Rosia Montana: cum putem castiga razboiul, nu doar batalia

Ma bate gandul sa scriu articolul asta inca din prima zi de proteste, dar nu am gasit deloc timp.

N-am mai urmarit ce s-a mai intamplat, nu stiu in ce stadiu e toata treaba, dar uite cateva idei despre cum poti castiga un razboi.

Impotriva cui lupti?

Am vazut niste oameni care aveau bannere cu „Jos Capitalismul” si „Jos Corporatiile”.

Cred ca primul lucru care ar trebui pus la punct este sa determinam foarte bine impotriva cui luptam.

Pentru ca nu luptam importriva capitalismului. Daca traiam intr-o tara capitalista, in care proprietatea privata e sfanta si omul are libertatea de a-si urmari fericirea, nea Vasilica din satul X poate deveni J.R. Ewing daca da de petrol in fundul curtii.

In Romania, vine statul si ii ia cu forta pamantul lui Vasilica dupa care da drepturile de exploatare cui da spaga cea mai mare. Asta e comunism oricum ai lua-o. Pentru ca atata stiu comunistii, sa ia de la cei care au, cu scuza ca e pentru binele comun, e in interesul si pentru bunastarea natiunii.

Deci dragi concetateni, noi luptam aici impotriva comunistilor si securistilor care ne fura tara de sub fund, nu impotriva capitalismului.

Cum lupti?

Stiti zicala aia cu „nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos”. E, in razboi e exact invers.

Cate 1000 de oameni iesiti in strada in 100 de orase diferite sunt irelevanti. Nu rezolva nimic.

100.000 de oameni adunati unde trebuie, in Bucuresti, la Guvern sau Parlament, e o chestie care nu se poate ignora. E o revolutie.

Mesaj unitar

Ma uitam pe pozele de pe facebook si fiecare cu ce-l durea. Unii cu mesaje in limba engleza, unii cu subtilitati intelectuale, altii cu poezii, altii cu tot felul de citate celebre de 2 bani.

Nu suntem copii. Daca vrem sa ne ia cineva in serios lasam prostiile la o parte, nu mergem sa dansam pinguinul ca bugetarii. Nu e nevoie de chestii subtile, inteligente, care sa demonstreze ca suntem mai destepti decat tampitii care conduc tara.

Nu, nu asta e scopul, sa aratam ca suntem mai destepti.

E nevoie de un slogan simplu si clar. E nevoie de obiective. „Neam saturat de voi” e o chestie destul de ok, dar cred ca se poate si mai bine.

Lideri

Ma indoiesc ca o revolutie poate avea succes fara lideri. E nevoie de un lider.

Ma mira ca Miscarea Antitaxe nu a profitat de proteste pentru a se pozitiona mai bine ca singura miscare anti-sistem din Romania. La naiba, asta e revolutia pe care o asteptau.

Din pacate, Mihai Giurgea nu pare a avea fata de lider si nici carisma necesara.

Dar cine stie, poate chiar asta au nevoie sa vada oamenii, pe cineva care sa nu para prea lucrat, prea cizelat, prea politician.

Pentru ce lupti?

Daca lupti pentru mediu ai pierdut deja.

Daca scopul tau e sa-i convingi sa salveze natura si sa nu foloseasca cianuri, ai pierdut.

Mediul e o momeala aruncata la deruta. Tine minte ca lupti impotriva unor profesionisti care cu asta se ocupa, asta e slujba lor: sa-i prosteasca pe prosti.

Daca vor sa scada pensiile cu 5%, anunta o scadere de 30%. Dupa lupte seculare, lasa de la ei pana la 15% si saracii pensionari au impresia ca au castigat.

Exact asta se intampla si cu Rosia Montana, protejarea mediului e o diversiune menita sa-ti distraga atentia de la adevaratul razboi.

RMGC se pune intr-o pozitie in care orice s-ar intampla, castiga. Castiga la bursa, castiga despagubiri sau castiga din exploatare. Politicienii isi iau spaga, deci castiga si ei.

Tu crezi ca ai salvat natura, deci castigi si tu.

Ce frumos e, toata lumea castiga!

In afara de oamenii care traiesc in Romania, care pierd.

Taie de la radacina!

Noi romanii suntem cam prostuti.

Daca cineva ne baga mana in buzunar ne ascundem banii la chiloti. Daca ne cauta la chiloti ii bagam in sosete.

Pai ce facem aici, ne jucam? Cand iti baga cineva mana in buzunar, ii tai mana, frate!

Respingerea legii si demiterea lui Sova si a lui Ponta nu sunt solutii, sunt naivitati. Daca ceri asta, nu ai castigat nimic, ai pierdut.

Nici macar n-are sens sa mai iesi in strada, vezi ca e Vocea Romaniei in reluare. Ai pierdut deja!

In loc sa ceri salvarea naturii si demisia unui prost care e pus de prost acolo, ca oricum il controleaza altcineva, cerintele NORMALE ar trebui sa fie urmatoarele:

  • demiterea Guvernului, Parlamentului, etc… a tuturor celor care au sustinut legea
  • urmarirea penala a tuturor celor implicati pentru subminarea economiei nationale si tradare de tara
  • reintroducerea pedepsei cu moartea pentru tradare si subminarea economiei nationale
  • schimbarea Constitutiei comuniste si a legilor facute sa-i protejeze pe hoti
  • mai vedem noi ce mai trebuie dupa ce scapam de ei

Razboiul va fi castigat nu atunci cand va fi salvata natura ci atunci cand Victor Ponta va sta in genunchi, va pupa pamantul si ii va multumi lui Dumnezeu ca a scapat DOAR cu 450 ani de puscarie. Si nu numai el. TOTI.

Răspunsuri

  1. Avatar adison

    Multumesc pt aceasta sinteza. Asa gandeam si eu dar nu as fi explicat atat de coerent. Giurgea face parte din sistem. E o alternativa oferita de aceiasi oameni ca sa conduca in orice situatie. Multe ideile in schimb sunt bune.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Din ce scrie, Mihai Giurgea pare a fi anti-sistem. Tie de unde ti se pare ca facand parte din sistem?

  2. Avatar gelu+odagiu
    gelu+odagiu

    Toate bune și frumoase, cum le tălmăcești dumneata coane Andrei dar mie mi se pare doar că infierezi comunismul și preaslăvești capitalismul. Sistemele sunt doar pălării diferite, ale aceleiași Mării. Nu spun că nu te-ai încadra în categoria de vârsta în care chiar te afli. Când dinții de lapte sunt înlocuiți cu cei definitivi devii revoluționar. Dacă trăiești în comunism lupți împotriva sistemului. Dacă iți duci traiul în capitalism, încerci să iei pălăria celeilalte Mării și să dai cu ea de pământ. Si eu mă manifest în conformitate cu vârsta. Poate folosește și asta la ceva:

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Eu doar le explic revolutionarilor cum se poate castiga o revolutie. Strategic vorbind. Cat despre capitalism, e pur si simplu un sistem mai bun decat comunismul, la fel cum 2 e un numar mai mare decat 1. Sunt chestii care nu tin de preferintele personale ci de logica.

    2. Avatar gelu+odagiu
      gelu+odagiu

      Nu știu pe ce se bazează logica ta. Orice sistem pentru a fi lăudat ori considerat 2 sau 1, trebuie cunoscut. Nu cred că la vârsta ta, cunoști toate laturile comunismului sau ale capitalismului pentru a fi așa de sigur că ai dreptate. Probabil că ai și tu o mașină și o casă și crezi că pentru asta capitalismul este superior comunismului. Dacă ai fi avut aceste obiecte în sistemul comunist și le pierdeai în sistemul pe care îl preaslăvești…oare ce-ți spunea logica?

      Uite! o mostră de logică:

      Comunismul vine de la comună, adică de la… niște țărani..n-ai cu cine…

      Capitalismul are legătură cu capul și se știe că peștele de la cap…

      O revoluție nu se câștigă. Cum oare se poate câștiga o revoluție, să spunem… culturală?

      Dacă revoluția este marele premiu la loterie, tu nu ai cum să câștigi pentru că din ce spui mai sus, reiese că nu joci la această loterie, ci doar înveți pe alții cum se câștigă.

      Doamne, cât altruism!

    3. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Comunismul e un sistem falimentar, fapt dovedit istoric. Nu e nevoie sa ai o varsta inaintata ca sa vezi ca tarile din Vest (foste capitaliste) sunt mai dezvoltate decat tarile din Est (foste comuniste). Capitalismul e pur si simplu un sistem mai bun, nu e perfect ci doar mai bun decat comunismul.

    4. Avatar gelu+odagiu
      gelu+odagiu

      Eu văd că acest sistem superior se hrănește din falimentul celuilalt inferior și tu ai avantajul vârstei să apuci și falimentul, mascat încă, al superiorului, Probabil că și dezvoltarea este o noțiune pe care o privim din unghiuri diferite. Unii se dezvoltă prin ei înșiși în timp ce alții se dezvoltă mărindu-și capacitatea de a-i jefui pe „fraierii”…inferiori.

    5. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Exact, niste oameni rai capitalistii astia.

    6. Avatar gelu+odagiu
      gelu+odagiu

      Încerci sa fii ironic. Nu reușești decât în ochii celor care se agita(spun ei că acționează) și chiar ajung să obțină pe această cale niște firimituri de la „capitaliștii răi”, cum ii numești tu și care din ce în ce mai mult se îndepărtează de categoria „oameni”.

      Se pare că sunt destui acționari(în sensul că ei acționează) care iți satisfac orgoliul de sociolog a toate știutor…Bravo Andrei! iar i-ai tras-o lu’ ramolitu’ ăsta.

      Să știi că aroganta este poate cel mai periculos viciu. Dacă nu știi, vei afla curând, când aceiași „acționari” care acum ți se par aliați și admiratori își vor depăși…profesorul.

    7. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Nu vreau sa fiu ironic ci doar sa inchei discutia. Ce sens are?

    8. Avatar George Preduca
      George Preduca

      Gelule, nu te inteleg. Esti mai batran, dar nu o arati. Eu stiu ca cei care ne conduc controleaza ambele „projecte”, atat comunismul, cat si capitalismul, dar faptul ca stim asta nu ne da voie sa ii agresam pe cei care nu stiu.
      Cand gasesti un copil facand ceva, cu stangacie, il incurajezi nu? Nu ii spui ca e slab is ca n-a inteles nimic.
      Tu ar fi trebuit sa fi recunoscator pentru ca ai gasit un tanar ce vrea eliberarea Romaniei si chiar propune in plan. Tu ce propui? Tu ai scris o poezie. Asta-i lupta ta?

    9. Avatar gelu+odagiu
      gelu+odagiu

      Tare aș fi vrut să scriu poezie(eu am scris doar niște cuvinte amărâte, care rimează)
      Poezia este o armă de temut pentru asupritori. Așa îmi explic cum de a fost asasinat Eminescu. Tot așa se explică și de ce primul sistem asasinat în contemporaneitate este sistemul învățământului și al educației.
      În legătură cu „Gelule, nu te înțeleg. Ești mai bătrân, dar nu o arăți „…mulțumesc pentru compliment! ;)

  3. Avatar gelu+odagiu
    gelu+odagiu

    „Detin Simplenet, singurul hosting specializat pe WordPress din Romania. Ajut oamenii sa aiba site-uri mai eficiente si mai performante.”

    Andrei pare mărinimos și dornic să ajute pe cei ce vor asta(bineînțeles contra cost), să participe la o întrecere. Eu văd întrecerea asta dintre bloggeri, ca pe o acțiune de umflare a unor baloane de săpun. Al său va fi cel mai umflat(pentru că probabil vinde celorlați o generație deja depășită de pompe) El sigur deține un compresor. Pentru mine oricum este nesemnificativ. Eu cred că orice produs se face cunoscut prin el însuși, nu prin ambalaj și metode „moderne” de publicitate. Cu cât va găsi mai multi cumpărători pentru „Simplenet”(ce o mai fi și asta?) cu atât vor fi mai mulți cei care recunosc că deși nu prea au nimic de spus, vor să fie considerați taman invers. :(

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Cu tot respectul, faci o greseala crezand ca Simplenet este pentru toata lumea, pentru toti bloggerii. Nu este deloc asa, Simplenet este pentru publisherii online, adica cei care fac bani din site-urile lor (fie bloguri, proiecte de afiliere, ziare, reviste online). Poate pentru tine e nesemnificativ daca iti cade site-ul cand iti intra mai mult de 100 de oameni dar pentru cei care pun o paine pe masa cu ajutorul site-ului lor e foarte semnificativ sa dea doar 5 euro / luna si sa nu le cada site-ul nici la spike-uri de 25.000 de unici pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *