, respiram doar pe gură.
  M-am operat la o clinică privată in Tg Mureș si dupa o săptămână de la operatie pot spune ca sunt foarte mulțumită de rezultate. Mă bucur ca mi-am făcut curaj sa mă operez chiar daca parerile oamenilor erau mai mult contra decat pro in legatura cu operatia si acest medic, Dan Berariu.
  Iti multumesc pentru tot ce ai scris pe această pagină.
  Recomand cu incredere serviciile medicale de la clinica Nova Vita din Tg Mureș si pe domnul doctor.

  1. Buna Adina Nicoara ! Imi poti spune te rog cat a fost costul total pt operatie? Si eu as vrea sa ma operez la dr Dan !

 17. Am aproape o săptămâna de la operație și vreau sa spun experiența mea de la controle pana la operație și mai rețin operația a fost făcută în Londra pentru ca aici muncesc nu a fost un moft , am început cu primul control la medicul de familie care deja mi-a dat trimitere la spital ca era deja târziu și necesita operație, comportamentul meu era sângerare dureri de cap și nas înfundat tot timpul , am ajuns la primul control la spital in care deja doctorul care și ma operat mi-a spus da trebuie sa faci operație ai o deviație de sept foarte rea nara dreapta este înfundată de tot , am făcut încă vreo 3 controale poze și analize și tot felul durata a 1 an pot sa spun pentru ca așa e sistemul nu ești prioritar mai ales când mergi prin sistemul de sănătate de stat aștepți , a venit ziua cu operația am intrat pe la 14:30pm pentru pregătire anestezie generală și la ora19:30 pm m-am trezit de la reanimare după o jumătate de ora am fost trimis în salon unde am rămas peste noapte bine-nțeles toată noaptea monitorizat si pastile calmante care Menționez nu am avut si nu am nici o durere, a doua zi la ora 11:00 mi-au dat drumul acasă cu o trimitere la farmacie pentru a curata nasul , și tota recuperarea acasă cu un control după 10 zile , de ce spun ca acasă pentru ca în nas am avut doape care sau topit pur și simplu la 3 zile nările au aspirat aer ușor sau eliberat pur si simplu singure nu mai rămâne decât sa merg pentru scoaterea protezei de pe nas , si recuperarea va fi de 6 săptămâni nu de un an , într-adevăr pana la un an nasul va fi sensibil dar totul a decurs ca și cum nu știu ce sa zic am tot văzut comentarii ca au fost pacienți cu nemulțumiri se poate ca am mai auzit dar depinde unde ce și cine îți face operația pentru ca sistemul sa schimbat foarte mult numai este cu dalta și ciocanul , mulțumit de operație 100% recomand și celor care au probleme .

  1. Majoritatea românilor merg pe cele mai ieftine soluții, de aia se plâng apoi pe net. Din păcate, suntem săraci, asta e viața în România, dacă mergi prin sistemul de stat dai de măcelari iar la privat puțină lume își permite să dea 3500 de euro pe operație.

 18. Salut Andrei,

  Am si eu o intrebare legata de sforait. Inainte de operatie aveai aceasta problema? Dupa s-a rezolvat? Eu am o deviatie de sept, respir cat de cat pe nas doar ca noaptea sforai. Mi s-a propus operatia dar nu mi s-a garantat ca scap de sforait.

 19. Acum 5 zile am facut 2 operatii odata. Deviatie sept si cealalta de polipi. Am stat 3 zile in spital si am respirat binisor doar ca am avut dureri foarte mari de cap de ochi chiar si de dinti. Eu cand am facut RMN’ul au vazut ca aveam puroi in oraji pe nas si in sus pe frunte si deasupra ochilor. Am fost foarte rau imi curgea nasul cu secretii groase galbene aveam dureri din cauza puroiului si numai aveam deloc miros. Apropo m’am operat in Germania , totul a fost gratuit ptr. ca lucrez aici. Acum sunt de duminica acasa si am inceput sa am secretii galbene si sange si ma simt infundata. Pe partea drapta am avut deviatia de sept dar este mai bine in partea dreapta decat in stanga…din cand in cand mai suflu foarte usor nasul ptr ca imi curge secretie si nu o pot lasa inauntru. Peste 2 zile merg la control. Imi spui te rog ai avut secretii asa si iti curgea sange dupa operatie? Sau se poate se fie de la polipii si puroiul ce am avut sa elimine sa se curete…nu stiu imi fac griji. Mie mi’a dar o crema Bepanthen ptr nas , un spray Otriven si un ulei NasenÖl .. m’am mai curatat cu betisoare inmuiate in ceai de musetel ptr ca ma deranjeaza sangele si secretiile. Astept raspuns! Multumesc mult!

 20. Am uitat sa specific faptul ca am dureri in continuare si iau cate 3 pastile Ibuprofen de 600mg pe zi. Sper sa fie bine sunt cam speriata cu aceste secretii care arata ca un puroi sau nu stiu nici eu exact daca este puroi si pe deasupra este si sange dar sange nu foarte mult.

  1. Și eu am avut tot felul de secreții, sânge uscat, am luat Nurofen și mi-am curățat nasul cu spray-uri și creme, o să vezi la control care e situația. Sper să fii bine și să nu existe probleme. Sănătate!

 21. Multumesc asemenea…sper si eu din suflet asta ca sunt speriata si numai suport durerile si starile astea dar macar sa fie bine….numai bine si Doamne ajuta la toata lumea care trec prin aceaste operatii!

  1. Nu știu de ce ai dureri pentru ca nu ar fi trebuit sa ai dureri și nici sângerări cum spui , eu am luat din 6/6 h câte o pastila din paracetamol 400 ml și iubrofen 500ml amândouă odată . Nu am avut nici un fel de durere . Acum fiecare doctor recomanda ce știe pentru dureri , mie aste mi sau recomandat astea le-am luat și nu am avut dureri . Și dacă fumezi renunța măcar o luna pentru ca va încetini vindecarea.

 22. Buna! Am fost astazi la control si mi’a aspirat ce nu ma puteam eu curata…sunt bine toata ziua am respirat foarte bine nu mi’a mai curs sange. Singurul lucru ciudat este ca inca nu am deloc miros…am incercat un parfum pe mana destul de puternic si nu simt nici macar 1% din miros…nu inteleg de ce…nu am apucat sa mai spun la doctor ca ma gandeam ca inca mai eram asa infundata dar respir foarte ok insa miros deloc…0 . Sunt speriata. O sa merg din nou sa intreb de ce…multumesc ptr raspunsuri. Sanatate!

 23. Momentan nu prea ai miros la început e ca și cum ai avea gripa dar îți va reveni mirosul nu te speria. Tot ce trebuie sa faci sa continui cu spălatul cu ser de 3 ori pe zi cel puțin așa mi sa recomandat mie câteva saptm bune 3,4 săptămâni . Dar în curând o sa ai și miros și o respirației buna

  1. Buna Gabriel! Acum am vazut mesajul cel dinainte(scuze) da fumez de fumat…o sa incerc macar sa le raresc nu cred ca le pot lasa asa usor….am dureri mari si acum de frunte, ochi obraji si dupa cap dar mi s’a zis ca e normal sa am dureri ptr ca eu am avut puroi mare care mi sa intins pe toata fata…adica a pornit de pe obraji in sus pe ochi si frunte si mi’a fost scos puroiul…sange numai imi curge doar mici secretii….si nu am miros insa durerile sunt ingrozitoare….le aveam si inainte dar nu zilnic…ce fel de ser sa folosesc ptr spalaturi? Mie mi s’a zis sa fac inhalatii cu ceaiuri si sa ma spal cu apa si sare. Mersi mult! Sanatate!

   1. Neil med ,SINUS RINSE sunt 60 comprimate, nu știu dacă se găsește la noi și are o pompița cu gradați de 240 ml se pune câte un pliculeț la o pompița și faci spălături 120 ml cu 120 ml în fiecare nara . Și pt dureri am recomandat medicamentele care ti le-am scris . Eu lucrez în Anglia aici am avut ocazia sa fac operația se agravare f tare și eu am avut puroi , și sunt mulțumit 100/% de operație nu mi sa pus tampoane în nas nimic am 15 zile de la operație ieri am fost la control și totul e bine . Dacă vrei ceva pot da fbk meu .

 24. Deci dupa ce ai facut ultimul consult(care a costat 350 de lei) cu doamna dr. Mihaela Popovici… ai fost programat peste doua saptamani pentru operatie?

  1. Nu erau constante, doar când bătea vântul sau mă prindea curentul. Sau când ploua și mă udam pe păr. Mă durea în zona frunții, a sinusurilor. În vârful capului nu prea țin minte să mă fi durut.

 25. Buna
  Si eu am m’am operat pe 9 mai la dna dr Mihaela Popovici,septoplastie+rinoplastie.Azi la 7 zile dupa ,pot sa zic ca ma simt f bn.Respir pe nas ok(ieri am mers la aspirat si a curatat si niste cruste depuse),adica cat de ok se poate dupa o astfel de interventie.A fost putina frica inainte de operatie,dar nu de interventia in sine,ci de faptul ca nu voi putea sa respir pe nas dupa si chiar ma saturasem de atacurile de panica care erau la ordinea zilei,ca nu puteam respira cum trebuie,stateam cu grija ca voi reactiona urat.Pana la operatie s’a intamplat exact cum ai punctat tu Andrei mai sus cu toate procedurile preoperatorii ,cu toate ca dpmdv nu’i vad rostul Truvivity’ului (poti suplimenta cu alt gen de colagen mult mai bun,ieftin si mai sanatos,eu nu le suport,sunt scarboase,amare si ma ia raul cand mai arunc ochii sa citesc ingredientele ,care nu mi se par ok).Si ce m’a enervat cel mai tare ,este ca nu explica ce este acel Truvivity,doar te obliga sa’l procuri de la clinica lor.Am punctat lucrul asta inainte cu o zi de operatie(ca mi’e rau si ma mananca si pielea de la el) si mi’a zis,ok continuati cura de colagen cu ce ati luat dvs pana acum,e bine.Pai si atunci dc m’ai obligat sa cumpar porcaria aia??
  Interventia a durat 5 ore ,m’am trezit putin dezorientata ca nu stiam ce s’a intamplat,respiram pe nas,am respirat toata noaptea pe nas.Nu am avut tampoane nazale si nu am sangerat dupa.Prima si a doua zi am avut nasul mai infundant si inca eram buimaca de la anestezie.Si nu, operatia/nasul nu doare.Nu mi s’a umflat deloc fata,ochii si nici invinetit (nu stiu ce este la nas sub masca,dar pana luni la scoaterea ei sper sa dispara si sa fie un rezultat bun).Cu tratamentul de antibiotice,antiinflamator(nu l’am mai luat din a doua zi,nu’si avea rostul,nu erau dureri) si medrolul dupa operatie am avut prbl,m’au terminat la stomac,luand chiar pansamente si probiotice ,si noaptea care am pierdut’o la urgente nu a fost placuta deloc .
  Ce ma enerveaza este ca la externare,controlul de ieri si scoaterea mastii luni ,dna dr nu a fost/va fi prezenta ,ci medicul secundar,lucru care ma deranjeaza si cu care nu sunt de acord.
  Alt lucru enervant la orice intrebare adresata ,ca na te ingrijorezi ,te astepti ca dupa operatie sa fie totul mult mai bn raspunsul lor este mereu -A,e ceva normal dupa genul asta interventie.
  Acum astept rezultatele finale si 1 an de zile mi se pare f lung.Sunt constienta de schimbarile care vor aparea asupra nasului,atat la respiratie cat si estetic,dar sper sa fie totul bine din prima ca sincer nu as mai trece inca odata prin asa ceva.Oricum ei nu garanteaza nimic ,nu’si asuma nimic ,daca nu a iesit bn ,mai taiem odata.
  Toata distractia asta m’a ajuns 4000€ si daca ar fi nevoie de o rinoplastie secundara costurile vor fi mult mai mici(internarea,medicatia si sala de operatie).
  Mult succes tuturor care fac pasul asta si numai ganduri pozitive in tot

  1. Truvivity ăla cred că e combinație de-a lor cu Amway sau ce MLM o fi, nu mai rețin. Pe doctoriță nu prea o vezi, după operație s-a ocupat doctorița secundară de tot, nu mai rețin cum o cheamă dar a fost super profi și amabilă cu mine.

   Sunt detaliile astea care strică oarecum experiența, încă trăim în România și avem parte de servicii românești deși costurile nu sunt deloc mici.
   Eu am decis să merg cu energie pozitivă și să nu mă împiedic de mărunțișurile astea deși ai dreptate, nu e normal.

   Mult succes, însănătoșire grabnică!

   1. Multumesc !!
    Nu mai am rabdare pana maine.Am ajuns la pctul maxim al nervilor,imi vine sa rup masca asta de pe fata :))

 26. Eu voi face operatia peste doua saptamani. Am fost saptamana trecuta la ultimul consult, am pus o serie de intrebari, dar tot mi-au scapat vreo doua.

  Stiu ca dupa operatie, nu poti face decat dus in picioare cu apa calduta nu fiebinte, insa cu masca de fata cum trebuie abordata problema in timpul dusului? Ar trebui sa eviti sa-ti speli capul vreo cateva zile?

  Si mai e restrictia la sare vreo cateva zile dupa operatie, dar mi-a scapat motivul.

  1. Dacă reușești să te speli fără să te uzi e ok, eu nu m-am spălat pe cap aproape 2 săptămâni, până când nu mi-au scos masca, am rezistat.
   Nu mai rețin exact dar am impresia că am luat niște cortizon sau cum se cheamă și de aia nu am avut voie sare pentru că în combinație cu medicamentul ăla te umfli sau ceva.

  2. Te poti spala pe cap.Scrie si in instructiunile postoperatorii,dar cu capul pe spate ,fara sa uzi masca.Eu m’am spalat in a 4a zi si a 9a zi (am tinut masca 12 zile),fara probleme.Primele 7 zile mi’a prescris medrol si mi’a zis usor cu sarea ca in combinatie cu el te umfli si ceva de sebum,nu mai retin.Oricum usor cu sarea o perioada mai lunga,sarea retine apa.
   Mult succes!!

 27. Buna tuturor.Cred ca am o oră de cand citesc pe-aici,a doua zi după septoplastie endoscopica sunt si eu.Ghinionul meu ca am probleme cu alergiile si de dimineață stranut întruna.N-am voie să suflu nasul,are cineva idee cum trec de noaptea asta?Mi-e si frica sa adorm ,sa nu ma sufoc in propriile,,secretii,,

  1. Buna
   Pastilute-antihistaminice.Mie mi’a recomandat dr inainte (5zile) si dupa operatie(10 zile) Tamalis.
   Secretiile eu mi le’am aspirat cu aspirator de bebelusi la care am atasat un tubulet subtire,moale (ca cel folosit la clinica).
   Recuperare usoara!

   1. Multumesc pentru raspuns Bela.Antihistaminice luam deja,de aceea nu inteleg cum am putut face asa o reacție atat de violenta. Din fericire ,astăzi stranutul s-a mai potolit.Aspiratorul de bebelusi este o idee bună și o sa o pun in practica imediat ce voi avea nevoie.Multumesc

  2. Si eu la o zi dupa operatia de deviatie de sept stranutam puternic, de imi era frica sa nu-mi sara din nas inelele de silicon, care au fost montate in nas la operatie. Dupa ce mi-au fost scoase acele inele de silicon, nu am mai avut probleme cu stranutatul. Dupa operatia de deviatie de sept, doctorul mi-a recomandat sa folosesc spay cu apa de mare, pentru igiena nazala si picaturi cu vitamina A. Si acum la 5 luni dupa operatie, inca le folosesc.

   1. Sunt Deja,,veteran,,am 17 zile de la operație.Chirurgul zice ca e mulțumit de cum a iesit,eu una nu simt mare diferenta.De stranutat nu mai stranut(ulterior am aflat ca e normal după astfel de interventie)dar nici de respirat mult mai bine nu respir. Asa ca..la economisit bani si data viitoare merg pe rinoplastie.Am crezut ca septoplastia imi va rezolva problema dar ,după cum se vede treaba, nu prea.Daca e sa-mi rupă nasul bucatele si sa-l monteze la loc doar ca sa respir bine, so be it.

    1. Este inca devreme sa zici ca operatia de septoplastie nu a reusit. la 17 zile de la operatie. Dupa 4-6 saptamani poti sa-ti faci o impresie. Dupa operatie, ai fost la medicul care te-a operat pentru toaletare nazala, care se face periodic timp de cateva saptamani? Folosesti spray cu apa de mare si picaturi cu vitamina A?

     1. Buna Adrian.Eu cred ca nu a reușit si iti spun de ce:la exterior nasul meu era perfect ok doar ca in interior, in nara dreaptă puteai vedea septul nasal. Niciodata nu o sa inteleg cum poti corecta asa ceva printr-o septoplastie, dar,ma rog,asta a recomandat medicul.La cum ma simt acum,ma indoiesc ca mai este inflamat interiorul de aceea am presupus că asa cum arata acum,acesta e rezultatul final.Cand privesc in interior in partea dreapta încă vad septul încălecat in nara.Bineinteles ca asta e obstructia pe care o am si de aceea a trebuit să mă operez.Apa de mare nu folosesc,imi cauzează sangerari nazale.Doar vitamina A si Nazonex.Spera ca asa se scrie.Am fost o săptămână intreaga zi de zi la control.Asa ca,sunt complet dezamăgită:(

     2. 4-6 saptamani dupa operatie este normal sa mai apara sangerari nazale si sa-ti iasa niste chestii nasoale si lungi din nas care miros urat, cum mi-a spus si doctorul mie. Rau faci ca nu folosesti spray cu apa de mare pentru iginena nazala de 3-4 ori pe zi, care ajuta la curatarea nasului si la a respira mai bine. Eu folosesc spray cu apa de mare pentru igiena nazala de la Sterimar. Putin probabil sa ai sangerari nazale de la spray-ul cu apa de mare, poate mai degraba de la Nasonex. Citeste prospectul de la Nasonex, ai sa vezi ca poate cauza sangerari nazale. Acum organismul fiecarui om reactioneaza diferit dupa o operatie. La mine probabil a reactionat mai bine. Imi aduc aminte de o fata care s-a operat in aceeasi zi de deviatie de sept ca si mine si se plangea ca nu se simte prea bine dupa operatie dupa cca o saptamana, in timp ce eu eram ok. Poate femeile sunt mai sensibile.

     3. Inainte de operație am tot încercat să scap de rinita.in Anglia mi-au prescris Beconase ,si tablete pt alergie zilnic. Orl-istul in tara mi-a prescris Sterimar si ,asa cum am spus, imi provoacă sangerari,din nu stiu ce motiv.In mod normal nasul meu nu sangera.Doar după apa de mare(am incercat de vreo 4 ori sa reiau spalaturile cu Sterimar si
      Marimer) ceea ce stiu,e ciudat.La un moment dat au spus sa nu mai folosesc niciun fel de apa de mare. Ma simt ok,nici macar dureri nu mai am.In decembrie merg in tara si inapoi la control sa vad ce nu a mers bine cu operatia.Ce vad eu in nara dreaptă garantat nu are ce cauta acolo.E stresant si supărător..

     4. Eu sunt in Scotia si am fost in Romania sa ma operez de deviatie de sept nazal, pentru a scapa de rinita alergica, sinuzite, migrene etc. Acum la cca 5 luni de la operatie sunt bine. Folosesc zilnic Sterimar „Nose hygiene and comfort”, Vitamina A picaturi si de cateva saptmani am inceput sa folosesc si Beconase deoarece stranutam iar, probabil de la vremea capricioasa de aici. Este posibil sa sangerezi de la Sterimar deoarece acesta curata nasul, iar 4-6 saptamani dupa operatie este normal ca nasul sa sangereze. Dupa operatie ai fost la doctorul care te-a operat pentru toaletare nazala saptamanal, care consta in aspirarea mucusului cu sange din nas, ca sa poti respira normal?

 28. Salut, ma bucur ca ai trecut peste asta cu bine. Acelasi lucru am și eu doar ca la mine e grav cu urechea ca nu este aerisita bine și abia mai aud cu ea.
  Întrebarea mea este, după operație ai început sa auzi mai bine cu urechea?

  1. Buna
   Asa ti’a zis ca daca te operezi scapi de rinita alergica??Si la mine cam asta a fost prima intrebare cand am hotarat sa ma operez si mi’a zis ca nu o sa scap de alergii dupa o astfel de operatie.Am 3luni jumatate de la operatie si in momentul asta imi vine sa’mi scot ochii din orbita.Am reactionat mai rau anul asta la ambrozie fata de anii trecuti.Orice as folosi antihistaminice,decongestionante,creme ,nimic nu are efect.Singurul lucru ramas este sa ma mut intr’o tara unde chiar tin sub control ambrozia.
   Toaletarea nasului o poti face si acasa.Eu am folosit aspirator de bebelusi.
   Oricum recuperarea difera de la organism la organism.Eu una m’am recuperat foarte rpde.La 3 sapt dupa aveam nasul curat,nu am mai folosit nicio solutie pt nas si m’am reapucat si de sport.Imi spusese inainte de operatie 6-12 sapt pauza.Deci ca femeie pot sa spun ca nu’s asa sensibila 😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

content-comes-first
Up Next:

Nu mai recomandați hosting în mod iresponsabil

Nu mai recomandați hosting în mod iresponsabil